Hopp til innhold

Værhaner

Én ting er moralregler.
Noe helt annet er å gjøre det som reglene forlanger av oss.
Kanskje det hjelper å ha en personlig coach?
En som heier på oss, slik de gjør for dem som betaler for timer i treningsstudio?

Værhane, Scotland Rooster, foto Wikipedia
Foto: Scotland Rooster, Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Kunsten å omgås, del 5. 12.02.2011

Hverdagsnavigasjon
Saken er at de fleste av oss trenger litt coaching i hverdagen og dette visste Freiherr Adolph Franz Friedrich Ludwig Knigge. Seks hundre sider med klokskapsråd fra Knigges penn har blitt trykket og solgt på alle europeiske språk i snart to hundre år.

«Über den Umgang mit Menschen» er ei tekstsamling som tar på seg jobben å gjennomføre filosofiens moralregler – slik at publikum skjønner hva det dreier seg om å være en moralsk person.

Om å forstå seg selv
Moralen begynner et eller annet sted inni oss. Å være moralsk handler om å forstå seg selv – og en værhane (Knigge skriver Windbeutel), er en kar som ikke forstår seg selv. Det er derfor han snur kappen etter vinden hele tiden. På den måten kan man naturligvis komme seg opp og fram i verden – men mister seg selv, mener Knigge.

På baksiden av min fillete utgave av Platons dialog Gorgias står det: «Skal ein kanskje tilpasse seg det samfunnet ein lever i? I så fall må du bli så lik som råd er folket i Aten, om du vil være det til ven og få stor makt i byen. Tenk etter, gode ven, om dette vil vere til gagn for deg og meg.» (Platon: Gorgias, Samlaget 1971, kr 18.-)

Lydig eller lojal?
Værhanen er lydig, tenker jeg. Han vender kappen etter den veien vinden blåser og er enig med den siste han snakket med, enten det er kona, sjefen, naboen eller taxisjåføren. Har han en moralsk standard å navigere etter? Kanskje. En standard som sier: «Gå den veien som lønner seg for deg.»

Knigge vil legge en annen standard til rette for oss. Igjen og igjen maner han oss om å begynne med oss selv, med våkent blikk for det felles beste. Det gjelder å finne ut av hvordan vi virker på andre – og å navigere kritisk og selvkritisk etter et mål som fellesskapet kan være tjent med.

Musikken

Lenkene nedenfor leder deg rett inn i Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Far Away Blues

2: A Flower is A Lovesome Thing (Strayhorn)

Og her er Hodges og Ellington på jobb i Berlin i 1969

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.