Normal

Værhaner

Én ting er moralregler.
Noe helt annet er å gjøre det som reglene forlanger av oss.
Kanskje det hjelper å ha en personlig coach?
En som heier på oss, slik de gjør for dem som betaler for timer i treningsstudio?

Værhane, Scotland Rooster, foto Wikipedia
Foto: Scotland Rooster, Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Kunsten å omgås, del 5. 12.02.2011

Hverdagsnavigasjon
Saken er at de fleste av oss trenger litt coaching i hverdagen og dette visste Freiherr Adolph Franz Friedrich Ludwig Knigge. Seks hundre sider med klokskapsråd fra Knigges penn har blitt trykket og solgt på alle europeiske språk i snart to hundre år.

«Über den Umgang mit Menschen» er ei tekstsamling som tar på seg jobben å gjennomføre filosofiens moralregler – slik at publikum skjønner hva det dreier seg om å være en moralsk person.

Om å forstå seg selv
Moralen begynner et eller annet sted inni oss. Å være moralsk handler om å forstå seg selv – og en værhane (Knigge skriver Windbeutel), er en kar som ikke forstår seg selv. Det er derfor han snur kappen etter vinden hele tiden. På den måten kan man naturligvis komme seg opp og fram i verden – men mister seg selv, mener Knigge.

På baksiden av min fillete utgave av Platons dialog Gorgias står det: «Skal ein kanskje tilpasse seg det samfunnet ein lever i? I så fall må du bli så lik som råd er folket i Aten, om du vil være det til ven og få stor makt i byen. Tenk etter, gode ven, om dette vil vere til gagn for deg og meg.» (Platon: Gorgias, Samlaget 1971, kr 18.-)

Lydig eller lojal?
Værhanen er lydig, tenker jeg. Han vender kappen etter den veien vinden blåser og er enig med den siste han snakket med, enten det er kona, sjefen, naboen eller taxisjåføren. Har han en moralsk standard å navigere etter? Kanskje. En standard som sier: «Gå den veien som lønner seg for deg.»

Knigge vil legge en annen standard til rette for oss. Igjen og igjen maner han oss om å begynne med oss selv, med våkent blikk for det felles beste. Det gjelder å finne ut av hvordan vi virker på andre – og å navigere kritisk og selvkritisk etter et mål som fellesskapet kan være tjent med.

Musikken

Lenkene nedenfor leder deg rett inn i Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Far Away Blues

2: A Flower is A Lovesome Thing (Strayhorn)

Og her er Hodges og Ellington på jobb i Berlin i 1969

Kulturstrøm

 • Beskylder motehus for plagiat

  Den norske designeren Edda Gimnes beskylder det italienske luksusmerket Moschino for å ha kopiert klesdesignet fra hennes vår- og sommerkolleksjoner fra 2016 og 2017 (til venstre), skriver MinMote. Da Moschino lanserte sin nye kolleksjon under moteuken i Milano, reagerte Gimnes på at mønsteret på klærne lignet. Gimnes skal ha vist skisser av klærne til motehuset under et besøk på New York-kontoret deres sist høst. Moschino-kolleksjonen hylles av motemagasinet Vogue.

  Edda Gimnes design (til venstre) og Moscihno-design (til høyre)
  Foto: Edde Gimnes/AFP
 • Ny TV-seier for Lindmo

  Anne Lindmo har fått en knallåpning på TV-høsten. Fredag hadde hun 736.000 seere, nesten dobbelt så mange som TV 2-rivalen Fredrik Skavlan, skriver Kampanje. 736.000 seere er en økning fra forrige uke da 620.000 fikk med seg TV-programmet.

  Anne Lindmo nytt
  Foto: Julia Naglestad