Hopp til innhold

Har tegnet pappaer fra hele verden

Glade, lekende, is-spisende pappaer fra hele verden stilles ut på Barnekunstmuseet i Oslo. Prins Sverre Magnus åpnet utstillingen onsdag.

Sverre MAgnus klipper snor på Barnekunstmuseets utstillinger om pappaer fra hele verden

For første gang klippet prins Sverre Magnus (8) over ei rød snor. Pappa, kronprins Haakon var med. Barnekunstmuseets nye utstilling er åpnet. Den viser pappaer fra hele verden.

Farsdag

«Farsdag», Ada Maria C. (9) Romania

Foto: Ada Maria C. (9), Romania

I forbindelse med Barnekunstmuseets internasjonale dokumentasjonsprosjekt «Pappa’n i de mange land» er barn og unge fra alle verdenshjørner blitt invitert til å formidle hva de mener en pappa er og bør være. «Pappa'n i de mange land» er navnet på en nyåpnet utstillingen som prins Sverre Magnus åpnet onsdag.

Her vises barnetegninger av pappaer som lager mat, leser, leker, spiser is, klemmer, holder rundt og beskytter. Pappa er superhelt, omsorgsperson, musiker og militær. Han kjører bil, kommer fra jobben, og fremfor alt så smiler både han og barna som er utstilt på 100 fargesprakende bilder fra hele verden.

– Det som er fremtredende er at bidragene vi fikk inn viser tiden barn bruker med sine fedre, og at den er langt mer positiv enn det vi har sett tidligere, sier direktør ved Barnekunstmuseet, Angela Golding til NRK.

Farsrollen gjennom barns øyne

Barnekunstmuseet har flere ganger tidligere undersøkt farsbegrepet, blant annet i 1979 med prosjektet «Far – sett med norske barns øyne», og i 1994 med prosjektet «Familien». Da sendte også barn fra hele verden inn bilder av pappa'n sin.

– Da så vi mer konflikttematikk i tegningene. Vi fikk mange bilder av en far som leste avisen eller var trøtt, også tegninger av foreldre som kranglet, sier Golding.

Hun ble glad når pappan kom

«Hun ble glad når pappa kom», tegnet av May Britt (11) fra Norge.

Foto: Tegning: May Britt (11)

Nå ser det ut som om papparaollen har forandret seg også i barns øyne. Barnekunstmuseet fikk inn over 2000 bilder fra hele verden og har stilt ut tegninger og malerier fra Midtøsten, Romania, Hong Kong, Serbia, Indonesia og Norge. Blant annet.

– I bildene vi fikk denne gangen ser vi langt mer fritid. Barna har tegnet dagligdagse ting som pappaer gjør. Alt fra å kjøre bil, til å kom hjem fra jobb. Gjennomgangstonen er kvalitetstid og lykke, og det kommer tydelig frem på disse bildene, sier Golding.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober