Hopp til innhold

Utøykaia blir godkjent som minnested for 22. juli

Det er konklusjonen i en rapport som Statsbygg presenterer torsdag denne uken, erfarer NRK. Men naboene, som vil gå til rettssak for å få stanset minnestedet på Sørbråten, liker heller ikke den nye plasseringen.

Utøykaia

Statsbygg sier at minnesmerket etter terroren på Utøya bør ligge her, på Utøya-kaia hvor MS Thorbjørn legger til. Det er det fremdeles naboer som ikke er så begeistret for.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Det er en mer krevende prosess enn vanlig på denne type prosjekter der vi utreder en tomt, forteller kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NRK.

Det hun snakker om er tomta på Utøykaia, stedet der båten som fraktet Anders Behring Breivik til Utøya ligger, og der mange av naboene til Utøya hjalp i land ofrene etter terroren den skjebnesvangre dagen for seks år siden.

– Hørt på alle innspill

Hege Njaa Aschim

Hege Njaa Aschim i Statsbygg sier de har vært svært inkluderende når de har kommet frem til den nye tomta for minnesmerket.

Foto: Mette Randem / Mette Randem

Torsdag denne uka blir Utøykaia etter det NRK erfarer offentlig godkjent av Statsbygg som et egnet minnestedet for 22. juli. Dermed kan Sørbråten-minnesmerket være et tilbakelagt kapittel.

Det var viktig for statsbygg å involvere flest mulig denne gangen, sier Aschim klok av skade.

– Vi har lagt opp til at vi skal høre på alt som kommer inn av kommentarer, synspunkter og innspill, sier hun.

Artikkelen fortsetter under kartet

Utøykaia

Naboer fortsatt misfornøyde

Men mange av naboene er likevel også skeptiske til Utøykaia som minnested.

– Mange er mer positive til dette stedet enn Sørbråten, men det betyr ikke at det er dette stedet man ønsker, sier leder for Utstranda Vel, Maria Holtane-Berge til NRK.

– Det er det samme som skjedde forrige gang. Man tar en avgjørelse uten å ha lokaldemokratiet med seg og velger å bygge et minnesmerke et sted der folk som bor der kommer til å slite psykisk.

Statsbygg mener likevel at prosessen har vært svært inkluderende, men at ikke alle som har kommet med synspunkter i saken kan vente seg å få viljen sin.

– Selv om vi har lagt opp til å høre på alle, så betyr ikke det at alle synspunkter vil vektlegges like mye, men det skal gjenspeiles i rapporten at det er et meningsbilde som er bredt, sier Aschim.

Artikkelen fortsetter under bildet

Planlagt minnesmerke Sørbråten

Jonas Dahlbergs «Memory Wound» vant konkurransen om å bli det offentlige minnesmerket, men blir nå sannsynligvis vraket. – Mange vil oppleve det tragisk i seg selv, mener Agnes Moxnes.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

– Naboene har i realiteten vunnet

Agnes Moxnes

Agnes Moxnes tror man nå går for et lite minnested nede ved Utøykaia og en rateplass nærmere riksveien.

Foto: NRK

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, sier at dette betyr kroken på døren for den svenske kunstneren Jonas Dahlbergs «Memory Wound» som vant konkurransen om å lage det offentlige minnesmerket.

– Mange vil oppleve det tragisk i seg selv, for det verket har satt en standard for hvordan man skal utforme slike minnesteder, og det har blitt et veldig sterkt bilde på både sorg og savn. Samtidig har det skapt mye reaksjoner og uro, sier hun.

Moxnes sier at naboene nå i realiteten har vunnet en sak mot statens plassering av et minnesmerke.

– Det er naboer som fremdeles ikke er fornøyd. De ønsker å finne et mye stillere sted lenger opp, nærmere riksveien. Det kan virke som om det er det man nå går for – et lite minnested nede ved Utøykaia, men at man lager en rasteplass oppe ved riksveien hvor de som kjører forbi kan stanse og sette seg ned og tenke over det som skjedde 22. juli 2011, sier Moxnes.

Kulturstrøm

  • Hollywood-manusforfattere avslutter streik

    Fagforeningen Writers Guild of America (WGA) opplyser at medlemmene kommer tilbake på jobb onsdag.

    Ledere i fagforeningen har enstemmig stemt for å runde av streiken, heter det i en uttalelse fra WGA: Fagforeningen ble søndag enig med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerer blant annet Disney og Netflix, om en tariffavtale på tre år. Det skjedde etter at toppledere i Warner Bros, Netflix, Disney og NBCUniversal hadde vært direkte involvert i forhandlingene.

    Manusforfatterne gikk ut i streik 2. mai etter at forhandlinger om blant annet lønn, bemanning, bruk av kunstig intelligens og kompensasjon fra strømmetjenestene gikk i stå.

    Det er imidlertid ikke inngått noen avtale mellom studioene og skuespillerne, og forhandlingene mellom skuespillernes fagforening Screen Actors Guild (SAG) og studioene har stoppet opp. Streiken blant skuespillere og manusforfattere har ført til at en rekke Hollywood-produksjoner har vært i limbo de siste månedene.

    Mandag kunngjorde også SAG-organiserte skuespillere som medvirker til videospill, at de vil gå ut i streik om ikke forhandlinger med spillprodusentene fører fram. (NTB)

    Leder Fran Drescher for skuespillerfagforeningen SAG (t.v.) og Meredith Stiehm, som leder manusforfatternes fagforening WGA, poserer sammen utenfor Paramounts studioer i Los Angeles. Manusforfatterne i Hollywood kommer tilbake på jobb onsdag, men skuespillerne er stadig i streik.
    Foto: Chris Pizzello / AP
  • Spanske myndigheter tiltaler Shakira for skattesvindel

    Den colombianske popdronningen Shakira er anklaget for skatteunndragelser på 6,8 millioner euro, melder spansk påtalemyndighet. Hun anklages for å ha brukt et skatteparadis for å slippe å betale skatt i 2018, melder påtalemyndigheten i Barcelona. Den 46 år gamle popstjernen har vært tilknyttet Spania siden hun slo seg sammen med den nå pensjonerte fotballspilleren Gerard Pique. Paret har to barn. De bodde i Barcelona inntil i fjor, da forholdet sprakk.

    Spanske myndigheter har tidligere anklaget henne i en sak som dreier seg om en sum på 14,5 millioner euro for perioden 2012–2014. Shakira hevder hun var bosatt på Bahamas i den perioden, og bare var på besøk i Barcelona.

     shakira
    Foto: AP