– Det er en mer krevende prosess enn vanlig på denne type prosjekter der vi utreder en tomt, forteller kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NRK.
Det hun snakker om er tomta på Utøykaia, stedet der båten som fraktet Anders Behring Breivik til Utøya ligger, og der mange av naboene til Utøya hjalp i land ofrene etter terroren den skjebnesvangre dagen for seks år siden.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
– Hørt på alle innspill
Hege Njaa Aschim i Statsbygg sier de har vært svært inkluderende når de har kommet frem til den nye tomta for minnesmerket.
Foto: Mette Randem / Mette RandemTorsdag denne uka blir Utøykaia etter det NRK erfarer offentlig godkjent av Statsbygg som et egnet minnestedet for 22. juli. Dermed kan Sørbråten-minnesmerket være et tilbakelagt kapittel.
Det var viktig for statsbygg å involvere flest mulig denne gangen, sier Aschim klok av skade.
– Vi har lagt opp til at vi skal høre på alt som kommer inn av kommentarer, synspunkter og innspill, sier hun.
Artikkelen fortsetter under kartet
Naboer fortsatt misfornøyde
Men mange av naboene er likevel også skeptiske til Utøykaia som minnested.
– Mange er mer positive til dette stedet enn Sørbråten, men det betyr ikke at det er dette stedet man ønsker, sier leder for Utstranda Vel, Maria Holtane-Berge til NRK.
– Det er det samme som skjedde forrige gang. Man tar en avgjørelse uten å ha lokaldemokratiet med seg og velger å bygge et minnesmerke et sted der folk som bor der kommer til å slite psykisk.
- LES OGSÅ:
Statsbygg mener likevel at prosessen har vært svært inkluderende, men at ikke alle som har kommet med synspunkter i saken kan vente seg å få viljen sin.
– Selv om vi har lagt opp til å høre på alle, så betyr ikke det at alle synspunkter vil vektlegges like mye, men det skal gjenspeiles i rapporten at det er et meningsbilde som er bredt, sier Aschim.
Artikkelen fortsetter under bildet
Jonas Dahlbergs «Memory Wound» vant konkurransen om å bli det offentlige minnesmerket, men blir nå sannsynligvis vraket. – Mange vil oppleve det tragisk i seg selv, mener Agnes Moxnes.
Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix– Naboene har i realiteten vunnet
Agnes Moxnes tror man nå går for et lite minnested nede ved Utøykaia og en rateplass nærmere riksveien.
Foto: NRKKulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, sier at dette betyr kroken på døren for den svenske kunstneren Jonas Dahlbergs «Memory Wound» som vant konkurransen om å lage det offentlige minnesmerket.
– Mange vil oppleve det tragisk i seg selv, for det verket har satt en standard for hvordan man skal utforme slike minnesteder, og det har blitt et veldig sterkt bilde på både sorg og savn. Samtidig har det skapt mye reaksjoner og uro, sier hun.
Moxnes sier at naboene nå i realiteten har vunnet en sak mot statens plassering av et minnesmerke.
– Det er naboer som fremdeles ikke er fornøyd. De ønsker å finne et mye stillere sted lenger opp, nærmere riksveien. Det kan virke som om det er det man nå går for – et lite minnested nede ved Utøykaia, men at man lager en rasteplass oppe ved riksveien hvor de som kjører forbi kan stanse og sette seg ned og tenke over det som skjedde 22. juli 2011, sier Moxnes.