Hopp til innhold

Utøykaia blir godkjent som minnested for 22. juli

Det er konklusjonen i en rapport som Statsbygg presenterer torsdag denne uken, erfarer NRK. Men naboene, som vil gå til rettssak for å få stanset minnestedet på Sørbråten, liker heller ikke den nye plasseringen.

Utøykaia

Statsbygg sier at minnesmerket etter terroren på Utøya bør ligge her, på Utøya-kaia hvor MS Thorbjørn legger til. Det er det fremdeles naboer som ikke er så begeistret for.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Det er en mer krevende prosess enn vanlig på denne type prosjekter der vi utreder en tomt, forteller kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NRK.

Det hun snakker om er tomta på Utøykaia, stedet der båten som fraktet Anders Behring Breivik til Utøya ligger, og der mange av naboene til Utøya hjalp i land ofrene etter terroren den skjebnesvangre dagen for seks år siden.

– Hørt på alle innspill

Hege Njaa Aschim

Hege Njaa Aschim i Statsbygg sier de har vært svært inkluderende når de har kommet frem til den nye tomta for minnesmerket.

Foto: Mette Randem / Mette Randem

Torsdag denne uka blir Utøykaia etter det NRK erfarer offentlig godkjent av Statsbygg som et egnet minnestedet for 22. juli. Dermed kan Sørbråten-minnesmerket være et tilbakelagt kapittel.

Det var viktig for statsbygg å involvere flest mulig denne gangen, sier Aschim klok av skade.

– Vi har lagt opp til at vi skal høre på alt som kommer inn av kommentarer, synspunkter og innspill, sier hun.

Artikkelen fortsetter under kartet

Utøykaia

Naboer fortsatt misfornøyde

Men mange av naboene er likevel også skeptiske til Utøykaia som minnested.

– Mange er mer positive til dette stedet enn Sørbråten, men det betyr ikke at det er dette stedet man ønsker, sier leder for Utstranda Vel, Maria Holtane-Berge til NRK.

– Det er det samme som skjedde forrige gang. Man tar en avgjørelse uten å ha lokaldemokratiet med seg og velger å bygge et minnesmerke et sted der folk som bor der kommer til å slite psykisk.

Statsbygg mener likevel at prosessen har vært svært inkluderende, men at ikke alle som har kommet med synspunkter i saken kan vente seg å få viljen sin.

– Selv om vi har lagt opp til å høre på alle, så betyr ikke det at alle synspunkter vil vektlegges like mye, men det skal gjenspeiles i rapporten at det er et meningsbilde som er bredt, sier Aschim.

Artikkelen fortsetter under bildet

Planlagt minnesmerke Sørbråten

Jonas Dahlbergs «Memory Wound» vant konkurransen om å bli det offentlige minnesmerket, men blir nå sannsynligvis vraket. – Mange vil oppleve det tragisk i seg selv, mener Agnes Moxnes.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

– Naboene har i realiteten vunnet

Agnes Moxnes

Agnes Moxnes tror man nå går for et lite minnested nede ved Utøykaia og en rateplass nærmere riksveien.

Foto: NRK

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, sier at dette betyr kroken på døren for den svenske kunstneren Jonas Dahlbergs «Memory Wound» som vant konkurransen om å lage det offentlige minnesmerket.

– Mange vil oppleve det tragisk i seg selv, for det verket har satt en standard for hvordan man skal utforme slike minnesteder, og det har blitt et veldig sterkt bilde på både sorg og savn. Samtidig har det skapt mye reaksjoner og uro, sier hun.

Moxnes sier at naboene nå i realiteten har vunnet en sak mot statens plassering av et minnesmerke.

– Det er naboer som fremdeles ikke er fornøyd. De ønsker å finne et mye stillere sted lenger opp, nærmere riksveien. Det kan virke som om det er det man nå går for – et lite minnested nede ved Utøykaia, men at man lager en rasteplass oppe ved riksveien hvor de som kjører forbi kan stanse og sette seg ned og tenke over det som skjedde 22. juli 2011, sier Moxnes.

Kulturstrøm

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB