Utøya-utstilling åpner i Oslo

En uke før tiårs-markeringen av terrorangrepet på AUFs sommerleir på Utøya, skal dokumentarfotograf Andrea Gjestvang for første gang i en separatutstilling vise fram sin prisbelønnede portrettserie «En dag i historien».

Gjestvang dokumenterer opplevelsene og tankene til 43 ungdommer som var på Utøya den skjebnesvangre dagen i 2011. Utstillingen inkluderer blant annet det prisvinnende portrettet av Ylva Schwenke, som ble truffet av fire kuler på Utøya.

«En dag i historien» vises på Fotografihusets utstillingspaviljong på Sukkerbiten i Oslo fra 15. juli til 3. oktober.

Årets bilde
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • Sterk fransk åpningshelg

  Filmen Verdens verste menneske er allerede sett av 53.000 i Frankrike etter at den hadde kinopremiere der i forrige uke. Samtidig har den rundet 32.000 besøkende på norske kinoer.

  – Dette er herlige tall og enda bedre enn vi hadde forestilt oss! Folk vil på kino, og fortsatt se kvalitetsfilmer, det er gode nyheter for alle, ikke minst norsk film. At filmen også åpnet knallbra i Frankrike, gjør gleden ekstra stor, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.

 • Europeisk pris til norsk film

  Den NRK-sendte dokumentaren «Tro kan flytte fjell» vant i helga Prix Europa Iris Award. Filmen, som er produsert av Medieoperatørene, ble utpekt til den beste europeiske TV-produksjonen om kulturelt mangfold i 2021. Filmen handler om gresk-ortodokse nonner som dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.

  Gresk-ortodokse nonner dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.
 • Sele får Språkrådets språkpris

  Forfatteren Katrine Sele tildeles prisen for sitt skarpe innblikk i de store politiske spørsmålene, og for tilstedeværelsen i livene til menneskene i bøkene. – Det får meg til å tenke at stemmen min har blitt hørt, sier forfatteren.