Utøya-portrett ble «årets bilde»

Andrea Gjestvangs portrett av Utøya-overlevende Ylva Schwenke er kåret til fjorårets beste bilde.

Årets bilde

Andrea Gjestvang har også tidligere fått priser for sine fotografier. Her får hun prisen for årets bilde 2012 på Victoria scene.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

32-åringen tok bildet i forbindelse med bokprosjektet «En dag i historien» der hun portretterte overlevende fra Utøya. Fotografiet var coverbildet på boka, som ble lansert i oktober 2012.

I boka har frilansjournalisten snakket med 43 ungdommer fra hele landet og som var på Utøya under terrorangrepet 22. juli 2011, skriver Journalisten.

Gjestvang mottok i fjor prisen for årets frilansjournalist som tildeles av Frilansjournalistene i Norsk Journalistlag. Fotografen har også vunnet priser tidligere, og en del av fotografiene hennes er publisert i utenlandske medier.

Skutt fire ganger

Den portretterte, Ylva Schwenke var 14 år gammel da hun deltok på AUFs sommerleir 22. juli. gjerningsmannen skjøt henne fire ganger, men hun overlevde så vidt etter å ha svevd lenge mellom liv og død.

Tenåringen fra Tromsø var den siste av de overlevende som ble identifisert.

Hun gjemte seg nedenfor Kjærlighetsstien da hun ble skutt i magen, halsen og i begge låra.

Tenåringen vitnet i Oslo tingrett i rettssaken mot Anders Behring Breivik. På spørsmål fra aktor Svein Holden om hun skjuler arrene sine, svarte den gang 15-åringen:

– Jeg bærer arrene mine med verdighet og har ingen problemer med å vise dem. Jeg ser på det som en seier for demokratiet. Det er en pris vi må betale for demokratiet.

Video Ylva Schwenke

SE VIDEO: Ylva Schwenke: – Arrene mine er et symbol på at demokratiet ikke kommer gratis

Kulturstrøm

 • Forfatter Sigurd Helseth er død

  Forfatter Sigurd Helset døde 19. oktober i sitt hjem på Sagene i Oslo, 76 år gammel, opplyser Cappelen Damm.

  Han debuterte i 1975 med diktsamlingen «Samfunnet tetner til».

  – Hans poetiske univers er genuint eksperimentelt og forener sanselighet med erfaringspreget mytisk stoff og eksistensiell lidenskap, og i de to siste utgivelsene utforsket han haikuformen på en egenartet måte, skriver forlaget i sin melding.

  Helseth har tidligere også skrevet prosatekster, skuespill og essays, men lyrikken var hans hovedfelt, med femten utgitte diktsamlinger.

  Forfatter Sigurd Helseth
  Foto: Grete Ørbeck Bjørner
 • Munchmuseet må kutte åpningstidene

  Allerede før Munchmuseet har åpnet må museet redusere åpningstidene for å spare penger. Planen var at museet skulle holde åpent 12 timer daglig hele uka. Nå planlegger de å kutte en time hver dag i snitt, skriver Avisa Oslo.