Hopp til innhold

Utøya-portrett ble «årets bilde»

Andrea Gjestvangs portrett av Utøya-overlevende Ylva Schwenke er kåret til fjorårets beste bilde.

Årets bilde

Andrea Gjestvang har også tidligere fått priser for sine fotografier. Her får hun prisen for årets bilde 2012 på Victoria scene.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

32-åringen tok bildet i forbindelse med bokprosjektet «En dag i historien» der hun portretterte overlevende fra Utøya. Fotografiet var coverbildet på boka, som ble lansert i oktober 2012.

I boka har frilansjournalisten snakket med 43 ungdommer fra hele landet og som var på Utøya under terrorangrepet 22. juli 2011, skriver Journalisten.

Gjestvang mottok i fjor prisen for årets frilansjournalist som tildeles av Frilansjournalistene i Norsk Journalistlag. Fotografen har også vunnet priser tidligere, og en del av fotografiene hennes er publisert i utenlandske medier.

Skutt fire ganger

Den portretterte, Ylva Schwenke var 14 år gammel da hun deltok på AUFs sommerleir 22. juli. gjerningsmannen skjøt henne fire ganger, men hun overlevde så vidt etter å ha svevd lenge mellom liv og død.

Tenåringen fra Tromsø var den siste av de overlevende som ble identifisert.

Hun gjemte seg nedenfor Kjærlighetsstien da hun ble skutt i magen, halsen og i begge låra.

Tenåringen vitnet i Oslo tingrett i rettssaken mot Anders Behring Breivik. På spørsmål fra aktor Svein Holden om hun skjuler arrene sine, svarte den gang 15-åringen:

– Jeg bærer arrene mine med verdighet og har ingen problemer med å vise dem. Jeg ser på det som en seier for demokratiet. Det er en pris vi må betale for demokratiet.

Video Ylva Schwenke

SE VIDEO: Ylva Schwenke: – Arrene mine er et symbol på at demokratiet ikke kommer gratis

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB