Hopp til innhold

Avduking av Utøya-minnesmerke utsatt i ett år

Det omstridte minnesmerket på Sørbråten ved Utøya skal bygges, men utsettes i ett år. Dette kan bety at beboerne går til rettslige skritt.

Minnesmerke Utøya

Slik er det tenkt at minnesmerket på Sørbråten ved Utøya skal se ut når det er ferdig. Men saken har skapt heftig debatt, og det er nå bestemt at byggingen utsettes i ett år.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Mandag samlet kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og kulturminister Thorhild Widvey (H) alle de berørte partene til et møte om 22. juli-minnestedet som er planlagt på Sørbråten i Hole kommune (se kart nederst i saken).

Resultatet av møtet er at byggingen av minnesmerket utsettes i ett år, slik at det står klart 22. juli 2016, i stedet for 2015.

Sanner forklarer utsettelsen med at Hole kommune skal få tid til behandle saken på en verdig måte og at man ikke går i gang med graving og bygging før kommunen selv har fått ferdigbehandlet saken.

Kommunalminister Jan Tore Sanner sier minnesmerket på Sørbråten ved Utøya utsettes ett år. Han sier det ikke skal flyttes.

Video: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner forklarer hvorfor de utsetter byggingen av minnesmerket på Sørbråten.

Samtidig sier han at det skal jobbes med å få på plass en bra skjerming av beboerne på Sørbråten, og tenker da på beplantning, trafikkhåndtering og tilgjengelighet.

Blir ikke stoppet

Beboere i området frykter at de får minnesmerket for tett innpå seg, og at de daglig vil bli minnet på terrorangrepet på Utøya.

Men det kommer ikke på tale å vrake Sørbråten-alternativet, slik flere har ønsket seg.

– Valg av kunstverk og plassering av dette på Sørbråten ligger fast. Stortinget har bevilget penger til et minnested på Sørbråten i Hole, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Jørn Øverby og Harald Stabell

Jørn Øverby, som er representant for den lokale velforeningen, var skuffet etter et møte mellom de berørte partene om det omstridte 22. juli-minnestedet.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Jørn Øverby representerer beboere ved Utstranda, og er blant dem som har engasjert seg sterkest i å stoppe det planlagte minnesmerket. Han var også med på dagens møte med partene, og er veldig skuffet.

– Vi kommer aldri til å godta dette alternativet, og vil kjempe videre mot det. Om vi ikke blir hørt, vil vi vurdere å gå til søksmål. Vi er veldig skuffet over prosessen og at menneskelige hensyn ikke er tatt, sier han til NRK.

Velforeningen har i stedet pekt på en kolle nedenfor E16 som et bedre alternativ til minnested, og viser til at man ser hele Utøya derfra og at stedet er skjermet for trafikk.

– Noen vil bli skuffet

Sanner håper saken vil løse seg uten mye mer bråk nå som det blir brukt mer tid i saken.

– Vi må også huske på at denne saken har flere ulike synspunkter, og uansett utfall vil noen bli skuffet, sier han.

Svein Bjørkås

Direktør i KORO, Svein Bjørkås

Foto: MIC

Det er KORO, kunst i offentlige rom som har gitt oppdragetmed å utforme de nasjonale minnestedene til den svenske kunstneren Jonas Dahlberg.

– Gir alle parter tid

– Både vi og kunstneren er fornøyd med at regjeringen har justert tidsrammen med ett år, sier direktør i KORO, Svein Bjørkås. Det gir etter hans mening alle parter tid, og han understreker at KOROs mandat har vært å finne et godt prosjekt.

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ønsket regjeringen flere minnesteder som skal hedre de avdøde og berørte. Sørbråten, en liten odde nord for Utøya, ble valgt som minnested for Utøyamassakren.

For at minnesmerket skal realiseres må en reguleringsplan for området godkjennes av kommunepolitikerne. En rundspørring som NRK har gjort blant kommunestyrerepresentantene i Hole, forteller at det ikke er flertall for en slik reguleringsplan.

Partene har også tidligere møtt statsrådene og luftet sin misnøye.

Sørbråten

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.