Utlyser omstridt konkurranse

I dag utlyses en åpen, internasjonal arkitektkonkurranse om et samlet museumsanlegg for Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo.

- Her skal museet ligge

I 2008 kjøpte Staten Vestbanetomten og begynte å utrede et nybygg for Nasjonalmuseet på tomten.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Regjeringens vedtak om å flytte hele Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design til Vestbanetomten i Oslo har møtt motstand fra flere hold.

Tross motstanden fra både stortingspolitikere, kunstfaglige og arkitekter, har kulturminister Trond Giske hele tiden opprettholdt at arkitektkonkurransen skulle utlyses før påske.

LES: - Arkitektkonkurransen bør utsettes

LES OGSÅ: Samler seg mot regjeringen

- Vinneren bør realiseres

Kjersti Nerseth

- Vi må føle oss trygge på at det ikke dukker opp nye elementer som endrer premissene for konkurransen, sier Kjersti Nerseth.

Foto: Jan M. Lillebø / Jan M. Lillebø

Kjersti Nerseth, president i Norske arkitekters landsforbund (NAL), er blant dem som mener konkurransen bør utsettes.

- Diskusjonen som har gått de siste par ukene viser at det fremdeles er mye som bør avklares i denne saken. For eksempel når det gjelder bruken av tomtearealet og den politiske forankringen. Vi har gitt signal om at konkurransen bør bli utsatt, men det ser ikke ut som om vi blir hørt, sier Nerseth.

Presidenten i NAL er overrasket over Giskes hastverk.

- Dette er et viktig bygg og en stor sak for hovedstaden. Derfor bør det ta den tiden det skal ta. Premissene bør være klare før man inviterer arkitektene til å sette i gang med sitt arbeid. Det hadde vært fryktelig synd hvis vinneren ikke lar seg realisere. Det går utover troverdigheten til slike konkurranser, sier Nerseth.

Todelt konkurranse

Dagens konkurranse skal ifølge Statsbygg gjennomføres i to faser. I første omgang utlyses en åpen, internasjonal konkurranse med innleveringsfrist 12. juni i år.

Deretter skal seks vinnere plukkes ut til 2. omgang, hvor de ifølge Arkitektur.no mot et honorar på 1,5 millioner kroner hver skal utvikle og detaljere utkastene sine videre. Ifølge Statsbygg skal det endelige prosjektet velges en gang i løpet av vinteren 2010.

Vestbanentomten i Oslo
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I ettermiddag offentliggjøres konkurranseinformasjonen.

Hva mener du om at Giske setter igang arkitektkonkurransen nå? Si din mening!

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix