Uthengt på bokomslag med Breivik ved en feil

Advokat Håkon Ø. Schiong er sjokkert over å ha blitt avbildet sammen med massemorder Anders Behring Breivik på førstesiden av boken «Norske forbrytere 2».

Håkon Schion uthengt

Håkon Ø. Schiong vil kreve erstatning etter det han opplever som en krenkelse av aller verste sort.

Foto: Scanpix

Nordisk Kriminalkrønike AS tok feil av advokat Håkon Ørnulf Schiong og Ole Christian Bach.

På omslaget av boka «Norske forbrytere 2» er Schiong plassert mellom et brennende «Scandinavian Star» og Anders Behring Breivik.

Meningen var at bildet skulle vise Schiongs tidligere klient, avdøde finansmann og straffedømte Ole Christian Bach.

– Jeg ble helt målløs når jeg så det. Det er ingen tvil om at det er en generaltabbe av forlaget, og at de har gjort en forferdelig urett mot meg, sier Håkon Ø. Schiong til NRK.no.

Ole Christian Bach

Ole Christian Bach var en norsk forretningsmann fra Sandefjord. Han ble siktet av Økokrim for bedrageri i mangemilloners-klassen, og drev ulovlig pyramidespill på 80-tallet. Han flyktet fra politiet, og ble dømt til fire års fengsel for bedrageri.

Foto: Scanpix

– Dårligere selskap går det ikke an å havne i. Jeg har ingenting med Anders Behring Breivik å gjøre, og hans handlinger som er det verste som har skjedd siden andre verdenskrig. Man kan få ståpels av mindre, understreker Schiong.

Det var nettavisen Hadeland som først tok kontakt med Schiong etter at han på mandag kontaktet forlaget.

 • Se bokomslaget nederst i saken.

– Sjokkert

Schiong ble kontakten av en bekjent om bokomslaget forrige helg. Da han mottok et mms-bilde av omslaget på boka, trodde han først det var en spøk.

– Med vantro så jeg dette her, sier Schiong.

Schiong var Ole Christian Bachs forsvarer fra 2003 og fram til Bach døde i 2005. Denne forbindelsen mellom de to skal være årsaken til feilen som forlaget har gjort.

– De har vært inne på Google for å plukke ut et bilde av Ole Christian Bach, men de klarte ikke å skille mellom meg og Bach, sier Schiong.

– Det må jo være visse kvalitetssikringer på bilder, og det som skrives. Dette er så gravende gærent at de fleste trekker på smilebåndet, sier Schiong.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Schiong

Sånn blir Håkon Ø. Schiong presentert inne i boka. «Sølvreven fra Sandefjord», var kallenavnet til Ole Christian Bach.

Krever oppreisning

Schiong sier han har invitert forlaget til en løsning i fred og fordragelighet.

– Jeg har vært i dialog med forlaget. Jeg regner med at de umiddelbart stanser salget, og skifter omslag, sier Schiong.

Schiong er villig til å forhandle, men krever en oppreisning.

Boken ble først utgitt 11. januar.

– På baksiden står det paradoksalt nok at forlaget er pålitelig og unikt. Slik markedsføring må jeg bare fnyse av nå, sier Schiong.

– Beklager

– Vi har kommet til en enighet rundt hvordan vi skal komme videre med dette, og saken er dermed avsluttet. Dette er en tabbe jeg som redaktør har gjort, sier Arne Øiamo, redaktør i Nordisk Krimkrønike AS til NRK.no.

Øiamo forklarer at feilen oppsto da de hadde to nesten identiske bilder av Schiong og Bach.

– Vi oppfattet dem som en og samme person. Schiong var forsvarer for Ole Christian Bach, men det har ingenting med saken og artikkelen å gjøre. Det skulle ikke ha skjedd, og jeg har beklaget overfor Schiong, sier Øiamo.

– Salget er stanset og vi bytter ut omslaget. Denne gangen med riktig bilde, sier Øiamo.

Bak Nordisk Kriminalkrønike står Norges Politiidrettsforbund, sammen med de tilsvarende forbundene i Danmark, Sverige og Finland.

Uthengt

Håkon Ø. Schiong ble avbildet med Scandinavian Star og Anders Behring Breivik.

Kulturstrøm

 • Dette er P3-favorittene akkurat nå

  Hver uke lager NRK P3 en Spotify-liste med musikken de synes du bør sjekke ut. Ronny Brede Aase mener du bør spesielt være obs på Astrid S sin låt «The First One». Se alle anbefalingene her.

  Astrid S
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
 • Frykter at journalister forfølges

  Forkjempere for pressefrihet frykter at journalister og medier vil bli stilt for retten i USA i kjølvannet av tiltalen mot Julian Assange.

  Flere presseorganisasjoner og medieeksperter reagerer sterkt på utviklingen i saken og betegner den som skremmende.

  – At Julian Assange tiltales for brudd på spionasjeloven, utgjør en direkte trussel mot pressefriheten og undersøkende journalistikk, advarer Reportere uten grenser.

  (NTB)

 • Stones sier fra seg rettigheter

  22 år etter at The Verves monsterhit «Bitter Sweet Symphony» ble sluppet, har bandets låtskriver Richard Ashcroft fått rettighetene til låten. Tidligere har Mick Jagger og Keith Richards fra The Rolling Stones vært kreditert som låtskrivere og fått alle inntektene. Dette fordi samplingen av strykerne i «Bitter Sweet Symphony» er hentet fra en av deres låter. Alle royalties fra låten siden 1997 og fremover vil nå tilfalle Ashcroft. Det skriver Pitchfork.