Hopp til innhold

Utgravinger i Pompeii

  • Har gjort nytt funn i Pompeii

    Arkeologer har funnet restene av et «slaverom» under nye utgravinger i oldtidsbyen Pompeii, som ble ødelagt i et vulkanutbrudd i år 79, skriver NTB.

    I en villa noen hundre meter fra Pompeii har de funnet et godt bevart rom som en slavefamilie trolig bodde i. Rommet fungerte også som lager.

    I det lille rommet fant arkeologene tre senger, hvorav en trolig var en barneseng, flere kanner og kar av keramikk, og en trekiste.

    – Dette gir et sjeldent innblikk i hverdagen til mennesker som sjelden omtales i historiske kilder, som jo nesten utelukkende er skrevet av menn som tilhørte eliten, sier Pompeiis generaldirektør Gabriel Zuchtriegel.

    Villaen der slaverommet er, ligger i området Civita Giuliana, noen hundre meter utenfor Pompeii, og like ved der en romersk firehjuls vogn ble funnet tidligere i år.

    Pompeii ligger om lag to mil sørøst for Napoli. Byen hadde om lag 13.000 innbyggere da den ble begravet av vulkansk aske da vulkanen Vesuv hadde utbrudd i år 79.

    Italy Pompeii Discovery
    Foto: AP
  • Sjokkerende funn av Pompeii-knokler

    Nye arkeologiske utgravninger i oldtidsbyen Pompeii kaster nytt lys over byen som ble begravet etter at vulkanen Vesuv hadde et utbrudd i år 79. Byen ble gravd ut på midten av 1800-tallet og har blitt et yndlingssted for arkeologer. Det nye funnet er av fem intakte skjeletter i restene av et hus. Der ble det også funnet inskripsjoner som daterer det dødelige vulkanutbruddet til oktober, altså to måneder senere enn det historikere tidligere har antatt. Arkeologene omtaler funnet som «sjokkerende, men et veldig viktig funn for historien», ifølge nyhetsbyrået Ap.

    Italy Pompeii Discovery
    Foto: Ciro Fusco / AP
  • Funn av skjelett i Pompeii

    Arkeologar har funne fem intakte menneskeskjelett i oldtisbyen Pompeii i Italia. Byen blei dekt av oske etter eit utbrot frå vulkanen Vesuv i år 79. Arkeologane omtalar funnet som «sjokkerande, men eit veldig viktig funn for historia».

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.