Utfordreren

Folk som møtte Arne Næss skvatt litt. Plutselig kunne han lange ut en rett venstre etter deg. For å se hvordan du reagerte.
Og så var kontakten etablert

Boksing
Foto: Murad Sezer / AP

Hør: Studio Sokrates: Arne Næss og Roland Kirk, del 2. 28.02.2009

Musikk i W-dur

Roland Kirk var av samme oppfatning som Næss. Men han bokset ikke. Han spilte, og inviterte publikum med på notene. «Nå skal vi spille sammen», sier han i videoen du kan se nedenfor. «Vi tar en låt i W-dur, og når vi kommer i gang og det begynner å gynge – pass på at du slipper ut det du har på hjertet».

Så deler han ut plastikkfløyter til alle som vil ha – og setter i gang bandet. Det neste som skjer er at et musikalsk-improvisert fellesskap tar form. Man gleder seg og må smile. Både Arne Næss og Roland Kirk kaller på smilet.

Men hva skal man kalle en filosof / musiker som gestalter felleskapsfølelse, spontanitet og glede?

Her kan du se John Cage, Roland Kirk og flere i første del av en kortfilm fra 1966-67

Musikken
1: 3 in 1 without the Oil

2: No Tonic Pres

Du kan også høre to utgaver av Studio Sokrates fra 2004 om Roland Kirk & Ludwig Wittgenstein her:

Studio Sokrates Rashaan Roland Kirk 23. okt. 2004

Studio Sokrates Wittgenstein og Kirk, del 2 30. okt. 2004

Kulturstrøm

 • Historisk rettssak i bokbransjen

  Gyldendal skuldar Jørn Lier Horst for å selje piratkopiar av bøker han har skrive sjølv. Horst er ueinig. I dag starta rettssaka mellom dei to gigantane. Ifølgje Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK, vil dommen ha stor betyding for den som vinn.

 • Sinnataggen tilbake på plass

  Sinnataggen er tilbake i Vigelandsparken, etter at den lille statuen ble utsatt for hærverk natt til tirsdag 6. april. Skulpturen er restaurert og ble tirsdag plassert tilbake på broen i parken, det melder Kulturetaten i Oslo i en pressemelding.

  Sinnataggen på plass igjen
  Foto: Marte Grette, Vigelandsmuseet
 • Festivalen Findings flyttes

  Findings 2021 flyttes til 10. og 11. september, og går av stabelen på Bislett Stadion i Oslo. Den nederlanske artisten Tiësto er første bekreftede artist.