Utfordreren

Folk som møtte Arne Næss skvatt litt. Plutselig kunne han lange ut en rett venstre etter deg. For å se hvordan du reagerte.
Og så var kontakten etablert

Boksing
Foto: Murad Sezer / AP

Hør: Studio Sokrates: Arne Næss og Roland Kirk, del 2. 28.02.2009

Musikk i W-dur

Roland Kirk var av samme oppfatning som Næss. Men han bokset ikke. Han spilte, og inviterte publikum med på notene. «Nå skal vi spille sammen», sier han i videoen du kan se nedenfor. «Vi tar en låt i W-dur, og når vi kommer i gang og det begynner å gynge – pass på at du slipper ut det du har på hjertet».

Så deler han ut plastikkfløyter til alle som vil ha – og setter i gang bandet. Det neste som skjer er at et musikalsk-improvisert fellesskap tar form. Man gleder seg og må smile. Både Arne Næss og Roland Kirk kaller på smilet.

Men hva skal man kalle en filosof / musiker som gestalter felleskapsfølelse, spontanitet og glede?

Her kan du se John Cage, Roland Kirk og flere i første del av en kortfilm fra 1966-67

Musikken
1: 3 in 1 without the Oil

2: No Tonic Pres

Du kan også høre to utgaver av Studio Sokrates fra 2004 om Roland Kirk & Ludwig Wittgenstein her:

Studio Sokrates Rashaan Roland Kirk 23. okt. 2004

Studio Sokrates Wittgenstein og Kirk, del 2 30. okt. 2004

Kulturstrøm

 • Norsk jazz vises for verden

  Norge er hovedland på verdens største bransjetreff for jazz, «Jazzahead», som åpner i Bremen i Tyskland torsdag. Messa samler musikere, agenter og plateselskaper fra hele verden. Under Norwegian Night åpningsdagen spiller blant andre Hedvig Mollestad (bildet), Karl Seglem og Thomas Strønen. Mer enn hundre norske musikere får vist seg fram under årets «Jazzahead».

  Hedvig Mollestad Thomassen
 • Kvinneskjellettfunn trolig leder

  Gjenstandene i båtgraven som ble funnet høsten 2017 på Hillesøy utenfor Tromsø tyder på at kvinnen ble gravlagt omkring år 800, i starten av vikingtiden. Arkeologen som leder utgravningene mener Hillesøykvinnen trolig var en lederskikkelse i et norrønt høvdingdømme, melder Forskning.no.

  Skjelettet av en kvinne funnet i en båtgrav på Hillesøy
  Foto: Norges arktiske universitetsmuseum