Hopp til innhold

Utfordrer Putin-regimet i appbutikkene

Mobilspillet Демократия (Demokratia) lar spillerne kjøpe velgere, manipulere valg og fengsle kritikere. En og en halv million russere har lastet ned spillet, som gjør narr av Putin og hans støttespillere.

Demokratia

KJENTE FIGURER: En figur svært lik statsminister Dmitrij Medvedev titter inn fra venstre bildekant, mens utvalget av figurer du kan kjøpe i spillet ser ut til å inkludere Pussy Riot, Madonna og bloggeren Aleksej Navalnij.

Foto: Skjermdump

Vladimir Putin

I SPILL: President Vladimir Putin dukker opp i spillet, både i judodrakt og piratkostyme.

Foto: MIKHAIL METZEL / AFP
Ramzan Kadyrov

I SPILL: Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov dukker etter hvert opp.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP
Aleksej Navalnij

I SPILL: Blogger og tidligere borgermesterkandidat Aleksej Navalnij figurerer i spillet, både med og uten tvangstrøye.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

«Valdeltakelsen er på 146%!» er blant tilbakemeldingene du får i spillet Демократия - russisk for demokrati - som de siste årene har gått sin seiersgang i Apples, Googles og Microsofts appbutikker, skriver nyhetsbyrået AFP.

Les også: – Verden fordømmer Putin – på hjemmebane sanker han stemmer

Regimekritiker ble apputvikler

Tynt forkledte utgaver av Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev har fremtredende roller i spillet, som er blitt lastet ned av over halvannen million russere siden det ble lansert i desember 2011, kort tid etter de omstridte parlamentsvalgene som utløste en bølge av protester mot Putin- og Medvedev-regimet.

– Vi hadde 100.000 nedlastinger den første uka, minnes spillskaper Valentin Merslikin overfor AFP.

37 år gamle Merslikin har åpent støttet opposisjonen, og har nå tatt det uvanlige valget å flytte til Hviterussland, regnet som Europas mest totalitære regime.

Han forteller at ideen med spillet var å gi demonstrantene som ble hundset av styresmaktene «noe å more seg over».

Ifølge utvikleren kommer det fortsatt rundt 100.000 nye brukere til hver måned.

Les også: Maidan 2014 = Moskva 1991

Samfunnstopper blir spillfigurer

Spillet er et pusle- og strategispill etter mal av spill som Triple Town, der du bygger et samfunn ved hjelp av å kombinere identiske elementer i serier av tre, slik at de sammen danner mer avanserte elementer, som igjen kombineres videre i serier av tre.

Og sånn fortsetter det: Tre sedler blir en sau, tre sauer blir en velger, tre velgere blir et valgkontor.

Men i Demokratia er figurene og symbolene alle hentet fra russisk politikk og samfunnsliv, med tydelig slagside mot Putin og hans støttespillere.

Tidlgi i spillet figurerer en person i tvangstrøye, umiskjennelig lik den opposisjonelle bloggeren og tidligere borgermesterkandidaten i Moskva, Aleksej Navalnij, som ble fengslet av styresmaktene høsten 2011.

Les: Blogger hylles som russernes nye håp: – Protestene fortsetter for fullt

Utover i spillet låser du opp flere figurer som er bærer mer enn en tilfeldig likhet til president Vladimir Putin, statsminister Dmitrij Medvedev eller Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov.

Også punk-protest-kollektivet Pussy Riot og deres vestlige støttespiller Madonna blir hedret med spillfigurer som ligner dem.

Myndighetene med mottrekk

Selv om spillet er satirisk og siterer russisk samfunnsliv, er det ikke direkte politisk eller propagandistisk, sier analysefirmaet Hungry Shark til nyhetsbyrået AFP, og mener nettopp det er en del av forklaringen på spillets suksess.

Ni av ti russere spiller spill i en eller annen form, og spill er ifølge bloggeren Dimitrij Putsjkov blitt vel så viktig som film og litteratur i dagens Russland.

Myndighetene har uansett ikke latt kritikken stå uimotsagt, og flere sosiale nettsteder har blokkert spillet.

Ifølge AFP skal statlige medier også ha promotert spill med en mer pro-patriotisk og autoritetstro ideologi i bunn.

Les også: Medvedev: Et nytt styre i Ukraina vil ende med en ny revolusjon

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober