NRK Meny
Normal

Flere utenlandske produksjonsselskaper lager dokumentar om 22. juli

Både BBC, National Geographic og Discovery lager dokumentarer om 22. juli. AUF-leder Eskil Pedersen er spent på om de har forstått hva Utøya egentlig er.

Utøya et halvt år etter

Flere utenlanske produksjonsselskaper vil lage dokumentar om hva som skjedde på Utøya 22. juli.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Bildene fra Oslo sentrum 22.juli gikk verden rundt i tiden etter terrorangrepet. Nå, et halvt år etter, er interessen for tragedien fortsatt stor. Tre internasjonale TV-selskaper er i gang med hver sin 22. juli-dokumentar.

– Vi er i Oslo for å lage BBCs hoveddokumentar om terrorangrepene mot Norge den 22. juli, sier BBCs produsent Anne Leer, som forteller at de vil konsentrere seg om det store bildet.

– Vi er ikke her for å lage noe sensasjonelt om den voldelige massakren. Vi fokuserer hverken på vold, eller livene til de berørte i ettertid. Vi vil lage et faktabasert program om hva som virkelig skjedde.

Gir ingen massakredetaljer

BBC-kollega Edward Watts forteller at de ikke er opptatt av detaljene i massakren, men de vil fortelle historien gjennom de som opplevde den.

– Jeg tror det viktigste er at vi har stemmene til menneskene som var der. Vi har ingen reportere eller noen som presenterer programmet, vi har kun stemmene til de berørte, sier han.

Også kanalene National Geographic og Discovery er i gang med å lage dokumentar om terrorangrepet.

Spent på om de forstår Utøya

Eskil Pedersen, leder i AUF.

Leder i AUF, Eskil Pedersen er spent på om de som lager dokumentarer om angrepet på Utøya har forstått hva Utøya egentlig er.

Foto: Knutsen, Marius / SCANPIX

AUF-leder Eskil Pedersen har lagt merke til interessen fra flere internasjonale produsenter:

– Dette er et uttrykk for dimensjonene av hva som skjedde 22. juli. Mange mennesker ble drept, det var et veldig politisk angrep, det var én mann som gjennomførte det og så videre, sier han i et forsøk på å forklare interessen.

Pedersen er spent på om de utenlandske produsentene forstår hva Utøya er.

– Bare i Norge er det mange som ikke vet hva har betydd. I utlandet er det enda flere som ikke vet hvorfor vi samles på Utøya hver sommer, og hva øya har betydd for AUF og det politiske Norge.

En film om ungdom som bryr seg om verden

I Norge holder filmskaper og tidligere SU-leder Kari Anne Moe og produksjonselskapet «Sant og usant» på med sin dokumentar.

– «Til ungdommen» er en film som handler om fire ungdommer som er aktive i ulike ungdomspartier. Vi følger dem omtrent et år før 22. juli og i tida etterpå, sier Moe.

Kari Anne Moe og filmteamet havnet midt oppi tragedien, de var på Utøya fram til klokka 13, deretter dro de til Oslo sentrum for å gjøre intervjuer.

– Det spesielle med filmen er at vi har fulgt disse ungdommene lenge før angrepene. Det er ikke er et prosjekt som ble satt i gang på grunn av 22. juli. Dette er satt i gang fordi ungdom i Norge fortjener en film om ungdom som bryr seg om verden.

«Til ungdommen» har kinopreimere 31. august. Flere land, inkludert Tyskland, Nederland, Sverige, Finland og Island har forhåndskjøpt filmen. Kari Anne Moe tror noe av grunnen til den store interessen, er at terrorangrepet skjedde i trygge, lille Norge.

– At det skjedde her i trygge Norge gjør det skremmende for hele Vest-Europa.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP