Utenlandsk krim dreper norske

Denne våren kommer det ut svært mye utenlandsk krimlitteratur, som er oversatt til norsk. Det er nesten fem ganger så mange utenlandske som norske utgivelser.

Rivertonprisen til Torkil Damhaug

Krimforfatter Torkil Damhaug mottok i fjor Rivertonprisen «Den gyldne revolver», for boken «Ildmannen». Prisen deles ut hvert år av Rivertonklubben, som arbeider for å fremme norsk krimlitteratur.

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Denne bokvåren gir forlagene ut mer enn 50 oversatte bøker i krim-sjangeren. Samtidig kommer det bare ut ca. 15 krimbøker fra norske forfattere.

På bekostning av krim

Til tross for at både norske og nordiske krimforfattere har banet vei for nye norske krimforfattere de siste årene, finnes det nå mange oversatte krimbøker på forlagenes boklister, og lite norsk krim.

– Dette er en overraskende vending. Mengden norsk krim har jo virkelig eksplodert de siste årene – særlig etter suksessene til Jo Nesbø og Stieg Larsson sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

– Det er mulig at denne voldsomme satsingen på krim har kostet forlagene mer enn det har smakt. Dermed er det rimeligere for forlagene å ta sjanser med importert krim, sier Agnes Moxnes.

– Tror du den norske krimbølgen er i ferd med å dabbe av?

– Bølgers natur er at de forandrer seg. Det kan nok være at vi kommer til å merke effekten av «Fifty shades of grey» og «Hel Ved» i årene fremover. Kanskje skjer det på bekostning av krimlitteraturen, tror Moxnes.

Påsken er høysesong

Schibsted forlag er et av forlagene som gir ut mye utenlandsk oversatt krim-litteratur denne våren, og lite norsk krim.

– Påsken er jo den tiden på året "alle" nordmenn leser krim, så det er naturlig for oss å gi ut en del kriminalromaner på vårparten. At det bare er oversatte titler skyldes at vi har flest utenlandske krimforfattere i vår stall. Dessuten ønsker vi primært å gi ut våre norske satsningstitler om høsten, sier informasjonssjef for Skjønnlitteratur og sakprosa i Schibsted forlag, Anne Iversen.

Suksessforfatteren Frode Granhus er et eksempel på en av forfatterne som forlaget lanserte under bokhøsten 2012. Krimromanen «Stormen», som er forfatterens nyeste bok, ble lansert i august.

– Den norske bokhøsten er et fenomen og tradisjonelt er det da de fleste norske titlene kommer ut. Det har selvfølgelig også en sammenheng med årstiden – det blir mørkere, vi trekker inn og vil gjerne kose oss med en god bok foran peisen, sier Iversen.

– Ikke uvanlig

President Hans H. Skei i Rivertonklubben, som er foreningen for kriminallitteratur og som arbeider for å fremme god kriminallitteratur i Norge, mener det slett ikke er uvanlig med mye utenlandsk krim på vårparten.

– Jeg tror antallet oversatte krimbøker er helt i tråd med det som er vanlig. Det har i lang tid vært slik at oversatt krim dominerer på våren, mens norsk krim i hovedsak gis ut om høsten, selv om det kommer noen bøker på våren og – til og med – noen i løpet av sommeren, sier Hans H. Skei.

I flere år har Skei bidradd til Aftenpostens krimoversikt før påske.

– Vi omtalte flere titalls bøker – de aller fleste oversatte.

Skei tror ikke at den norske krimbølgen er på retur.

– Den norske krimbølgen er overhodet ikke i ferd med å dabbe av, i alle fall ikke hva kvantitet (antall utgivelser) angår. I 2012 var det nærmere 50 nye bøker, og de to foregående årene ca. 40 bøker.

– Men det kan selvfølgelig spekuleres over hvorvidt "gullalderen" er over – det vil si om flertallet av utgivelsene er mer på det jevne og alminnelige i forhold til det løftet sjangeren fikk i Norge fra rundt midten av 90-tallet, sier Hans H. Skei.

Her er alle krimbøkene som utgis denne bokvåren:

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP