NRK Meny
Normal

Ut i verden!

På terskelen til et flott og i alle henseende godt nytt år, presenteres her en dyptpløyende undersøkelse om hvor internasjonale Herreavdelingen kan hevdes å være på en vanlig førjuls-tirsdag.

Gutt med globus
Foto: Ron Johnson / AP

Responsen på Finn og Yans oppfordringer om å melde fra hvor lytterne befant seg under sending, var både overveldende og overraskende. Ikke bare sitter presumptivt engelskspråklige sjeler derute og sliter seg gjennom timelange sendinger på et ukjent språk – vi kan dessuten avsløre at utlandet viser seg å kunne være mye større enn tidligere antatt. Men la oss gå over til detaljene:

Amerikanske stater

Nils vil gjerne registrere Wisconsin som kvalifisert Herreterritorium. Og bare så vi vet det, hører Frode på fra Wyoming. Anne Elisabeth sitter i Iowa og rakk såvidt å oppdage årets juleverksted.

Yanomami-indianere

Potensielle lyttere?

Foto: Nævra, Arne / Scanpix

Samtidig som Ingers søster i Alaska varmet seg med Finn og Yan, kunne Tanja opplyse at hun hadde hørt på Herreavdelingen i New York

Kari kan til slutt melde på feilfritt amerikansk at hun liker musikken i programmet spesielt godt - uten at hun nevner om den norske småpraten traff like godt i hennes Nord-Dakota.

Fjernere steder

Kommunikasjonsviljen er det definitivt lite å utsette på i møte med Rupert fra Queensland – han ønsker alle en ”splendid X-mas and a Jolly New Year”, og bestiller like godt en forsendelse Akkabitt samtidig! Way to go, Rupert!

Og mens vi befinner oss absolutt uttaskjærs: fra sør-Amerika registreres hilsener fra Jan Fredrik i Colombia og fra en relativt anonym Herremann i Brasil. Dessuten lytter Roar intenst fra Vietnam – og Kåre har lyttet fra såvel Kosovo og Makedonia som fra Afghanistan. 10 poeng til den som gjetter Kåres arbeidsgiver!

Sent men ganske godt, melder Are inn sine koordinater fra Korea samtidig med at Gisle lytter fra Filippinene Begge skylder de på treg postgang og er med dette grundig plasserte på Herrekartet!

Europa

Utsikt fra flyvindu

Utlandet er der ute - et sted

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Nordmenn har som kjent fått for vane å valfarte til Spania om vinteren, og det er derfor ingen stor overraskelse at mange har meldt seg som lyttere derfra: Erna hilser fast fra et regntungt Arguineguin på Kanariøyene, mens Synnøve og Arvid koser seg med studiosendt sludder samt stilige seksti/syttitallsslagere. Hver kveld! Karin og Eddy tar også en spansk en , og forsøker dessuten å sette uoffisiell Norgesrekord i utropstegn – 10 i alt. Og herved slått!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Portugal er til forveksling likt Spania – og fordundre meg kommer det ikke en hilsen derfra fra Jan og Cornelia som hører på Herreavdelingen hele året.

I likhet med Aina i Slovakia, Grete i Sveits, Siri i Belgia og Frank i ... Frankrike, selvfølgelig! Som alle har dét til felles at de har funnet Herreavdelingen på nettet og lytter intenst på sendingene.

Lise vasker huset sitt i England mens hun hører på sendingen, og spør om hun kan få lov til å hilse til alle sine kjære på Andøya, i Bodø og i Stavanger og ellers alle kjente? Det kan hun.

Og fra Skottland kommer en hilsen fra et helt skipsmannskap som med glede lytter på Herreavdelingen! Noe annet skulle da også bare mangle.

Sverige

Skåne-landskap

Skåne - land of dreams...

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Men vi skal hjem igjen, og kan melde at Knut Egil har krysset grensen ved Storlien opptil flere ganger for å få registrert seg som ”utlendig nordmann som lytter til Herravdelingen”. Han er hermed behørig registrert - og vi takker for innsatsen!

Einar i Skåne fortjener også gode tanker etter å ha smakt seg gjennom Jan Vardøens juledrinker i sin egen lille private samsending med Herreavdelingens juleverksted.

Mens Arild simpelthen bare koser seg glugg ihjel fra Sverige etsteds er Eva og Sven mer poengtert fra Karlskoga og Bjørnar lengter seg hjem fra Stockholm. Forståelig nok.

Obskuria:

Legoland

Legoland gjelds ikke

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Avslutningsvis fortjener endel mer ukjente og til nå ubeskrevne deler av Utlandet å bli nevnt, om ikke annet så for å få fastslått disse statenes ukrenkelige suverenitet før noen ekspansivt orienterte galninger skulle ønske å sette sine klør i dem!

Here goes: Johann Blandevann (mulig pseudonym?) hilser fra Legoland, Stian melder seg på vegne av staten Nordland, mens Lisbeth fremhever Grenlands stolte egenart.

Noe mer diffust blir det når Thorleif ønsker å påpeke at han har hørt Herreavdelingen både i Syden og i Utlandet, mens Svein beveger seg over i det latterlige når han med bart blottet bryst slår et slag for opprettelsen av dobbeltriket Landego-Tverlandet utenfor Bodø. Den må han dog enda lenger ut på landet med. Om mulig.

 

Men hvor ble det av Danmark????