Hopp til innhold

– Bildene gir meg vondt i magen

Norsk fotograf er kritisk til at den svenske fotografen Niclas Hammerström blir hedret i verdens største fotokonkurranse for sine bilder av døde ungdommer på Utøya.

Aftonbladets fotograf tok blant annet bilder mens helikoptrene sirklet over øya sent fredag kveld den 22. juli 2011.

Han nærmet seg også øya i båt, og tok flere nærbilder av ofrene som lå i vannkanten. Disse er imidertid ikke sladdet, så NRK.no velger å ikke lenke videre til bildene.

Fotografiet er en del av en hel bildeserie, og tok andreplass i kategorien «hendelsesnyheter» da World Press Photo-prisene ble delt ut i dag.

Les også: Alt om terrorangrepene 22. juli

Unødvendig

VG-fotograf og leder for Pressefotografenes klubb, Terje Bringedal, sier til NRK.no at disse bildene aldri ville kommet på trykk i Norge.

– Jeg håper også at ingen kommer til å trykke dem når de skal omtale denne konkurransen. Jeg vet at Aftonbladet kommer til å bruke bildene i morgen, men da i sladdet versjon, forteller Bringedal.

Han sier at også norske medier ville vært nødt til å sladde bildene før bruk, og at mye av poenget med fotografiene da faller bort.

– Personlig synes jeg ikke at dette er gode bilder, da alle er tatt fra avstand og bare viser døde mennesker. Men noen mener nok at det er det sterke motivet som gjør disse bildene bra, og sladdes menneskene er det bare bakgrunnen igjen, forklarer Bringedal.

Får vondt i magen

Den erfarne fotografen har sett alle bildene, og forteller at også han får ubehag og vondt i magen av å se på dem. Samtidig tror han at det bare er her i Norge man kommer til å reagere så sterkt.

– Ser man på de andre bildene i konkurransen, er det mange som viser døde mennesker. Men vi reagerer bare på bildene fra Utøya fordi vi ikke har den samme avstanden til dette som vi har til for eksempel Syria og Libya.

Fjernet flere bilder

Den svenske fotografen Niclas Hammerström synes det er helt uproblematisk at bildene hans må sladdes før bruk.

– Det var mange motiver der som var så grusomme at jeg rett og slett ikke kunne ta bilde. Det er også mange fotografier fra den kvelden som jeg i ettertid har valgt å fjerne fra bildeserien, forteller han til NRK.no.

Han landet på Gardermoen sammen med kollega ved 18.30-tiden den 22. juli, samtidig som de første meldingene om Utøya startet å tikke inn. De valgte derfor å dra rett dit, fikk plass i en båt, og ble dermed blant de eneste som tok bilder fra Utøya den kvelden.

Hammerström har tidligere jobbet i krigsområder, men forteller til NRK.no at han opplevde hendelsene på Utøya langt sterkere.

– Jeg er selvfølgelig glad for å vinne en pris i verdens største fotokonkurranse, men gleden er tvetydig. Det er en hendelse som river i en, sier fotografen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

World Press Photo 2011

Dette bildet er kåret til «Årets pressebildet». Det ble tatt av fotograf Samuel Aranda under demonstrasjonene i Jemen i oktober 2011.

Foto: Samuel Aranda

Årets bilde

Like stor kontrovers blir det nok ikke rundt de øvrige vinnerne. Den gjeveste prisen for «Årets bilde» gikk til den spanske fotografen Samuel Aranda.

Vinnerbildet ble tatt i Jemen 15. oktober 2011, og viser en kvinne som omfavner en skadet slektning inni en moské som ble brukt som feltsykehus i byen Sanaa.

Samuel Aranda fotograferte situasjonen under de voldsomme demonstrasjonene mot Jemens president Ali Abdullah Saleh, og bildet ble publisert i New York Times.

Les også: Alt om opptøyene i Jemen

Oppsummerer «våren»

– Dette er et fotografi som taler for hele regionen – både Jemen, Egypt, Tunisia, Libya og Syria. Alt som har hendt i «den arabiske våren» kan oppsummeres med dette bildet, samtidig som det viser en personlig og intim side ved alt som har skjedd, uttaler jurymedlem Koyo Kouoh i en pressemelding.

– Det er også sjelden vi i vestlig media får se tildekkede kvinner på denne måten, i et så intimt øyeblikk, legger jurymedlem og fotograf Nina Berman til.

Norsk andreplass

World Press Photo 2011

Johnny Haglunds bilde av en jente som fisker i Kongo-elven fikk andreplass i kategorien 'Dagligliv'.

Foto: Johnny Haglund

World Press Photo Contest anses som den mest prestisjefylte fotokonkurransen i verden, og i år er det 55. gang prisene deles ut.

Blant fotografene som blir hedret i år, finner vi også norske Johnny Haglund. Han fikk andreplass i kategorien «enkeltbilde» med en fotografi av en jente som fisker i Kongo-elven.

Totalt deltok 5247 fotografer med 101.524 forskjellige bilder i årets konkurranse. Vinneren av «Årets bilde» får, i tillegg til heder og ære, en pris på 10.000 euro og et nytt kamera.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober