Urban Tunélls Klezmerband - Zemer Atik

Urban Tunélls Klezmerbands "Zemer Atik" er elegant musikk uten nevneverdige svakheter, sier NRKs anmelder.

Urban Tunélls Klezmerband -
Foto: Åsa Maria Mikkelsen

Plata "Zemer Atik" er Urban Tunélls Klezmerbands andre plate. Dette er elegant musikk uten nevneverdige svakheter.

Oj, dette er bra. Klezmermusikk er blitt til i Norge, av Tor-Petter Aanes på piano, Morten Michelsen på klarinett, Jovan Pavlovic på akkordion og fløyteinstrumentet kaval, og Sondre Meisfjord på bass. I tillegg har gruppa med seg både trommer og strykeinstrumenter traktert av musikere på gjestelista.

Brukt i «Pulp Fiction»

Klezmer refererer til en jødisk, opprinnelig øst-europeisk, musikkform – som i dag har nådd lyttere og musikere også utenfor de jødiske miljøene. For Urban Tunélls Klezmerband er en av mange eksempler på musikere har latt seg friste av det klassiske repertoaret i sjangeren. Og noen av dem har du også kanskje hørt. For eksempel melodien Miserlou som ble brukt som tema i filmmusikken til «Pulp Fiction».

I tillegg hører vi også noen komposisjoner av Pavlovic, som jeg også synes har en fin nerve i sitt spill og i sine vokale prestasjoner.

Fra fest til alvor

Jeg får så uendelig lyst til å danse. Musikken drives framover av et smittende overskudd og spilleglede. Tonene er elegante, nesten sleipe, der de åler seg inn i øregangene. Arrangementene er også spesielt kreative. Når jeg tror jeg har forstått hvordan melodien er, viser de den andre siden av klezmermynten. For det går raskt fra fest til alvor, fra det fyldige og avanserte til det enkle og effektive. Dette er en plate uten nevneverdige svakheter.

Kulturnytt, NRK P2, 7. november 2006

Kulturstrøm

 • Annie til topps i USA

  Den bergenske artisten Anna Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, har en låt som er samplet på produsenten Metro Boomin sin nye plate. Det dreier seg om «Anthonio» fra 2009. I Metro Boomin sin versjon har den fått tittelen «Overdue» med rap av Travis Scott, skriver VG. Metro Boomin topper denne uken Billboard 200 i USA med den nye platen.

  Annie, alias Anne Lilia Berge Strand 2004
  Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
 • Zombieskryt fra Stephen King

  «Akkurat når du trodde at zombiegenren var gått tørr, kommer en fantastisk film av Dominique Rocher kalt «The Night Eats the World».» (eng. tittel)

  Det skriver grøsserkongen Stephen King i en twittermelding. Det er Anders Danielsen Lie som har hovedrollen i filmen, som er franskspråklig. Den norske skuespilleren var raskt ute med å kvittere med en twitter-takk.

  Twittermelding fra Stephen King