NRK Meny
Normal

Urban Tunélls Klezmerband - Zemer Atik

Urban Tunélls Klezmerbands "Zemer Atik" er elegant musikk uten nevneverdige svakheter, sier NRKs anmelder.

Urban Tunélls Klezmerband -
Foto: Åsa Maria Mikkelsen

Plata "Zemer Atik" er Urban Tunélls Klezmerbands andre plate. Dette er elegant musikk uten nevneverdige svakheter.

Oj, dette er bra. Klezmermusikk er blitt til i Norge, av Tor-Petter Aanes på piano, Morten Michelsen på klarinett, Jovan Pavlovic på akkordion og fløyteinstrumentet kaval, og Sondre Meisfjord på bass. I tillegg har gruppa med seg både trommer og strykeinstrumenter traktert av musikere på gjestelista.

Brukt i «Pulp Fiction»

Klezmer refererer til en jødisk, opprinnelig øst-europeisk, musikkform – som i dag har nådd lyttere og musikere også utenfor de jødiske miljøene. For Urban Tunélls Klezmerband er en av mange eksempler på musikere har latt seg friste av det klassiske repertoaret i sjangeren. Og noen av dem har du også kanskje hørt. For eksempel melodien Miserlou som ble brukt som tema i filmmusikken til «Pulp Fiction».

I tillegg hører vi også noen komposisjoner av Pavlovic, som jeg også synes har en fin nerve i sitt spill og i sine vokale prestasjoner.

Fra fest til alvor

Jeg får så uendelig lyst til å danse. Musikken drives framover av et smittende overskudd og spilleglede. Tonene er elegante, nesten sleipe, der de åler seg inn i øregangene. Arrangementene er også spesielt kreative. Når jeg tror jeg har forstått hvordan melodien er, viser de den andre siden av klezmermynten. For det går raskt fra fest til alvor, fra det fyldige og avanserte til det enkle og effektive. Dette er en plate uten nevneverdige svakheter.

Kulturnytt, NRK P2, 7. november 2006

Flere kulturnyheter