Hopp til innhold

Urban park eller slum?

- Boligbyggingen i Oslo skaper fremtidige slumstrøk, mener arkitekt.

Vaterlandsparken på Grønland i Oslo. Her under Verdensbanken sin årlige forskerkonferanse, 2002.

Vaterlandsparken på Grønland i Oslo. Her under Verdensbanken sin årlige forskerkonferanse, 2002.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Oslo kommunes tidligere sjefsarkitekt Ivar Andreas Høivik mener den nye boligbyggingen i Oslo fører til fremtidige slumstrøk. Ståle Hagen, byrådssekretær i byråd for byutvikling, mener derimot utviklingen er på rett spor.

- Boligbyggingen i Oslo har økt de siste årene og det har gått på bekostning av kvaliteten på boligene. Det bygges for tett og for høyt. Noen steder kommer ikke solen til på noen tider av døgnet, og det er for få utearealer for barn og voksne, skriver Høivik i en kronikk i Aftenposten denne uken.

Solvinkelen i Oslo er veldig lav og ligger på 60 grader nordlig bredde, noe som betyr at sola store deler av året er veldig lavt og kaster lange skygger.

1890-tallets boligspekulasjon

- Det gjør at jo høyre husene blir, jo lenger blir skyggene. Den bebyggelsen vi ser nå minner om 1890-tallets boligspekulasjon, hvor kommunen bygde små leiligheter med lite luft og lys. Fortetting fører til kamp om utearealene, og mange barn på lite plass gir flere konflikter, sier Ivar Andreas Høivik. Han mener det ville økt livskvaliteten om flere hadde flyttet ut av sentrum.

Urban park

Arkitekturprofessor Thomas Thiis-Evensen er uenig i kritikken. Sammenlignet med andre store byer mener han Oslo er å regne for en park med en by i.

- Økt fortetting fører ikke til slum. Forsett å bygge tett og høyt, oppfordrer Evensen, professor dr.philos i arkitektur.

Evensen mener at det er slik urbane folk vil bo og at et bymiljø er betinget av nærhet.

- Å flytte folk ut av sentrum til glisne drabantbyer fører ikke til noen urban kultur. Løsningen er å bygge masse balkonger. Byer er et moderne fenomen, men det er en typisk tradisjonell norsk tankegang at alle må ha så mye plass, sier Evensen til NRK Kulturnytt.

Publikumsundersøkelsen for Oslo viser at 94 prosent er fornøyde med å bo i sin by, og er fornøyde med parker og uteområder. Byens befolkning har økt med 40.000 de siste fire årene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

illustrasjonsfoto, Grønland i Oslo.

Grønland i Oslo

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ståle Hagen (H) mener utbyggingen av Stiklestadkvartalet har vært i tråd med oppussingen i resten av området. Det har vært stort fokus på trafikk, uteareal og miljø, mener han.

Hvis man hadde vært i dette området for 15 år siden, var det preget av forfalne bygårder med grå og triste utearealer. De siste ti årene er det gjort betydelig opprusting av dette bomiljøet, sier Hagen.

Said Refrai som selv bor i Stiklestadkvartalet på Grønland i Oslo, som er et av områdene Høivik kritiserer, trives veldig godt.

- Det er sånn det er hvis du er urban og vil bo i byen. Slik er det over hele verden. Det er tett og trangt. Skal du ha store lekeplasser og stor uteplass må du flytte ut av byen, sier Said Refrai til NRK Kulturnytt.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.