Hopp til innhold

Upperdog (5)

Sara Johnsens nye film, ”Upperdog”, lyser av innsikt, intellekt og refleksjon. Det høres kanskje ikke så sexy ut, men filmen fungerer utmerket som underholdning på et dypere plan.

Bang Chau og Mads Sjøgård Pettersen i "Upperdog".
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Friland Film

Johnsen forteller en komplisert historie med interessante figurer som gjør dette til en god og givende opplevelse! Det skader heller ikke med flotte skuespillerprestasjoner, spesielt fra filmdebuterende Hermann Sabado og den polske filmstjernen Agnieszka Grochowska.

Fire figurer i endring

Filmen forteller om fire figurer i endring. Polske Maria (Agnieszka Grochowska) jobber som hushjelp, og oppdager ved en tilfeldighet at sønnen i huset hun jobber i, Axel (Hermann Sabado), er halvbroren til venninnen Yanne (Bang Chau).

Søsknene ble adskilt da de ble adoptert til Norge som barn. Nå vil Maria føre dem sammen, men det går ikke helt som ventet. Samtidig blir Yanne betatt av Per (Mads Sjøgård Pettersen), som bærer på vond bagasje etter opplevelser i Afghanistan.

Hermann Sabado i "Upperdog".
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Friland Film

Komplisert, men forståelig

Det merkes raskt at Sara Johnsen har kontroll, både over historien hun forteller, og hvordan hun bruker filmmediet til å fortelle den. Filmen føles overveid, gjennomtenkt og godt forberedt.

Historien er komplisert, med mange fasetter, men det er aldri vanskelig å forstå hvor den er på vei, eller hvorfor figurene gjør som de gjør. Vi blir introdusert for virkelige mennesker i et virkelig Oslo, som handler og reagerer på forståelig vis. Filmen behandler figurene med respekt og kjærlighet.

Sabado filmens største funn

”Upperdog” har flere unge skuespillere som imponerer i vanskelige roller. Bang Chau spiller med stille verdighet, Agnieszka Grochowska med frisk energi og Mads Sjøgård Pettersen med smerte gjemt bak gutteaktig sjarm.

Og så må du merke deg navnet Hermann Sabado, for han er filmens aller største funn! I sin første filmrolle leverer han en bunnsolid tolkning av problemfylte Axel, en drittsekktype som likevel har sympatiske trekk. Vi skjønner gjennom Sabados dyktige spill at det ligger noe bak Axels adferd som forklarer den harde måten han behandler omgivelsene på.

Agnieszka Grochowska og Hermann Sabado i "Upperdog".
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Friland Film

Fortjener å bli sett

Sara Johnsen har utviklet seg som filmskaper, og viser at ”Vinterkyss” ikke var et blaff. ”Upperdog” føles enda bedre. Mer nyansert. Mer fullendt.

Nå skal det bli spennende å se om filmen finner sitt publikum. Den fortjener definitivt å bli sett! Den må også høres, for Marcus Paus og Wolfgang Amadeus Mozart har laget musikk som kler filmen med stil.

Oppløftende ”Upperdog”!

(Filmen åpner Den Norske Filmfestivalen i Haugesund i dag. Norgespremiere: fredag 28. august)

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP