Upperdog (5)

Sara Johnsens nye film, ”Upperdog”, lyser av innsikt, intellekt og refleksjon. Det høres kanskje ikke så sexy ut, men filmen fungerer utmerket som underholdning på et dypere plan.

Bang Chau og Mads Sjøgård Pettersen i "Upperdog".
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Friland Film

Johnsen forteller en komplisert historie med interessante figurer som gjør dette til en god og givende opplevelse! Det skader heller ikke med flotte skuespillerprestasjoner, spesielt fra filmdebuterende Hermann Sabado og den polske filmstjernen Agnieszka Grochowska.

Fire figurer i endring

Filmen forteller om fire figurer i endring. Polske Maria (Agnieszka Grochowska) jobber som hushjelp, og oppdager ved en tilfeldighet at sønnen i huset hun jobber i, Axel (Hermann Sabado), er halvbroren til venninnen Yanne (Bang Chau).

Søsknene ble adskilt da de ble adoptert til Norge som barn. Nå vil Maria føre dem sammen, men det går ikke helt som ventet. Samtidig blir Yanne betatt av Per (Mads Sjøgård Pettersen), som bærer på vond bagasje etter opplevelser i Afghanistan.

Hermann Sabado i "Upperdog".
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Friland Film

Komplisert, men forståelig

Det merkes raskt at Sara Johnsen har kontroll, både over historien hun forteller, og hvordan hun bruker filmmediet til å fortelle den. Filmen føles overveid, gjennomtenkt og godt forberedt.

Historien er komplisert, med mange fasetter, men det er aldri vanskelig å forstå hvor den er på vei, eller hvorfor figurene gjør som de gjør. Vi blir introdusert for virkelige mennesker i et virkelig Oslo, som handler og reagerer på forståelig vis. Filmen behandler figurene med respekt og kjærlighet.

Sabado filmens største funn

”Upperdog” har flere unge skuespillere som imponerer i vanskelige roller. Bang Chau spiller med stille verdighet, Agnieszka Grochowska med frisk energi og Mads Sjøgård Pettersen med smerte gjemt bak gutteaktig sjarm.

Og så må du merke deg navnet Hermann Sabado, for han er filmens aller største funn! I sin første filmrolle leverer han en bunnsolid tolkning av problemfylte Axel, en drittsekktype som likevel har sympatiske trekk. Vi skjønner gjennom Sabados dyktige spill at det ligger noe bak Axels adferd som forklarer den harde måten han behandler omgivelsene på.

Agnieszka Grochowska og Hermann Sabado i "Upperdog".
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Friland Film

Fortjener å bli sett

Sara Johnsen har utviklet seg som filmskaper, og viser at ”Vinterkyss” ikke var et blaff. ”Upperdog” føles enda bedre. Mer nyansert. Mer fullendt.

Nå skal det bli spennende å se om filmen finner sitt publikum. Den fortjener definitivt å bli sett! Den må også høres, for Marcus Paus og Wolfgang Amadeus Mozart har laget musikk som kler filmen med stil.

Oppløftende ”Upperdog”!

(Filmen åpner Den Norske Filmfestivalen i Haugesund i dag. Norgespremiere: fredag 28. august)

Kulturstrøm

  • Gjør museum av hjemmet sitt

    Thriller- og skrekkforfatter Stephen King vil gjøre om det viktorianske huset sitt til arkiv og museum. Gjestehuset ved siden av skal åpnes for vordende skribenter som tør. Kings romaner og filmer har gitt ham en kultstatus der huset i Bangor oppsøkes av fans, og 72-åringen kommer fremdeles ut for å hilse på, men kan godt tenke seg å være mer i fred. Etter at turistbusser begynte å besøke huset bor ekteparet King mest i boligene sine andre steder (NTB).

    Steven Kings hjem i Florida
    Foto: Robert F. Bukaty / Scanpix
  • Morgenblad-redaktør går av

    Sjefredaktør Anna B. Jenssen slutter i Morgenbladet på grunn av konflikten med de ansatte, melder dn.no. Avisa har vært i krise siden Jenssen iverksatte en nedbemanning tidligere i høst. Redaksjonsklubben svarte da med å erklære mistillit mot henne.