NRK Meny
Normal

Unntakstilstanden fortsetter

Det store arbeidspresset for de ansatte i Operaen vil vare i to år, ifølge direktør Tom Remlov.

Innlendinger jobber på operaen
Foto: Stein Schinstad / NRK

Med dobbelt så mange forestillinger i åpningssesongen settes scenearbeidere og orkestermusikere under hardt arbeidspress. Slik vil det antakelig fortsette å være.

Les også: Stort arbeidspress for operaansatte

Nærmer seg grensa

- Nå har det vært mye jobb på enkelte. Vi kan ikke strekke oss lenger enn det som er lovlig, og vi må forholde oss til arbeidsmiljøloven, sa produksjonssjef Helge Wettre til Kulturnytt onsdag.

Scenearbeidere ved operaen har en arbeidsavtale som tillater at de jobber opp til 48 timer i uken i perioder og 200 overtidstimer i året. Enkelte ansatte nærmer seg nå arbeidsavtalens grense på 200 overtidstimer i året.

- Vi ser at strikken begynner å strekkes, og vi må gjøre noe med dette før strikken ryker, for det kan den ikke, sier Wettre.

- Vil ta tid

Tom Remlov

- De ansatte har vært usedvanlig presset, ifølge Tom Remlov.

Foto: Bo Mathisen/Den Norske Opera og Ballett

Men i følge direktør i Operaen, Tom Remlov, må de ansatte belage seg på at det store arbeidspresset vil vedvare.

- Jeg antar at "unntakssituasjonen" vil vare i et par år. Andre operahus i en tilsvarende situasjon har erfart at det tar omtrent så lang tid å ta seg inn.

- De ansatte mener at "strikken er i ferd med å ryke"?

- Jeg tror den var det da jeg overtok som direktør i april. Da fikk jeg ganske raskt brakt på det rene at det var blitt jobbet mer enn det forsvarlige. Derfor har vi foretatt noen endringer i vårt program, for å gi rom for nødvendig innkjøring og ferdiginstallering av det tekniske utstyret, sier Tom Remlov.

- Usedvanlig presset

Han mener at det er den fremskyndete åpningen av operahuset som ligger til grunn for den uheldige arbeidssituasjonen.

- Situasjonen for de ansatte har vært usedvanlig presset. Dette huset åpnet seks måneder for tidlig, og det er det vi nå lider under.

Flere kulturnyheter