Unni Løvlid Ensemble - Rite

Unni Løvlid Ensemble har kommet med plata ”Rite”. Det er blitt sjangerløs, uforutsigbar og undrende musikk, og vår anmelder Kjetil Bjørgan liker det han hører.

Unni Løvlid
Foto: Pressefoto

Jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket da jeg satte på denne nye plata til Unni Løvlid.

Altså, de fleste i folkemusikkretser kjenner henne: Som solist på kappleiker, i ulike gruppekonstelasjoner; både som eksperimentell og tradisjonell folkemusiker. Men også i samtidsmusikkmiljøet har hun fått et navn, for eksempel som vokalist i verk skrevet av Arne Nordheim og Maya Ratkje. Så at Unni Løvlid er allsidig, det kan ingen ta fra henne. Likevel ble jeg altså overrasket.

- Vet aldri hvor jeg har henne

Jeg hadde nok forventet at Unni Løvlid Ensemble skulle komme med melodiøse låter med klare folkemusikalske forankringer. Og det finnes også her. Men regelen er at det først og fremst er vanskelig å synge med Løvlid uten å ha hørt mye på denne plata. Musikken har hun skrevet selv, og tonene blinker i mange farger. De kan komme vindskeivt gjennom vinduet, de kastes ut i luften som papirfly. Hun snakker til deg gjennom blikkbokser med sytråd mellom. Hun erter, og jeg vet aldri helt hvor jeg har henne. Og hun dveler, langsomt, stille. Jeg har ikke hørt Unni Løvlid uttrykke seg på denne måten før. Hun forlater mange ganger sin folkemusikalske sangteknikk. Men så dukker den også opp igjen i større og mindre grad, enten som små ornamenter som hun krydrer musikken med, eller som lengre partier helstøpt i tradisjonen.

- Liker det etter hvert

Musikken ligger lagvis. Unni Løvlids stemmer kan ligge på hverandre. I bakgrunnen tørt og folkemusikknært, i forgrunnen som lange toner. Lydbildene fylles opp av elektronikk, dype basstoner og høye krystallklare harmonier med stryke- og blåseinstrumenter traktert av en solid gjeng med musikere som alle ikke opererer i bare en sjanger. Og det passer jo bra, for Unni Løvlid Enseble spiller musikk et sted i grenselandet mellom elektronika, samtids- og folkemusikk.

Det tar litt tid, men jeg begynner å like det etter hvert. Først og fremst det uforutsigbare og musikalsk undrende på plata Rite.

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentarfilm vann gjev pris

  Den norsk-iransk-sveitsiske dokumentarfilmen «Radiograph of a Family», regissert av Firouzeh Khosrovani, vann torsdag kveld hovudprisen på dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam. Dokumentaren vann også prisen for best bruk av arkivmateriale.

 • Hessen får to Brageprisar

  Forfattar og biolog Dag O. Hessen får torsdag Brages heiderspris for 2020. Han får også Brageprisen for sakprosa for boka «Verden på vippepunktet», som tek for seg dagens situasjon knytt til klimaendringane og kva konsekvensane av dei kan bli.

  Dag. O Hessen med to Brageprisar.
  Foto: Linda Marie Vedeler / NRK
 • Får Brageprisen etter sin død

  Beate Grimsrud er torsdag kveld tildelt årets Bragepris posthumt for romanen «Jeg foreslår at vi våkner», ifølge NTB. Boka kom ut berre tre månader før forfattaren døydde 1. juli i år etter ei periode med sjukdom, berre 57 år gammal.