Hopp til innhold

Unngå spoilere på sosiale medier

En amerikansk tenåring har utviklet et filter som fjerner irriterende spoilere fra sosiale medier.

Game of Thrones

Populære serier som Game of Thrones er ofte offer for «spoilere» på sosiale medier.

Foto: HBO

Har du ofte irritert deg over at innhold i TV-serier og filmer blir avslørt før du rekker å se dem? At det alltid er noen som har fått tak de nyeste episodene før deg, og bare må dele handlingen på Internett?

Avsløringer, såkalte «spoilers», er vanlig å finne på sosiale medier. Det kan være fryktelig irriterende å vente på neste ukes episode, og så er det en eller annen som absolutt må fortelle deg hva som skjer og dermed ødelegger spenningen.

Nå har amerikanske Jennie Lamere laget en programvare som forhindrer deg i å få unødvendige og irriterende spoilers på Twitter.

I vår digitale hverdag er det svært enkelt å få tak i nye TV-serier via streamer og nedlastinger, og tjenester som Netflix og HBO Nordic tilgjengeliggjør innhold mye tidligere enn før. Nå skal «Twivo» hjelpe deg å bevare spenningen.

Blokkerer ut søkeord

Den 17 år gamle high school-eleven fra New Hampshire deltok i en såkalt «hackaton»-konkurranse, et arrangement hvor programmerere, utviklere og andre IT-folk møtes for å klekke ut ideer og være sosiale.

På 10 timer utviklet Lamere plug-inen til Twivo, som enkelt kan implementeres i nettleseres som Google Chrome og Mozilla Firefox.

I Twivo kan man skrive inn nøkkelord man ønsker å blokkere, for eksempel «Game of thrones» og «spoiler», og dermed unngå de unødvendige avsløringene. Man kan også sette en tidsramme på hvor lenge tweets med de aktuelle søkeordene skal være borte.

Kommer også til Facebook

Lamere vant både sin kategori og ble «best in show» i hackaton-konkurransen TVnext.

– Vi er alltid interesserte i TV og sosiale medier sammen, og Jennies program var veldig bra. Det var også imponerende at hun lagde alt selv, sier Ashley Scwartz, en av dommerne i konkurransen, til MotherJones.com.

Nå planlegger Lamere å studere programmering, og drømmer om å jobbe i Google en dag. Hun skal videreutvikle Twivo til kommersielt bruk, og hun vil også etter hvert lage en versjon som kan brukes på Facebook.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober