Hopp til innhold

Unngå å bli reisesyk på sommerferie

Kari Slaatsveen og Ida Kjøstelsen blir aldri kvalme når de er ute og reiser. Olav Viksmo-Slettan ble kvalm en gang fordi han satt i en F5 Freedom Fighter jetjager. Cille Biermann blir kvalm hvis hun ser danskebåten gå forbi.

Bilferie
Foto: Sven-Olof Ahlgren / Scanpix

Reisesyke rammer sporadisk og urettferdig. Hvorfor er det slik at noen ikke kan lese to sider i Donald før magen truer med å snu den mindre pene siden ut, mens andre er aldri plaget?

Hvorfor blir vi båtsyke, bilsyke, togsyke og flysyke, hva kan vi gjøre for å unngå å bli det, og hvis vi først har blitt det, er det noe som hjelper? 

Hjelper det å henge en skinnrem som sleper i bakken under bilen?

Hjelper dronningen av Sveriges magnetiske armbånd?

Hjelper ingerfær? Salttabletter? Kruspersille?

Hjelper det å ha full mage? Tom mage? Eller en mage full av reisesyketabeletter?

Hva kommer reisesyke av?

NRK-lege Rubab Shah sier at balanseorganet som sitter i det indre øret hos mennesker kan være veldig følsomt. Bevegelser som vi ikke selv har kontroll over kan føre til at vi blir kvalme.

Dette skjer jo ofte hvis vi er i båt eller bil. Av og til fører det til at vi kaster opp.

Bilferie
Foto: Scanpix

Viktig å forebygge

Det er viktig å skille mellom det å forebygge og det å behandle reisesyke. Det beste er så klart å gjøre alt man kan for ikke å bli kvalm.

Cille Biermann er den av programlederene i Reiseradioen som blir aller kvalmest. Hun råder oss til å spise lite og ofte, gjerne knaske på noen salte kjeks hvis vi absolutt må til sjøs.

Dette er Rubab Shah helt enig i, det er ikke lurt å spise for mye før man skal reise, unngå søtsaker og fet mat, sier hun. Dette rådet pleier Pål Thoresen, Reiseradioens nest kvalmeste programleder, også å følge. Han spiser aldri søtsaker i bilen og sitter helst foran i bussen. Selvfølgelig lar han alltid være å lese.

Lesing, sier Shah, er problematisk fordi det er masse bevegelse som registreres i sidesynet som fører til at vi blir kvalme.

Bevegelse

Problemet er altså bevegelser vi ikke selv har kontroll over. Derfor er et annet forebyggende triks å bevege på seg og holde seg aktiv.

Da skaper vi bevegelse vi selv har kontroll over, og vi blir ikke kvalme. Derfor er det svært sjelden at sjåføren av bilen blir bilsyk. Et annet triks er å ha lette og ledige klær.

Unngå ekle lukter

Finn Bjelke er aldri reisesyk lenger, men da han var liten og satt i baksetet i tett sigarluft kunne det nok hende han ble kvalm.

Rubab Shah sier det er viktig å ta mange pauser hvor man får frisk luft. Man bør hele veien unngå steder med lukter man ikke liker. Hvis man ikke liker bensinlukt, kan det være lurt å ta en liten spasertur bort fra bensinpumpene når man fyller.

Reiseapotek
Foto: Scanpix

Behandling

Når man først er blitt kvalm, er det beste å legge seg ned og slappe av. Noen sier at ingefær kan hjelpe, og andre sverger til persille. Rubab Shah sier dette godt kan virke for noen, men da er det behandlende og ikke forebyggende. Det viktige når det gjelder slike kjerringråd er at hvis de hjelper for deg, så følg dem!

Men hovedrådet er likevel ganske medisinsk: kjøp tabletter på apoteket eller gå til en lege og få en resept på et plaster som du klistrer bak øret.

Cille Biermann sverger til plasteret, og når det virker for en dame som blir kvalm bare danskebåten går forbi, så må det vel kunne virke for de aller fleste.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)