Hopp til innhold

Se hjemmefronten i farger

To amerikanske fotografer dokumenterte krigsforbredelsene i USA over flere år. Nå har Nasjonalbiblioteket frigitt de fantastiske bildene fra 2. verdenskrig.

I 1942 raste 2. verdenskrig for fullt, og USA var nettopp blitt involvert i krigshandlingene. President Franklin Delano Roosevelt ga samme år ordre om å lage en egen informasjonsavdeling som skulle holde befolkningen oppdatert i kampen mot aksemaktene Italia, Tyskland og Japan.

Den nye avdelingen fikk ansvar for å formidle krigsnyheter, holde patriotismen på topp og dokumentere hendelser gjennom lydopptak, film og fotografier.

Les også: Se tyskernes bilder fra andre verdenskrig

1600 krigsbilder

Nasjonalbiblioteket i USA offentliggjorde i år omlag 1600 bilder tatt i perioden 1939 til 1944, blant annet tatt av fotografene Alfred Palmer og Howard Hollem. Fotografene dokumenterte hvordan krigsopprustingen foregikk på hjemmebane, og tok de fleste fotografiene med Kodachrome fargefilm.

Kodachrome var den første masseproduserte fargefilmen i verden. Den ble produsert i 74 år, helt til produksjonen ble avsluttet i 2009.

Les også: Kjøpte unike krigsbilder på auksjon

Kvaliteten på bildene er svært god, og skildrer kvinner i arbeidslivet, fabrikkarbeid og militære forberedelser i hæren og flyvåpenet.

Man kan riktignok ikke unngå å legge merke til at de kvinnelige arbeiderne er både penere og mer sminket enn en gjennomsnittlig fabrikkarbeider, men om bildene er arrangerte eller damene ble varslet om fotografens ankomst i god tid, er vanskelig å si.

Det som i alle fall er fakta, er at de amerikanske kvinnene måtte trå til og holde hjulene i samfunnet i gang da alle stridsdyktige menn ble sendt ut i krigen.

Bildene fra de to fotografene gir en ny innsikt i hvordan man jobbet på hjemmebane med å ruste opp til kampene som raste i Europa, Asia og Nord-Afrika.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.