Hopp til innhold

Unge talenter spiller Grieg

I 2007 er det 100 år siden Norges store internasjonale komponist, Edvard Grieg døde. I NRK P2 vil 66 unge pianister markere Grieg-året med å spille hvert sitt Lyriske stykke. Talenter fra Bardu i nord til Kristiansand i sør sender stafettpinnen på kryss og tvers i Norge.

Programleder Annelita Meinich med pianistene Vivian Louise Tsui (9) og Ole Christian Haagenrud (17)
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

I 2007 vil store deler av norsk musikk- og kulturliv sette lys på Edvard Grieg og musikken hans. Grieg skapte musikk som står som viktige milepæler i kulturhistorien vår, og hans tonekunst har hatt stor betydning for vår nasjonale musikalske identitet og utvikling.

I NRK P2 vil 66 unge pianister fra hele landet spille inn hvert sitt lyriske stykke av komponisten. Grieg komponerte gjennom flere år tilsammen 66 korte stykker for klaver. Disse samlet han under fellesnevneren "Lyriske stykker", og mange av dem er standardrepertoar for norske pianister.

Like før jul møtte 19 pianister fra hele Østlandet opp til to travle opptaksdager i Store Studio på NRK Marienlyst. Tilsvarende opptaksrunder ble også gjennomført i Trondheim og Tromsø. 

Opptak er nå også gjort i Bergen (16. og 17. april), Kristiansand (26.april) og  i Stavanger (23. april). 

 

 

 

 

 

 

Pianist Ellisiv Tandberg (11), deltager i Ung Grieg under opptak i Store Studio
Foto: Anne Christine Bratt / NRK

Kulturskolene er med

I satsingen Ung Grieg er musikerne i alderen 9 - 19 år, og de er håndplukket fra kulturskolene over hele landet. Hver uke vil NRK P2 presentere en musiker med sitt Lyriske stykke, og stykkene vil bli framført i den rekkefølgen Grieg opprinnelig skrev dem.

- Dette for å vise også noe av Griegs utvikling som komponist, sier prosjektleder Ingvei Eikaas.

Programleder for Ung Grieg - sendingene er Annelita Meinich, og hun gleder seg til å slippe de unge talentene til i NRK P2.

 

 

 

 

 

 

 

Pianist John Chen (14), deltager i Ung Grieg, med programleder Annelita Meinich
Foto: Anne Christine Bratt / NRK

 

- Det er kjempemoro å få være med å vise noe av all den musikaliteten som finnes blant ungdom over hele landet. Jeg er imponert over hva de kan og har tenkt om musikken, sier hun.

Prosjektet Ung Grieg er et samarbeid mellom Norsk Kulturskoleråd, foreningen Grieg07 og NRK Kultur.

Sendetider:

NRK P2: Mandager klokka 12.50, med reprise søndager i Morgenkonserten klokka 10.05.

 

 

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.