Hopp til innhold

Unge minoritetsstemmer: Får ofte høre vi ikke er norske nok

– Det foregår en kamp for å få definere hvem«vi»er og hva som er typisk for «oss». I en ny bok forteller unge med minoritetsbakgrunn at de ofte blir konfrontert med at de ikke er norske nok.

Unge med innvandrerbakgrunn

Unge stemmer med innvandrerbakgrunn forteller hvordan de møter et glasstak fra det norske samfunnet. Fra venstre Muniba Ahmad, Mori Diakite, Linn Nikkerud og Pamir Ehsas

Foto: Iram Ansari / NRK

– Uansett hvor norske vi føler oss så vil det fortsatt være folk der ute som ikke aksepterer oss som en del av Norge, sier Muniba Ahmad.

Hun er en av mange unge som har bidratt i boken «Skal liksom liksom-passet ditt bety noe»?

I likhet med de andre unge som skriver i boken, har hun føttene godt plantet på norsk jord, men røttene strekkes seg over landegrensene, for foreldrene hennes kom fra Pakistan.

Muniba Ahmad

Muniba Ahmad føler at hun hele tiden må bevise at hun fortjener å være norsk.

Foto: Iram Ansari / NRK

– Du lever hele tiden med den realiteten at du må bevise at du er en eksemplarisk minoritet. Du er ikke født med et utgangspunkt om at du er god og bra. Det er noe du må bevise.

Glasstaket

Pamir Ehsas føler at han har greid å komme gjennom det såkalte glasstaket. Han er grunnlegger av Studentaksjonen og FN-delegat, men han innrømmer at hadde det ikke vært for foreldrene hans, så hadde han ikke kommet så langt.

Pamir Ehsas

Pamir Ehsas møtte glasstaket som ung med innvandrerbakgrunn, men foreldrene hans støttet ham.

Foto: Iram Ansari / NRK

– Som barn er det frustrerende fordi du har så inderlig lyst til å oppnå dine ambisjoner, sier han. Han opplevde at det var et usynlig glasstak som stanset ham. Det virket demotiverende.

– Jeg var heldig som hadde foreldre som støttet meg, forteller han.

Han forteller at han har stor respekt for foreldrene sine. En respekt mange i Norge misforstår fordi de tror det er fordi foreldrene er strenge.

– De har gjort store ofre for at vi skal bli løftet inn i et annet liv, forteller han. Foreldrene hans flyktet fra Afghanistan til Norge.

Bindestreksbarn

Linn Firdaous Nikkerud har en fot i Norge og en fot i Marokko. Hun kaller seg et bindestreksbarn. Hun vokste opp i en liten bygd og de fleste i bygda var hyggelige, men noen kalte henne rasistiske ord og sa maten hun spiste luktet vondt.

Linn Nikkerud

Linn Nikkerud som har en fot i Norge og en i Marokko har opplevd hverdagsrasisme.

Foto: Iram Ansari / NRK

– Ja, kommentarer som at her i Norge så gjør man sånn og sånn og vi tenker sånn og sånn, har jeg fått, forteller hun. Og hun har også fått høre at hun ikke er norsk nok.

Speilbilde

Mori Diakite har foreldre fra Kongo og Elfenbenskysten. Han opplever at han møter holdninger i debattene som altfor ofte handler om hvor norsk man er. Han synes det er et feil fokus at man skal bevise hvor norsk man er, spesielt når det norske samfunnet er flerkulturelt.

Mori Diakite

Mori Diakite håper boken han har vært med på å skrive kan påvirke innvandringsdebatten.

Foto: Iram Ansari / NRK

– I løpet av vår levetid blir vår fortid satt under tvil, mener han. Og det er når folk spør ham: Hvor kommer du egentlig fra?

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.