NRK Meny
Normal

Unge kan ikke tekstene til kjente julesanger

Prester er redde for at unge ikke lenger lærer julesanger. Her kan du teste dine egne kunnskaper. Hvor godt kjenner du teksten til «Glade Jul» og «Deilig er jorden»?

Glade jul, hellige jul, engler daler ned i skjul. Men vet du hvordan teksten går videre? Reporter Christian Ingebrethsen tok stikkprøver blant folk i Oslo sentrum.

JULESANGER: Det er få unge som kan tekstene til tradisjonelle julesanger. Hvor godt husker du teksten til «Glade jul»? Test deg selv her.

«Glade jul, hellige jul
engler daler ned i skjul ...
»

Slik lyder første strofe i julesangen «Glade jul». En kjent og kjær julesang som de fleste har sunget enten på skolen, i kirken, i kor, på julaften eller på andre julearrangementer. Men kjenner vet du fortsettelsen? Test deg selv i bunnen av saken.

Om du ikke husker fortsettelsen av sangen, er du ikke alene. I tillegg til en kjent artist legger også flere prester nå merke til at de unge ikke lenger kan tekstene på flere av de gamle julesangene.

– Jeg ser mange rundt meg bli famlete, og det blir ikke så mye trøkk når man føler at du ikke kan sangen, sier sokneprest i Sinsen kirke, Henning Vik.

Lærer ikke

Henning Vik

MANGLER KUNNSKAP: Sokneprest i Sinsen kirke, Henning Vik, er en av flere prester som legger merke til at unge ikke lenger kan tekstene til kjente og kjære julesanger.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK
Hanne Krogh

PROFF: Artist Hanne Krogh har i flere år reist rundt i Norge og sunget julekonserter. Hun sier allsang er umulig å få til på flere julesanger.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

NRK har vært i kontakt med flere prester som merker at barna ikke lenger lærer de tradisjonelle julesangene. Hverken hjemme eller på skolen.

– Kanskje ikke «Deilig er jorden» blir en sang man synger om en del år, fordi det kun er de eldre som elsker den. Ungdommene er ikke så gode på teksten og da kommer den kanskje litt i glemmeboka etter hvert, sier Vik.

– Jeg tror ikke det er så mange som synger hjemme, og da er det ikke mange steder man kan lære dem. Det blir jo i barnehage og skole. Der må sanger læres eller så kommer de ikke inn, sier han.

– Faller av

Hanne Krogh har holdt julekonserter for både unge og gamle i mange år og merker at tekstene ikke sitter slik de en gang gjorde.

– Med "Glade jul" så har jeg nå begynt å kun ta bare første verset som allsang, for når vi kommer videre så faller folk litt mer av, sier hun.

– Går du tilbake til «Det kimer nå til julefest» og slik som det, så har du ikke sjanse lenger. Det er ingen som kan det mer.

Test deg selv

Hvor godt tror du at du kan norske julesanger? Ta testen vår her og finn ut om du gjør det bedre enn de ungdommene vi snakket med: