Tok Roskilde med storm

De norske Roskilde-oppvarmerne laget fullstappet telt på Pavilion Junior.

Ungdomskulen

Det norske bandet Ungdomskulen underholdt et fullstappet Pavilion Junior på Roskilde Festivalen onsdag kveld.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Ungdomskulen

Kristian Stockhaus og Ungdomskulen kommer på ingen måte rett fra gutterommet.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Les også: - Våteste Roskilde noensinne

Les også: Nedbørsrekord på Roskilde

Les også: Øl for søppel på Roskilde

Yr.no: Sjekk festivalværet på Roskilde!

ALT OM SOMMERENS FESTIVALER!

Gutta i Ungdomskulen sammenligner musikken sin med dansk rugbrød - tungt å fordøye, men godt for kroppen. Onsdag debuterte de på Roskilde.

Likte det de fikk høre

Som et nesten ubeskrevet blad forsvarte Ungdomskulen fra Bergen Norges ære under oppvarmingen til årets Roskilde-festival. Onsdag kveld spilte de for 3.000 - et fullsatt telt som tydelig likte det de fikk høre. Og som om det ikke var nok uvær på årets festival, tok nordmennene festivalpublikumet med storm.

De er kanskje ukjente, men Øyvind Solheim (trommer), Frode Kvinge Flatland (bass) og Kristian Stockhaus (gitar og vokal) kommer på ingen måte rett fra gutterommet. Siden tidlig på 2005 har de spilt sammen, og til høsten slippes debutalbumet.

- Vi er signet på et tysk selskap som ligger under K7 Records. Plata skal slippes i England i september og i resten av verden i oktober. Vi jobber med å få den utgitt også i Norge i september, sier Solheim til NTB.

Lager musikken sammen

De tre guttene (25) har kjent hverandre nesten helt siden de gikk på, ja nettopp, ungdomsskolen.

- Vi ble kjent da vi begynte på videregående. Alle har tilknytning til Sogn og Fjordane, men nå bor vi i Bergen, sier Flatland.

I en liten sjøbod i Sandviken i Bergen blir sangene til.

- Vi lager all musikken sammen. Først sitter vi og prater om løst og fast i timevis. Når vi først begynner å spille, er det som å slippe tre ville hester løs og forsøke å styre vogna, sier Flatland.

- Det er gøyere å lage musikken sammen. Det er litt som å komme til prøve uten å ha lest. Da må man bruke fantasien og kan finne på morsomme og rare ting som sensor kanskje ikke liker, sier Solheim.

Dronningen

Men om sensor kan styre seg, likte i hvert fall publikum det Ungdomskulen viste onsdag kveld. Bandet hadde tilskuerne i sin hule hånd, fra start til slutt.

Selv synes gutta det er morsomt å spille for folk som ikke vet hva de går til. Slik som et dryppende vått Roskilde-publikum som er sultefôret på livemusikk, dagen før åpningsdagen.

- Det er ekstra gøy når det kommer 3.000 som aldri har hørt oss før. Når vi får så god respons uten at de har hørt oss, da vet vi at vi i hvert fall har gjort noe riktig, sier Solheim.

- Og så er det jo stas at det er Roskilde, som er dronningen blant musikkfestivaler, sier Flatland.

Sympativåt

De er rockere, og ser helt klart tøffe ut, selv om Roskilde-gjørma har spist seg oppover bukseleggene.

- Jeg hadde egentlig regnbukser med, men det hadde ikke Frode, så jeg valgte å la dem ligge i teltet, i sympati med ham. Det er bedre å være våt når man er to, gliser Solheim.

De blir ivrige når de skal beskrive musikken sin.

- Det er rock. Hardt uten å være sint og temmelig progressivt. Men med grunnleggende danseegenskaper tror jeg du skal klare å danse til den også, legger Frode Kvinge Flatland til.

Kulturstrøm

  • 209 flere kan bli tatt ut i streik

    Streiken i kultursektoren trappes opp. Nå tas ytterligere 209 kulturansatte ut i streik 25. oktober om partene ikke blir enige.

    – Jeg registrerer at arbeidsgiverne mener vi må bevege oss. Det er ganske freidig. Er det noe vi har gjort, er det å komme arbeidsgiver i møte, sier Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat.

    Onsdag klokka 9.30 møtes partene i streiken hos Riksmekleren.

  • Avlyser førestillingar

    Bergen Nasjonale Opera må avlyse tre førestillingar av Rusalka på grunn av streik. Førestillingane den 23., 25. og 27. oktober går difor ut, skriv operaen sjølv i ei pressemelding. Årsaka er at Bergen Filharmoniske Orkester, som framfører musikken i operaen, er tatt ut i streik.