Tok Roskilde med storm

De norske Roskilde-oppvarmerne laget fullstappet telt på Pavilion Junior.

Ungdomskulen

Det norske bandet Ungdomskulen underholdt et fullstappet Pavilion Junior på Roskilde Festivalen onsdag kveld.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Ungdomskulen

Kristian Stockhaus og Ungdomskulen kommer på ingen måte rett fra gutterommet.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Les også: - Våteste Roskilde noensinne

Les også: Nedbørsrekord på Roskilde

Les også: Øl for søppel på Roskilde

Yr.no: Sjekk festivalværet på Roskilde!

ALT OM SOMMERENS FESTIVALER!

Gutta i Ungdomskulen sammenligner musikken sin med dansk rugbrød - tungt å fordøye, men godt for kroppen. Onsdag debuterte de på Roskilde.

Likte det de fikk høre

Som et nesten ubeskrevet blad forsvarte Ungdomskulen fra Bergen Norges ære under oppvarmingen til årets Roskilde-festival. Onsdag kveld spilte de for 3.000 - et fullsatt telt som tydelig likte det de fikk høre. Og som om det ikke var nok uvær på årets festival, tok nordmennene festivalpublikumet med storm.

De er kanskje ukjente, men Øyvind Solheim (trommer), Frode Kvinge Flatland (bass) og Kristian Stockhaus (gitar og vokal) kommer på ingen måte rett fra gutterommet. Siden tidlig på 2005 har de spilt sammen, og til høsten slippes debutalbumet.

- Vi er signet på et tysk selskap som ligger under K7 Records. Plata skal slippes i England i september og i resten av verden i oktober. Vi jobber med å få den utgitt også i Norge i september, sier Solheim til NTB.

Lager musikken sammen

De tre guttene (25) har kjent hverandre nesten helt siden de gikk på, ja nettopp, ungdomsskolen.

- Vi ble kjent da vi begynte på videregående. Alle har tilknytning til Sogn og Fjordane, men nå bor vi i Bergen, sier Flatland.

I en liten sjøbod i Sandviken i Bergen blir sangene til.

- Vi lager all musikken sammen. Først sitter vi og prater om løst og fast i timevis. Når vi først begynner å spille, er det som å slippe tre ville hester løs og forsøke å styre vogna, sier Flatland.

- Det er gøyere å lage musikken sammen. Det er litt som å komme til prøve uten å ha lest. Da må man bruke fantasien og kan finne på morsomme og rare ting som sensor kanskje ikke liker, sier Solheim.

Dronningen

Men om sensor kan styre seg, likte i hvert fall publikum det Ungdomskulen viste onsdag kveld. Bandet hadde tilskuerne i sin hule hånd, fra start til slutt.

Selv synes gutta det er morsomt å spille for folk som ikke vet hva de går til. Slik som et dryppende vått Roskilde-publikum som er sultefôret på livemusikk, dagen før åpningsdagen.

- Det er ekstra gøy når det kommer 3.000 som aldri har hørt oss før. Når vi får så god respons uten at de har hørt oss, da vet vi at vi i hvert fall har gjort noe riktig, sier Solheim.

- Og så er det jo stas at det er Roskilde, som er dronningen blant musikkfestivaler, sier Flatland.

Sympativåt

De er rockere, og ser helt klart tøffe ut, selv om Roskilde-gjørma har spist seg oppover bukseleggene.

- Jeg hadde egentlig regnbukser med, men det hadde ikke Frode, så jeg valgte å la dem ligge i teltet, i sympati med ham. Det er bedre å være våt når man er to, gliser Solheim.

De blir ivrige når de skal beskrive musikken sin.

- Det er rock. Hardt uten å være sint og temmelig progressivt. Men med grunnleggende danseegenskaper tror jeg du skal klare å danse til den også, legger Frode Kvinge Flatland til.

Kulturstrøm

 • Norsk roman utgis på arabisk

  Rettighetene til Inger Bråtveits roman «Dette er også vatn» er solgt for oversettelse til arabisk. Det melder Oktober forlag. Det er det Kairobaserte forlaget Sefsafa Publishing som skal utgi boka. Den er en essayistisk hybridroman som handler om å være kvinne, om fødsel, død og svømming. Den kom i 2018 og var en del av det årets tendens med norske romaner om barsel.

  Forfatter Inger Bråtveit
  Foto: Siss Vik / NRK
 • Pelsimport mulig årsak til pest

  DNA-rester av pestbakterier funnet i et skjelett i Oslo styrker teorien at import av pels var årsaken til bølger av pestutbrudd. Det skriver Forskning.no. Det har vært vanskelig å forklare årsaken til at pestsykdommen herjet gjennom Europa i bølger gjennom 350 år etter Svartedauden. En gruppe forskere ved Universitetet i Oslo legger nå fram nye resultater som styrker en hypotese de lanserte i 2015. Skjelettet dukket opp da arkeologer gjorde utgravninger i 2014 og 2015 i Gamlebyen i Oslo.

  Tegningen Pesta i trappen av Theodor Kittelsen
  Foto: Wikimedia Commons
 • 40 millioner så nyttårskonsert

  Wienerfilharmonikernes konsert som hvert år sendes på NRK første nyttårsdag, gikk i år ut direkte til 42 land og et rekordstort publikum skriver Eurovision Broadcasting Union i et nyhetsbrev.

  Også i år ønsker Wienerfilharmonikerne alle et Godt Nytt År fra den gyldne salen i Musikverein. Dirigent er Christian Thielemann og balletten er koreografert av Andrey Kaydanovskiy
Kommentator i Wien er Arild Erikstad.