NRK Meny
Normal

Ungdom misbrukes i populær app

Ungdom sender nakenbilder og avtaler sextreff med mobilen. Politiet ber foreldre om å slutte å oppføre seg som en venn, og begynne å engasjere seg i barnas nettbruk.

Kik er populært blant ungdom

Chattetjenesten Kik er svært populær blant ungdom, men mange vet ikke at appen har 17-årsgrense. Tamina Rauf og Kristian Storehaug mener folk ikke bryr seg om aldersgrensen.

Foto: Lisa Dyremyhr Bakke

Kik er i utgangspunktet en chattetjeneste til mobilen, men det er avdekket flere tilfeller hvor tjenesten har blitt misbrukt. Appen er gratis å laste ned, og har blitt en stor hit blant norsk ungdom. Kommunikasjonen foregår skjult, noe som kan gjøre vanskelig for foreldre å følge med.

I Fosen har det den siste tiden vært hele 15 anmeldte saker hvor jenter i 13–14 årsalderen skal ha blitt misbrukt av menn i 20-årene. Møtene ble organisert via populære apper som Kik, Snapchat og Ask.fm.

– Flere av mennene oppfordret jentene til å sende både vanlige bilder og seksuelle bilder. I enkelte tilfeller har det skjedd møter hvor samleie har funnet sted, sier lensmann i Ørland og Bjugn, Rune Halvorsen til NRK.

Fem menn en nå siktet i sakene, mens andre fortsatt har status som mistenkt. Jentene skal ha gått med på å gjøre som mennene sa mot at de fikk sitte på i bil.

– Ta kontroll

Kik hevder selv at de i Norge alene har 1 million brukere. Så fremt appen blir brukt på riktig måte, mener Halvorsen at det ikke er noe i veien for å la barna bruke den. Brukes den derimot til å organisere sexmøter, er ikke bruken like positiv.

– Vi ser at det er fullt mulig å misbruke denne formen for kommunikasjon. Det skjer i hele landet.

rune halvorsen

Lensmann Rune Halvorsen mener foreldre skal ha tilgang til barnas profiler i sosiale medier.

Foto: Montasje/Gorm Kallestad/NTB

Ifølge lensmannen, er det en selvfølge at foreldrene skal ha kontroll over barnas brukerprofiler i sosiale medier.

– Dersom foreldrene nektes tilgang, kan det være en indikasjon på at barna har noe å skjule, sier Halvorsen.

Oppfordringen til foreldrene er klar:

– Begynn å bli foreldre. Ikke bare vær en venn.

Snakker med fremmede

Ungdom NRK prater med forteller at Kik er et fjortisfenomen, og at det ikke bare brukes til å prate med venner.

– Det som er bra med Kik, er at man kan forbli litt anonym. Om det er noen jeg har blitt kjent med på Internett, prater jeg heller med dem på Kik enn på Facebook. Kik er mye mindre privat, forteller Tamina Rauf.

15 åringen går i 10. klasse på Majorstuen skole i Oslo, og er selverklært Kik-avhengig.

– Jeg bruker Kik hele tiden. Det går ikke an å sjekke Kik på skolen, så jeg bruker det mest om ettermiddagen og på kvelden, men jeg sjekker som regel på morgenen også.

Klassekameraten, Kristian Storehaug, bruker ikke Kik selv, men bekrefter at det er svært populært.

– Alle bruker Kik. Det blir bare større og større, hevder Storehaug.

På Kik brukes kun kallenavn for å kommunisere med andre brukere. Elevene konstaterer at anonymiteten på Kik ikke bare har positive sider, og at den kan være lett å misbruke. De kjenner selv til eksempler hvor dette har skjedd. Likevel vil ikke Storehaug kritisere applikasjonen.

– Det er ikke Kik det er noe feil med. Det er folkene som bruker den.

Blåser i aldersgrense

Til tross for at Kik er en hit blant barn og unge, er det aldersrestriksjoner for å laste ned appen. I Apples butikk må man bekrefte at man er 17 år.

Storehaug og Rauf var ikke klar over at det er aldersgrense for å bruke Kik, men hevder at det har liten påvirkning på om folk laster den ned eller ikke.

– De fleste jeg vet om som bruker Kik, er under 17 år, sier Rauf.

– Det er bedre å prate med ukjente mennesker der, enn person til person, legger Storehaug til.

Ungdommene påpeker på viktigheten av å ha en god dialog med foreldrene om sosiale medier. Begge prater åpent med mødrene sine om hva som skjer på nettet.

– Jeg har et veldig godt forhold til moren min, og vi snakker mye om sosiale medier. Spesielt de negative sidene ved det og hvor mye det påvirker oss, sier Rauf.

Flere sikkerhetstiltak

Kiks pressekontakt, Christina Shatzen forteller til NRK at selskapet har mye fokus på brukernes sikkerhet.

– Vi vet at det er mange unge som elsker å bruke Kik, så vi har utviklet en veiledning hvor foreldre kan hjelpe barna til å få en fin og trygg opplevelse på applikasjonen, sier Shatzen.

De siste årene har selskapet brukt tid på å utvikle funksjoner for å øke sikkerheten.

– Om brukere mottar meldinger fra folk de ikke vil prate med, kan de velge å blokkere brukeren. Da opphører kontakten umiddelbart. Ved å aktivere «ignorer nye mennesker», skjules meldinger fra mennesker man aldri har snakket med før, forteller Shatzen til NRK.

Aldersgrensen begrunner Kik med at de vil hindre yngre brukere i å utsettes for upassende innhold.

Kulturstrøm

  • Vant pris under Oslo Runway

    Designerduoen Harald Lunde Helgesen og Ida Falck Øien bak klesmerket Haik vant designprisen under avslutningen av Oslo Runway, skriver VG. Årets nominerte var Bror August, HAiKw/, Merilin Kolk, O-F-C og Søster Studio.

  • Den første filmplakaten

    Verdens første filmplakat skal selges på auksjon. Plakaten er for den første visningen av Lumière-brødrenes filmer i Paris in 1895, og markere dermed starten på den moderne filmepoken, skriver The Guardian. Plakaten er designet av Henri Brispot, og viser publikum på vei til å se bevegelige bilder på skjerm for aller første gang. Plakaten forventes solgt for over en halv million kroner.