Hopp til innhold

Ung pike med okse

DA EUROPA BLE BORTFØRT: Giovanni Boccaccio (1313-75) bruker det gamle sagnet om bortførelsen av prinsesse Europa til å fortelle hva det betyr å forsone seg med sin skjebne. Etter hvert viste det seg at oksen som røvet Europa var selveste Jupiter (Zevs) – og at hun hadde ektet den største og mektigste i hele kosmos.

Ung pike med okse (Tizian - Europa)
Foto: Wikipedia

Ung pike med okse

Ukens nyhetsbrev fra Studio Sokrates

Knut Borge synes alltid det er så koselig med viser og eventyr som handler om forholdet mellom dyr og mennesker. «Det er så koselig, Lars. Når filosofien krysser artsgrensene…» Og det er nettopp det vi gjør i Studio Sokrates i dag: En ung jente som bortføres av en stut.

Det gjelder å ikke forhaste seg. Her er det ikke snakk om resirkulering av en vandrehistorie fra Hurtigruten på femtitallet. Om Søren Sørpå som de er sur på, nordpå. Det er den gamle myten om bortførelsen av Europa vi leker oss med i Studio Sokrates på årets første lørdag. Jupiter hadde skapt seg om til en okse, og en hjelpegutt lurte den pur unge Europa ned i fjæresteinene der oksen ventet. Nok sagt. Det hele handler kanskje – i bunn og grunn – om å forsone seg med sin skjebne.


*

Januar har alltid vært vrien å forsone seg med, tenker jeg. Her er oppkjørselen rydda for snø, man kan kjøre bilen rimelig trygt inn i garasjen og ut igjen – så kommer mildværet. Det kan man ta seg «bra mye Farsken på.» Så er det inn i kjelleren og hente strøsand som jeg møysommelig kostet opp og tok vare på sist mai: Sand, småstein og kvister på hele den speilblanke isrenna ned mot gata, gjett hva kommer nå? Mere snø eller mere regn? Frost kanskje? Man skulle tro at han GammelErik satt på lur og studerte på hvert minste sprell jeg foretar meg. Før han finner på et nytt sprell. Og knegger fornøyd for seg selv. Etterpå.

Jeg kommer i tanker om romanen til Tarjei Vesaas, «Det store spelet» - der en av figurene sitter i kjøkkenvinduet og ser ut på tunet. «Me berre kavar» sier han. Men ikke vi filosofer, naturligvis. Vi gjør som Sisyfos: Tar fatt på den store steinen og begynner å trille den opp alle bakkene mot toppen. En gang til. Og forsøker å være «Sporty»

Riktig godt nytt år til alle jazz og filosofivenner! Hilsen Nilsen, Borge og Svenneby.
Ja, og vi har forandret litt på internettsidene våre – se selv: www.nrk.no/sokrates
Send meg gjerne en epost hvis du har kommentarer til de nye nettsidene våre.

Vi hører to artister i Studio Sokrates: 1: Jimmy Smith «Silent Night» og Dexter Gordon: «The Christmas Song» Musikken finnes i Spotify: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)