NRK Meny
Normal

Undset, Sigrid

(1882 - 1949) Fikk Nobelprisen i 1928 for sine skildringer av menneskenes kår i middelalderen. Trilogien om Kristin Lavransdatter er blitt en klassiker som leses over hele verden.

Sigrid Undset
Foto: NTB, Foto: NTB / SCANPIX / SCANPIX

Bibliografi

1907 Fru Marta Oulie

1908 Den lykkelige alder

1909 Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis

1910 Ungdom

1911 Jenny

1912 Fattige Skjæbner

1914 Vaaren

1915 Fortællinger om Kong Arthur og ridderne av det runde bord

1917 Splinten av troldspeilet

1918 De kloke jomfruer

1919 Et kvindesynspunkt

1920 Kristin Lavransdatter-trilogien: Kransen (1920), Husfrue (1921) og Korset (1922)

1923 Tre sagarer om islændinger

1925 Olav Audunssøn i Hestviken

1927 Olav Audunssøn og hans børn

1925 Sankt Hallvards liv, død og jærtegn

1927 Katholsk propaganda

1929 Etapper

1933 Etapper, Ny række

1929 Gymnadenia

1930 Den brennende busk

1931 Hellig Olav, Norges konge

1932 Ida Elisabeth

1934 Elleve aar

1935 Fortschritt, Rasse, Religion

1936 Den trofaste hustru

1937 Norske helgener

1939 Selvportretter og landskapsbilleder

1939 Madame Dorothea

1942 Return to the Future

1942 Happy Times in Norway

1943 Sigurd and his Brave Companions

Priser

1928 Nobelprisen i litteratur

Kulturstrøm

  • Sterkt om Nina Simone

    Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

  • Aurora i svært god form.

    Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

    Aurora
    Foto: Ketil Mosnes
  • Dansk nasjonalpoet er død

    Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

    Benny Andersen er død.
    Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix