NRK Meny
Normal

Underjordisk eventyr

Her starter den mørke fjellturen. Et underjordisk eventyr venter. 

Utenfor grotte i Rana i Nordland
Foto: Frode Fimland / NRK

Det er nesten 20 minus ute. En fjelltur av det helt spesielle slaget venter bak en smal sprekk. Før vi går inn må flere klesplagg av. I grotta er det fire plussgrader, uansett årstid.

En annerledes fjelltur

En bratt nedstigning møter oss rett etter den smale inngangen. Vi er glade for at vi har med en kjentmann. Svein Grundstrøm er leder for Norsk Grotteforbund, og kjenner denne grotta i Rana godt. Den ble oppdaget på 60-tallet av bestefaren hans, og er en svært mange grotter i Nordland.

grottetur
Foto: Frode fimland / NRK

 

Raskt forstår vi hvorfor vi ble bedt om å ta på en overtrekksdress som tåler å bli møkkete. Her er det sand og vann overalt. Vi går med bøyd nakke gjennom lave passasjer, kryper og åler oss bortover når veggene kommer for nært, og blir bitte bitte små i mektige underjordiske rom. 

Skjør dryppstein og mektig fossefall

I enden av grotta finnes en unik samling dryppstein som har hengt her i tusenvis av år. Dryppsteinen vokser ca 1 centimeter på 1000 år, og er svært skjøre. Det er noe av grunnen til at denne grotta er stengt for ferdsel.

Dryppstein
Foto: Frode Fimland / NRK

 

 

 

Etter å ha gått i dørgende stillhet en god stund, hører vi en lyd. Det er en foss med et fall på ca 11 meter, midt inne i fjellet. Et uoppdaget sted der oppe, sier Grundstrøm, og peker opp mot fossen. Det er bare steder som her du finner, foreløpig, uoppdagede steder.

Foss i en grotte
Foto: Frode Fimland / NRK

 

 

 

 

 

Se Norge Rundt 26. januar, klokka 19.30.   

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.