Hopp til innhold

Underjordisk eventyr

Her starter den mørke fjellturen. Et underjordisk eventyr venter. 

Utenfor grotte i Rana i Nordland
Foto: Frode Fimland / NRK

Det er nesten 20 minus ute. En fjelltur av det helt spesielle slaget venter bak en smal sprekk. Før vi går inn må flere klesplagg av. I grotta er det fire plussgrader, uansett årstid.

En annerledes fjelltur

En bratt nedstigning møter oss rett etter den smale inngangen. Vi er glade for at vi har med en kjentmann. Svein Grundstrøm er leder for Norsk Grotteforbund, og kjenner denne grotta i Rana godt. Den ble oppdaget på 60-tallet av bestefaren hans, og er en svært mange grotter i Nordland.

grottetur
Foto: Frode fimland / NRK

 

Raskt forstår vi hvorfor vi ble bedt om å ta på en overtrekksdress som tåler å bli møkkete. Her er det sand og vann overalt. Vi går med bøyd nakke gjennom lave passasjer, kryper og åler oss bortover når veggene kommer for nært, og blir bitte bitte små i mektige underjordiske rom. 

Skjør dryppstein og mektig fossefall

I enden av grotta finnes en unik samling dryppstein som har hengt her i tusenvis av år. Dryppsteinen vokser ca 1 centimeter på 1000 år, og er svært skjøre. Det er noe av grunnen til at denne grotta er stengt for ferdsel.

Dryppstein
Foto: Frode Fimland / NRK

 

 

 

Etter å ha gått i dørgende stillhet en god stund, hører vi en lyd. Det er en foss med et fall på ca 11 meter, midt inne i fjellet. Et uoppdaget sted der oppe, sier Grundstrøm, og peker opp mot fossen. Det er bare steder som her du finner, foreløpig, uoppdagede steder.

Foss i en grotte
Foto: Frode Fimland / NRK

 

 

 

 

 

Se Norge Rundt 26. januar, klokka 19.30.   

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.