Hopp til innhold

Underholdning for enhver smak – over 200 anbefalinger

Trenger du påfyll av tips til underholdning i disse dager? Her er et solid knippe anbefalinger til deg fra oss.

Ghosts, Vilanden, Guggenheim, Contagion, Fleabag, bøker, Løvenes konge, Madonna

BREDT TILBUD: De fleste burde kunne finne noe som frister i denne listen.

Foto: NRK, GUGGENHEIM, WARNER BROS., AMAZON, THE WALT DISNEY COMPANY NORDIC, AP

Film, tv-serier eller teater, musikk og konserter, kunst, bøker og spill. Mulighetene er mange selv om du skal holde avstand til andre mennesker. Bare se her:

kultur1

15 TV-serier

Fleabag

TV-SERIER du kan se fra begynnelse til slutt.

Foto: Amazon / Amazon

I en tid hvor vi alle oppfordres til å være veldig mye hjemme, er selvfølgelig TV-serier godt selskap – og en deilig mulighet for både avkobling og tilkobling.

Filmpolitiet har satt sammen en liten tipsliste til dere som trenger påfyll av kvalitetsunderholdning nå i disse dager. 15 serier du kan binge i hjemmekarantene.

kultur2

3 verdenskjente museer

Inne i Guggenheim-museet i New York

GUGGENHEIM i New York på nett.

Foto: Richard Drew / AP

Museer over hele verden er stengt, men det trenger ikke å hindre deg i å oppleve noen av verdens fremste kunstverk.

NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke anbefaler Paris, Roma, Madrid og New York. Fra sofaen.

kultur3

5 legendariske konserter

Madonna stod på scenen under Live Aid-konserten i Philadelphia i 1985.

KONSERTER av legendarisk kvalitet.

Foto: AP PHOTO/AMY SANCETTA

Ingen vet når vi fysisk kan gå på konsert igjen. Internett er fullt av fantastiske opptak fra noen av tidenes mest legendariske konserter.

Kos deg med disse fem konsertfilmene mens du venter.

kultur4

7 mursteinsbøker

Tykke bøker

TJUKKE BØKER du endelig har tid til.

Foto: NRK

Noen har fått bedre tid om dagen. Her får du tips til gode bøker som varer lenge. Bøker du kan ta bolig igjennom dager og kanskje uker. Foretrekker du klassikere eller nye romaner?

Her er både bøker du kan sluke, og noen til å bryne seg på. 7 litterære tjukkaser.

kultur5

7 stand up-show

Hannah Gadsby, Tig Notaro, Norm MacDonald, Dave Chapelle, Else Kåss Furuseth

LATTER og litt sjokk er det du kan vente deg.

Foto: Scanpix/Nationaltheatret

Er du klar for å le – og kanskje bli litt sjokkert? Strømmetjenestene bugner av standup-komedie.

Vi har plukket fram sju favoritter, fra verdensstjernen Dave Chapelle, til mer hjemlige Else Kåss Furuseth. Disse sju bør du få med deg.

kultur6

18 gode barnefilmer

FRA VENSTRE: Skjønnheten og udyret (1991), Min nabo Totoro (1988), Kutoppen (2018).

BARNEFILMER av beste kvalitet.

Foto: DISNEY/STUDIO GHIBLI/NORDISK FILMDISTRIBUSJON

Det kan bli lange dager for foreldre og barn når både barnehage, skole og fritid foregår hjemme med familien. Samtidig har tilbudet for å strømme filmer aldri vært større.

NRKs filmeksperter har hentet sine aller beste tips fra arkivet for å hjelpe deg å velge. Her er det bare terningkast 5- og 6-filmer!

kultur7

10 teaterforestillinger

Håndvask i stykket "Semmelweis"

TEATER du kan se eller høre.

Foto: NRK

Mens verden venter på normale tider, har vi funnet frem perler fra Radio- og Fjernsynsteateret som kan erstatte noen av forestillingene som skulle gått på teaterscenene. Åtte er fra fjernsynsteatret, mens to er fra radioteatret. Opplev teater uten å gå i teater.

Her det spesielt verdt å nevne Semmelweis fra 1983, som brått ble et svært aktuelt drama. Det handler rett og slett om viktigheten av håndvask.

kultur8

16 sceneopplevelser

GHOST -IBSEN GENGANGERE 2014

TOPP SCENEKUNST i NRK TV.

Foto: Erik Berg

Norske intimkonserter eller helt fantastiske forestillinger som har solgt ut scener verden over. Det ligger mye «gull» for den kulturinteresserte i NRK TV. Musikk, dans og akrobatikk – her er 16 sterke opplevelser.

kultur9

3 pandemifilmer

Video Filmanmeldelse: Contagion

PANDEMIFILMER for deg som orker det.

Foto: Courtesy Warner Bros.

Pandemi-filmen «Contagion» har de siste ukene fått fornyet aktualitet og popularitet. NRKs filmkritiker gir deg tips til hvilke pandemi-filmer som kan være verdt å se, og hvilke du bør styre unna. Rett og slett en guide til å velge de riktige pandemifilmene.

kultur10

Flere gode dataspill

I Red Dead Redemption 2 kan du utforske det ville vesten og leve cowboydrømmen.

TIMEVIS MED lange og dype spillopplevelser.

Foto: Rockstar Games

Mange er kanskje lei av Yatzy og kortspill. Digitale spill kan passer for både store og små, og være helt fine familieaktiviteter. Spillforsker på NTNU i Trondheim, Kristine Ask, anbefaler fem spill som kan engasjere hele familien i påsken.

På listen hennes er det både quiz-varianter og spill som krever samarbeid.

Spillekspert Rune Fjeld Olsen fra Level Up har følgende anbefalinger for de som virkelig vil fordype seg i dataspilling:

– Dette kan være en god anledning til å virkelig dykke ned i store, lange og dype enspiller-opplevelser som The Witcher 3, Red Dead Redemption 2 og Death Stranding.

kultur11

100 norske låter

Radka Toneff, Morten Harket, Dimmu Borgir, Sigrid og Isah.

MUSIKK for enhver smak.

Foto: Torstein Vegheim, NRK, Kim Erlandsen/NRK, Tom Øverlie/NRK

Korona-situasjonen påvirker alle sider av norsk musikk. Derfor har vi samlet den musikken vi selv elsker, på tvers av det norske musikklandskapet. 20 NRK-medarbeidere anbefaler fem favoritter hver. Denne artikkelen kan du fordype deg i timevis, og la øret oppdage et hav av deilig norsk musikk.

kultur12

4 digitale forestillinger

Bilder fra forestillingene «La Pastorale», «Skid», «Solaris korrigert» og «RAIN».

DIGITAL DANS og teater du kan se nå.

Koronapandemien fester grepet og de fleste danse- og teaterscener i Europa er stengt. Her er fire forestillinger du kan se digitalt – noe for enhver smak – som europeiske og norske teaterhus byr på i en begrenset periode.

Mengder av podkasttips:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober