NRK Meny
Normal

Under rutene

Det tar et par år mellom hver gang skotske ruter vises på catwalken, men har man underbukse under?

Hund med skotske ruter
Foto: Paul Vicente / Scanpix/AFP

– Skotske ruter kalles egentlig for tartan og er betegnelsen på ullstoffet i de skotske høylendingenes drakt, vevd i flere farger i et rutemønster som er særegent for hver klan eller familie, forklarer Rolf Winther Larsen hos House of Scotland i Oslo.

Gisele på catwalken i skotske ruter
Foto: Stuart Ramson / Scanpix/AP

Populært hos designerne

Mange designere har gjennom tidene trukket fram de skotske rutene og gjort dem moderne. Først ut var Vivian Westwood, men også Jean Paul Gaultier har brukt både kilt og skotske ruter i sin kolleksjon.

– Mange som kjøper seg kilt i dag gjør det enten for å skille seg litt ut, men også de som elsker Skotland, forklarer Rolf.

Fra gammelt av satte man fargene  istoffet ut fra de plantene som fantes i området, så hvis for eksempel en familie bodde i et område med mye blåbær, så ville antakeligvis stoffet fra det område være preget av mye blåfarge.

Hva med det under?

Opprinnelig ble kilten brukt av gjetere på det skotske høylandet. Det var et langt stykke tøy, inntil 7 meter, som man kledde seg med.

– Hva har man på seg under kilten?

– Man hadde ikke undertøy da kilten oppstod, men jeg tror vi skal la det forbli et mysterium hva gutta bruker under i dag, svalutter Rolf Winther Larsen med et smil.

HOTDROPS: Skotske ruter i siget