Hopp til innhold

Under rutene

Det tar et par år mellom hver gang skotske ruter vises på catwalken, men har man underbukse under?

Hund med skotske ruter
Foto: Paul Vicente / Scanpix/AFP

– Skotske ruter kalles egentlig for tartan og er betegnelsen på ullstoffet i de skotske høylendingenes drakt, vevd i flere farger i et rutemønster som er særegent for hver klan eller familie, forklarer Rolf Winther Larsen hos House of Scotland i Oslo.

Gisele på catwalken i skotske ruter
Foto: Stuart Ramson / Scanpix/AP

Populært hos designerne

Mange designere har gjennom tidene trukket fram de skotske rutene og gjort dem moderne. Først ut var Vivian Westwood, men også Jean Paul Gaultier har brukt både kilt og skotske ruter i sin kolleksjon.

– Mange som kjøper seg kilt i dag gjør det enten for å skille seg litt ut, men også de som elsker Skotland, forklarer Rolf.

Fra gammelt av satte man fargene  istoffet ut fra de plantene som fantes i området, så hvis for eksempel en familie bodde i et område med mye blåbær, så ville antakeligvis stoffet fra det område være preget av mye blåfarge.

Hva med det under?

Opprinnelig ble kilten brukt av gjetere på det skotske høylandet. Det var et langt stykke tøy, inntil 7 meter, som man kledde seg med.

– Hva har man på seg under kilten?

– Man hadde ikke undertøy da kilten oppstod, men jeg tror vi skal la det forbli et mysterium hva gutta bruker under i dag, svalutter Rolf Winther Larsen med et smil.

HOTDROPS: Skotske ruter i siget

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)