Ulv! Ulv!

Stortinget har vedtatt en rovdyrpolitikk de mener vil føre til færre sauetap og mindre konflikt. Det har de gjort blant annet ved å tillate ulve-etablering i bestemte geografiske soner. Men sauetapene går ikke ned, men opp. Og det er langt ifra ”den store stygge ulven” som er den største skadegjøreren av rovdyra på norske sauebeiter.

Ulv! Ulv!

Hør radiodokumentaren: Ulv! Ulv!

Av Tom Haakenstad

I Osdalen på grensa mellom Åmot og Rendalen i Hedmark levde et ulvepar i livsfare i 2008. Staten vurderte å drepe dem, fordi de oppholdt seg for mye i Rendalen, hvor de ikke fikk lov til å være. Ulveparet vi hører om i denne dokumentaren er nå blitt en flokk. Myndighetene vil beskytte ulvene, mens kommune og grunneiere vil ha dem fjernet. Det er enorme konflikter rundt ulven i Rendalen og Norge, men det er ikke den som tar mest sau, verken i Rendalen eller Norge for øvrig. Dokumentaren ble første gang sendt i januar 2008.

Ulvesona

Stortinget vedtok i 2004 den såkalte ulvesona, et geografisk område fra Åmot i Hedmark, som strekker seg øst for Glomma gjennom Hedmark og gjennom deler av Oslo, Akershus og Østfold. Her kan tre ulvefamilier etablere seg. Osdalsparet lever innenfor sona, men mest utenfor sona, i Rendalen, som er ulvefri sone. For å beskytte sauene i Rendalen vedtok Stortinget å holde kommunen utenfor ulvesona, mot forvaltninga og Bondevikregjeringas innstilling.

Rop om ulv

Rendalen er et av Norges mest naturlige ulveområder. Sør-Norges største kommune i areal er også en av de minst befolkningstette. I tillegg er kommunen rik på elg og andre hjortedyr, som utgjør hovedlivsgrunnlaget for ulv.

Rendølene har mye av æren, eller skylden, sjøl for at Stortinget vedtok at kommunen skal være fri for ulv. Det bekrefter ordfører Erling Myhre, og tidligere miljøvernminister Børge Brende (H) er klar på at lobbyinga fra kommunen påvirket stortingsflertallet. Etter at Stortinget vedtok et ulvefritt Rendalen er fire ulver skutt vekk fra kommunen.

Millionbusiness

Rendalen kommune mottok enorme pengebeløp fra myndighetene etter at ulven etablerte seg i kommunen midt på nittitallet. Staten har brukt over 50 millioner kroner i rovdyrforebyggende tiltak de ti siste åra, samtidig som de har erstattet rovdyrdrept sau med over 10 millioner. Men myndighetenes politikk har ikke hjulpet, sjøl om ulv ikke tok en eneste sau i 2005 og 2006. Det er nemlig ikke ulven som er den største skadegjøreren i Rendalen - og Norge for øvrig -det er jerven. Staten har på ti år brukt over femti millioner og drept 12 ulver de ti siste åra i Rendalen for å forebygge mot ulv. I 2006 tok ikke ulv en eneste sau i Rendalen, men det ble likevel erstatningsrekord i kommunen, etter at 855 sauer ble dokumentert, eller antatt, drept av rovdyr. I 2007 ble det satt ny rekord med over 1000 døde sauer.

Hør radiodokumentaren!

De ti siste årene er over 300 000 sauer blitt drept av rovdyr i Norge, ifølge offisiell norsk erstatningsstatistikk.

I dokumentaren ”Ulv!Ulv!” møter du en ordfører som har påvirket norsk rovdyrpolitkk, kanskje mer enn noen andre. Du treffer rovdyrhatende bønder som tjener på at sauene deres blir drept av rovdyr. Du får høre fra en rovdyrkonsulent som mener staten sløser med pengene sine, og en ulvevenn fra Rendalen som mener sauebøndene er kyniske. Dokumentaren ”Ulv!Ulv!” gir et avslørende innblikk i en feilslått politikk, som tillater at sauer på norske beiter går ubeskyttet mot rovdyr.

Programmet er også laget i 5.1 Surround versjon, og fra mandag av kan denne versjonen høres på www.nrk.no/flerkanal

Ulv! Ulv!

En radiodokumentar av Tom Haakenstad.

Teknisk regi: Kåre Johan Lund

Konsulenter for programmet: Hege Dahl og Berit Hedemann.

NRK P2:

  • Lørdag 24. januar kl 10:03 og
  • søndag 25. januar kl 21.03.

Kulturstrøm

  • Avis og radiokanal inngår samarbeid

    Avisa Vårt Oslo og Radio Riks Oslo har blitt einige om å samarbeide for å styrke Oslo-dekninga og ta opp konkurransen om abonnentar og annonsørar, melder dei sjølve. Fyrste samarbeidssending på radio skjedde allereie på morgonkvisten søndag.