Ultratynn modell skaper storm i Danmark

Bildet av en syltynn kvinnelig modell i motemagasinet Cover sjokkerer danskene.

Bilde av modellen Lululeika

SYLTYNN: Dette bildet i motebladet Cover har skapt bruduljer i Danmark. - Selvfølgelig skal vi ikke hylle et skjønnhetsideal hvor modellen ser syk ut, beklager redaktøren.

Foto: Rikke Tindal

Bildet av den 16 år gamle modellen, som sto på trykk i det danske motebladet Cover, skaper nå hissig stemning på sosiale medier.

En av dem som har engasjert seg på Facebook, er Rikke Tindal, som mener at bildevalget er sykt.

– Jeg ble virkelig sjokkert da jeg så hvordan den stakkars piken var blitt stilt ut. Jeg har selv to døtre, og vet hvor mye fokus det er blant unge jenter rundt hva man spiser, utdyper hun overfor tv2.dk.

Ber om boikott

– Jeg har ingen sans for modellbyråer, som utnytter jenter på denne måten og utstyrer dem med et så forskrudd selvbilde. Byråene påstår at de har kontroll på sine jenter så de ikke blir for tynne. Dette bildet viser det motsatte, sier hun.

Petter Ettrup ber på Facebook om at folk heller kjøper et moteblad som ikke får jenter til å tro at dette er idealet.

Også på Twitter er fordømmelsen hard.

Beklager

Redaktør Malene Malling har lagt ut en beklagelse, hvor hun skriver at bildet ikke burde ha stått på trykk.

– Jeg har ikke levd opp til mitt ansvar som redaktør, kvinne og mor, og det er jeg oppriktig lei meg for, skriver hun.

Hun viser til at de tidligere har trykt bilder av store modeller, og at de har forsøkt å vise at man kan være fin i ulike aldre og størrelser.

– Dødsfall i familien

Innehaveren av modellbyrået Scoopmodels, Bente Lundquist, sier til Ekstra Bladet at hun mener at bildet ikke burde vært trykket. Hun har en forklaring på hvorfor modellen er så tynn.

– Det er en veldig trist situasjon. Det har vært to dødsfall i hennes nærmeste familie, så hun har vært tynget av sorg, sier hun.

Lundquist avviser at modellen har anoreksi.

– Jeg kan godt se at hun er meget tynn på bildet, men det er en jente som har vært utsatt for noe forferdelig, og ikke har kunnet spise på grunn av sorg, forklarer hun.

Kulturstrøm

  • – Mer politisk bokmesse enn før

    Årets bokmesse i Frankfurt – verdens største bokmesse – skiller seg ut fra tidligere bokmesser, ved å være mer politisk enn noen gang tidligere, skriver den tyske avisen Deutsche Welle. – Jeg følte en mørk atmosfære i år, ytrer Sabine Peschel som er litteraturekspert i avisen. – De tyske ytre-høyre publisistene var plassert i et avsidesliggende hjørne, så vi unngikk sterke konfrontasjoner, forteller Peschel, som mener den globale trenden i år var å forsvare menneskerettigheter og frihet. Spesielt trakk hun fram situasjonen for fengslede forfattere i Tyrkia.

    Bokmessen i Frankfurt
    Foto: THORSTEN WAGNER / Reuters