NRK Meny
Normal

Ulf Risnes

Sanger, låtskriver, produsent og tidligere liten kineser Ulf Risnes var mandagskveldens gjest i Stjerneklart.

Ulf Risnes fremførte sine egne sanger "Viktig ærend" og "Løvetann".
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Hør: Stjerneklart med Ulf Risnes

Ulf Risnes ble født i Trondheim 2. desember 1960 og vokste opp i Stabells vei 7 på Munkvoll sammen med moren Ragnhild som jobbet i Forsvaret.

12 år gammel begynte Ulf på gitarkurs, men mistrivdes og sluttet da han måtte lære å spille ”Pål sine høner” i stedet for riffet til ”Smoke on the water”. Men han lærte G-akkorden. Og da han to år senere oppdaget at Keith Richards i Rolling Stones spilte samme akkord på ”Wild horses”, var han for alvor bitt av gitarbasillen.

Ulf Risnes

Ulf Risnes.

Foto: Geir Evensen / NRK

Ulf begynte å skrive sanger selv, på bokmål, på engelsk og på trøndersk. Han kjøpte seg en Tandberg båndspiller for konfirmasjonspengene og inviterte kompiser hjem hver mandag når moren spilte bridge for å spille inn sangene på tape. Et bidrag, ”Forbainnare frissør”, ble sendt inn til ”Lydbåndmiks” i Ungdommens Radioavis på NRK, men ble slått av to fjortenåringers bidrag, Dollie de Luxe.

Mens Ulf gikk på Trondheim Økonomiske Gymnas, TØG, begynte han å spille i band, og den første kjente gruppa han spilte i, ble dannet i 1978 og kalte seg Det Gurgles. Ulf var vokalist, låtskriver og frontfigur i to år. Etter gymnaset reiste Ulf til Israel hvor han jobbet i Kibbutz en tid.

Så i 1984 dannet han en slags trondhjemsk supergruppe, Helter Skelter, som spilte rock sammen i tre år, blant annet på Studentersamfundet i Trondheim. Etter at Helter Skelter var oppløst, fikk Ulf høre at det skulle utgis en ren akustisk LP-plate kalt ”Den akustiske gitarliga”. Han hadde truffet Baard Slagsvold og Øystein Hegge i musikkmiljøet i Trondheim, og sammen dannet de en akustisk trio, ”Tre små kinesere”, som opptrådte på lanseringskonserten for LP-plata i mars 1988.

I Gauldal Folkehøgskoles studio spilte de inn låten ”Askeladden”, og året etter kom singelen ”Hei verden” ut. Sammen med mange konserter førte det til platekontrakt for albumet ”365 fri” i 1990. I 1991 kom ”Luftpalass” ut, og for den fikk ”Tre små kinesere” Spellemannsprisen. I 1992 kom ”Vær sær” og i 1994 ”Hjertemedisin” som på nytt ga dem Spellemannsprisen. Etter hvert har det kommet ut ytterligere 5 album fra trioen, før Baard Slagsvold sluttet i 2005 og bandet ble oppløst. I ett år jobbet Ulf som musikkprodusent i NRK Petre i Trondheim, og han har også prøvd seg som nattevakt på Trondheim psykiatriske sykehus på Reitgjerdet.

Ulf begynte umiddelbart på sin solokarriere, noe som resulterte i albumet ”Inge andre” i 2007. I mellomtiden hadde han fått reise- og utdanningsstipendiet fra NOPA, Kardemommestipendiet, på 50.000 kroner.

Ved siden av karrieren i Tre små kinesere har Ulf Risnes siden 1995 eller ’96 også spilt i en annen trio, Motorpsykkel, sammen med barndomskompisen Sola Johnsen, kjent som trommeslager i Dum-Dum Boys, og Truls Waagø, kontrabassist i Trondheim Symfoniorkester og Tango Concertino. De spiller pop- og rock-historie fra 1950 og til i dag, iblandet en stor porsjon humor.

I tillegg har Ulf vært plateprodusent for Postgirobygget, Søsterhjemmet, Åge Aleksandersen, Terje Tysland og Malin.

Ulf bor i Ilsvika i Trondheim sammen med samboer Torunn Sævik og deres felles datter Randi på 3 år. I tillegg har Ulf datteren Ragnhild på 11 sammen med tidligere samboer Marianne Meløy.

Stjerneklart med Ulf Risnes mandag 13.10.08 kl. 22.05 på NRK P1

Flere kulturnyheter