Jamala brøt Eurovison-reglene – slipper straff

Ukrainas vinnerlåt «1944» viser seg å ha være fremført allerede for ett år siden, i strid med Eurovision-reglene. Torsdag satt EBU-ledelsen i møte for å diskutere regelbruddet.

Jamala

BEHOLDER TROFEET: Ukrainske Jamalas vinnerbidrag «1944» ble fremført lenge før fristen 1. september 2015. Likevel har EBU kommet frem til at seieren blir stående.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Ukraina og artisten Jamala gikk av med seieren under lørdagens Eurovision Song Contest-finale i Stockholm.

Torsdag ble ledelsen i den europeiske kringkasterunionen EBU kjent med at vinnerbidraget «1944» er fremført tidligere, og dermed bryter med reglene for konkurransen.

Det var Eurosong-fannettstedet ESCtoday som først omtalte regelbruddet.

Fremført ett år før finalen

Jon Ola Sand

SLIPPER STRAFF: Eurovision-sjef Jon Ola Sand skulle helst visst om regelbruddet på forhånd, men sier det er vanskelig å gardere seg helt mot at musikk lekker ut på nett.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Reglene, som sist ble oppdatert i 2013, sier at et bidrag ikke kan ha vært utgitt kommersielt eller fremført før en fastsatt dato.

For årets konkurranse var den aktuelle datoen 1. september 2015, men ifølge nye opplysninger skal vinnerbidraget «1944» først ha blitt fremført i mai 2015, et år før årets finale.

Et opptak av av urfremførelsen har også ligget tilgjengelig på Youtube siden før fristen.

– Etter at Jamala hadde vunnet i Stockholm, ble vi klar over at det lå ute et klipp filmet med mobil, bekrefter Eurovision Song Contest-sjef Jon Ola Sand overfor NRK.

Beholder seieren

Samtidig sier Den europeiske kringkastingsunionen EBUs regler at de kan velge å godta bidrag fremført før den angitte datoen, hvis spredningen er så begrenset at de ikke tror den vil påvirke resultatet.

I dette tilfellet har EBU kommet frem til at Jamalas låt ikke blir diskvalifisert.

– Vi ser ikke på det som regelbrudd av flere årsaker, først og fremst at vi lever i 2016, og at det er umulig å forhindre at ting lekker ut på Youtube eller i sosiale medier. Vi har hatt flere av disse situasjonene tidligere, og hvis det er en beskjeden spredning, så sier vi at det ikke er et brudd med reglene, forteller Sand.

Ifølge Eurovision-sjefen bidro det til avgjørelsen at Jamalas låt var fremført i en annen utgave, med en annen tekst og et annet arrangement.

I tillegg var videoopptaket fra det lukkede arrangementet der låten ble fremført, kun sett av noen få hundre brukere før lørdagens finale.

Flere lands bidrag har de siste årene blitt truet med diskvalifisering fordi de har ligget tilgjengelig på nett eller blitt fremført før fristen. I de fleste tilfellene har imidlertid EBU landet på at det ikke har påvirket resultatet, og latt låten delta.

Jamala fra Ukraina stakk av med seieren under årets Melodi Grand Prix med låta "1944".

VANT: Ukraina og Jamala vant Eurovision Song Contest 2016 med sangen «1944».

Kulturstrøm

  • Rivera døydde av drukning

    Obduksjonen av den amerikanske Glee-stjerna Naya Rivera viser at ho døydde av drukning, melder Reuters. Styresmaktene har konkludert med at drukninga skuldast ei ulukke med båt på Piru-innsjøen ved Los Angeles.

  • Lager et eget kart for kystkulturen

    Et eget kystkulturkart skal sørge for at viktig historien ikke går i glemmeboka hos nye generasjoner. I Risør har alltid trebåtbygging og kystkultur stått sterkt: