Ukjente van Gogh-tegninger gjenfunnet

En skissebok av den historiske kunstneren har dukket opp. Nå blir den allemannseie.

Van Gogh-tegninger
Foto: JACKY NAEGELEN / Reuters

Intet mindre enn 65 hittil ukjente tegninger av den nederlandske kunstneren Vincent van Gogh har dukket opp igjen, melder Agence France-Presse (AFP).

På en pressekonferanse i Paris i dag ble det uttalt at dette er en av de største kunstoppdagelsene i Frankrike på mange år.

Selges denne uken

Der annonserte forlaget Le Seuil også at boka blir å finne i bokhyller i mange land allerede fra torsdag denne uken, men det er uvisst om den kommer til Norge så fort.

Den har fått navnet «Vincent van Gogh, the fog of Arles: the rediscovered sketchbook».

Selvportrett med avskåret øre

SELVPORTRETT: Ett av Vincent Van Gogh sine selvportretter med bandasje etter han kuttet av øret sitt.

Foto: Illustrasjon: Selvportrett med avskåret øre, Vincent Van Gogh, Courtauld Institute Galleries

Kunstneren døde i 1890 i Franrike, og det er antatt at boka stammer fra et hotell han en gang bodde på i den franske byen Arles.

Boken skal derimot ha blitt funnet i arkivene til en kafee som heter Cafe de la Gare, og tegningene stammer fra de to årene før hans død, som skal ha vært turbulente år for kunstneren.

Han er kjent for å ha slitt med sin mentale helse, blant annet ved å ha kuttet av sitt venstre øre etter å ha truet sin venn Paul Gauguin og det antatte selvmordet i 1890.

Skisser av berømte verker

Van Gogh «Vase med tolv solsikker»

SKISSERT: «Vase med tolv solsikker» er ett av Van Goghs mest kjente verker. Blant tegningene ble det funnet skisser av maleriet.

Foto: TSUGUFUMI MATSUMOTO / AP

Blant tegningene er det blant annet et portrett av kvinnen som eide kafeen; Marie Ginoux, som van Gogh skal ha hatt et sterkt forhold til.

Tegningene viser områdene rundt Arles, der van Gogh skal ha tilbragt ett år mens han malte. I boka dukker også skisser av noen av hans mest berømte verker opp, deriblant «Nattcaféen», «Vase med tolv solsikker» og «Soverom i Arles».

Originaltegningene ble imidlertid ikke vist fram på pressekonferansen.

I fjor var det derimot mulig å oppleve utstillingen van Gogh + Munch på Munchmuseet i Oslo for å vise fellestrekkene mellom de to kunstnerne.

Kulturstrøm

 • Spektakulær, men ustø eventyrfilm

  Disneys «Mulan» kom som tegnefilm i 1998. Nå er nyinnspillingen tilgjengelig for norske seere. – En film som halter litt underveis, men som reddes inn av en storslagen eventyrfølelse og stilsikker kampsport, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Filmen «Mulan», 2020.
  Foto: Disney+
 • Film for den katte- og juleglade

  «En julegave fra gatekatten Bob» er en oppfølger til «En gatekatt ved navn Bob» fra 2016. Som sist er filmen basert på livet til en narkoman gatemusikant som reddes av katten Bob. – Julefeelgood for katteelskere, skriver Filmpolitiet. Terningkast 3.

  BOBS SISTE HOVEDROLLE: Dette ble den siste filmrollen for gatekatten Bob, som dessverre gikk bort sommeren 2020.
  Foto: Another World Entertainment