Fingeravtrykk avslørte da Vinci-kunst

Et hittil ukjent kunstverk av Leonardo da Vinci ble oppdaget etter at et fingeravtrykk ble funnet gjennom multispektral analyse.

AP Photo/Alessandro Vezzosi - Museo Ideale Leonardo Da Vinci, HO
Foto: (AP Photo/Alessandro Vezzosi - Museo Ideale Leonardo Da Vinci, HO) / Scanpix

I 1998 ble et selvportrett i kritt, penn og blekk solgt på en auksjon på auksjonshuset Christie's i New York. Det 33 x 24 cm store bildet ble i katalogen beskrevet som "tysk skole, tidlig 1800-tall", og ble solgt for i underkant av 110 000 kroner, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter .

Drøyt ti år senere er flere kunsteksperter enige om at det man hittil har trodd har vært et selvportrett er et verk av Leonardo da Vinci, og verdt nærmere 100 millioner pund, ifølge bransjebladet Gazette .

Avslørt av fingeravtrykk

Portrettet har gjennomgått en rekke undersøkelser. En av dem viser at bildet er laget en gang mellom 1440-1650 (da Vinci levde fra 1452-1519) og studier av kunstnerens teknikk viser stilistiske paralleller til Leonardos andre verk.

Det mest oppsiktsvekkende beviset er likevel et fragment av et fingeravtrykk.

Peter Paul Biro, kriminalteknisk kunsteekspert, har utviklet en teknikk basert på fingeravtrykk for å fastslå om bildet er ekte eller ikke. I følge Biro matcher fingeravtrykket som er funnet på selvportrettet et annet fingeravtrykk på Leonardos "St. Jerome" i Vatikanet.

”La Bella Principessa”

Martin Kemp, prosfessor i kunstvitenskap ved Universitetet i Oxford, er overbevist om at bildet er et ekte da Vinci, og har nylig skrevet bok om funnet. Professoren har identifisert jenta på bildet som ”La Bella Principessa” – Bianca Sforza, datter av Ludovico Sforza, hertug av Milano (1452-1508), og hans elskerinna Bernardina de Corradis, skriver Dagens Nyheter.

I 1998 ble portrettet kjøpt av Kate Ganz som i 2007 solgte det videre til Peter Silverman for omtrent samme sum. Ganz trodde portrettet var "laget av en tysk kunstner som hadde studert i Italia" og at det "bygget på malerier gjort av Leonardo da Vinci". Da Silverman så portrettet tenkte han straks på Leonardo da Vinci.

- Hjertet mitt begynte å slå en million ganger i minuttet. Jeg trodde øyeblikkelig at dette kunne være en florentinsk kunstner. Ideen om Leonardo kom til meg på et blunk, forteller han.

Portrettet kan ses på utstillingen "And There Was Light: The Masters of the Renaissance Seen in a New Light" på Eriksbergshallen i Göteborg i mars neste år.

Kulturstrøm

 • «Baby Shark» med historisk YouTube-milepæl

  Det koreanske barne-TV-innslaget med en sang om haier, er første YouTube-video med over 10 milliarder visninger, ifølge GuinnesWorldRecords.

  Videoen dukket opp i 2016 og ble kjapt en internasjonal hit – og landeplage for småbarnsforeldre.

 • Udo Kier er glitrende god

  «Swan Song» er en liten roadmovie som handler om en pensjonert frisør som må forlate pleiehjemmet for et siste oppdrag da byens rike velgjører trenger å stelles til begravelsen, skriver filmkritiker Sigurd Vik som gir den terningkast 4 hos Filmpoltiet.

  FEELGOOD: Udo Kier er glitrende som den pensjonerte frisøren Pat Pitsenbarger som forlater pleiehjemmet for et siste oppdrag på andre siden av byen.
  Foto: Another World Entertainment
 • Kulturbransjen demonstrerte mot koronatiltak

  Representanter for kulturbransjen demonstrerte onsdag utenfor Stortinget mot det de mener er urimelige og uforholdsmessige koronatiltak. Det er teaterselskapet Scenekvelder som har tatt initiativ til demonstrasjonen.

  – Vi lever i grusomme og dramatiske tider for hele kulturnæringen. Vi er mer eller mindre fratatt både levebrødet og publikum for 3. gang på 22 måneder, uten at vi blir ivaretatt på en tilstrekkelig god nok måte. Vi kan ikke godta dette lenger, heter det i Facebook-arrangementet for demonstrasjonen.

  Kulturbransjen demonstrerer
  Foto: Javad Parsa / NTB