NRK Meny
Normal

Ukas Urørt (U8) The Holy Tongue

The Holy Tongue er lyden av endeløse whiskymarinerte spaserturer langs nedlagte jernbanelinjer - slepende på tunge kjettinger, synthesizere og mystiske historier.

The Holy Tongue
Foto: The Holy Tongue

Urørt mener:

Urørt blir nyskjerrige på hvilke gamle blues-mestre denne duoen møtte på veien der de gikk og slepte kjettinger langs jernbanesporet? Og ikke minst, rett som det er har The Holy Tongue gått hen og laget sin helt egen industriell blues-sjanger på sin ferd gjennom mørket.

Hør Lord, Have Mercy (åpnes i nytt vindu)

Last ned: Lord, have mercy (mp3)

The Holy Tongue på Urørt

Bandet består av David Børke, Svein Brekke, Espen Nesset, Kjetil Sjander Larsen og Henrik Seip. The Holy Tongue er inspirert av Robert Johnson og gamle obskure vinylutgivelser.

Hva ligger i bandnavnet?

- The Holy Tongue er historisk sett jødenes oppfattelse av det eldre hebraiske språket. Det fortelles også om hvordan tungen er direkte forbundet til hjertet, og hvordan den alltid formidler sjelens ekte tilstand. For oss har dette en noe annen betydning, en forbindelse til de dødes rike.

Hvordan vil dere selv beskrive musikken deres?

- Den spiller på kontrastene stygg og vakker, er tung, dronete og sprakende. Lydbildet bør heller være for stygt enn for fint, og det er stor forskjell på flinkt og bra. Det polerte og flinke kastes på sjøen.

Foto / Copyright: Tonje Nordmo. David Børke og Svein Brekke er begge orgelfantaster og fikk en natt tilgang til en kirke helt for seg selv, noe som visstnok resulterte i den villeste orgelopplevelsen tenkelig.

Innspilt under mystiske omstendigheter

Prosjektet startet da David og Svein tok ingeniørutdanning sammen. De hadde begge en felles fascinasjon for kombinasjonen av musikk, obskuriteter og historieformidling. Da er det kanskje ikke overraskende at "Lord, Have Mercy" ble skrevet langt unna klamme soveromstudioer med varm te i koppen og duren fra pc-viften susende i bakgrunnen. David og Svein bega seg ut på en tur.

- Det ble en utflukt til et forblåst landsted ved havet. Huset har en fascinerende historie med glamour og rikdom som så snudde seg til sinnsykdom og ødeleggelse. Her ble låtene "Lord, Have Mercy" og "Ballroom" spilt inn under merkelige omgivelser.

Ubesudlet og kompromissløs

Sammen med resten av bandet, som kom med mot slutten av 2007, har konstellasjonen bakgrunn fra band som Cherry Corvette , Syracus , Faircastle Four, Fence og Amerikanerne.

The Holy Tongue er et hittil forholdsvis ubeskrevet blad. Skulle du være i Oslo har du muligheten til å se dem spille under by:Larm på Torsdag eller Lørdag.

Hva betyr det å bli Ukas Urørt?

- Vi er stort sett veldig skeptisk til den etablerte bransjen. Urørt derimot er av de få konseptene vi holder med, da dere ofte fremmer ubesudlet og kompromissløs musikk. Viktigst for oss er det å fortsette prosessen i samme ånd som vi har gjort til nå.

Har dere ellers noen favoritter på Urørt?

- Rockettothesky . Ellers sjekk ut When på MySpace. Fantastisk.