Hopp til innhold

Ukas Urørt (U7) Scarlet Monroe

Diffust og fengende, intimt og fjernt - Scarlet Monroe lager musikk som gir deg følelsen av å se på noe vakkert gjennom et gammelt lomo-kamera.

foto/copyright: Ina Marie Winther Åshaug
Foto: Ina Marie Winther Åshaug

Urørt mener:

"Eight" er en nydelig låt med en bemerkelsesverdig og tilbakelent energi. Scarlet Monroe fra Bodø lager hulter-til-bulter-rock hvor elementer av punk, indiepop og støy blander seg med diffuse, men ekstremt fengende melodier. Det er som å se på vakre ting gjennom et gammelt lomo-kamera.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Trykk på 'pil ned' til høyre i playeren for å laste ned.

Pakket kofferten

Scarlet Monroe er en kvartett bestående av 22-åringene Tobias Liland, Martin Larsen, Simon Schulz og Audar Kantun. Bandet, som opprinnelig kommer fra Bodø, har i likhet med flere unge norske band pakket kofferten og flyttet til hovedstaden.

- Hva ligger i navnet Scarlet Monroe?

- Jeg hadde en jævla lang og psykedelisk forklaring på det der en gang. Jeg kommer på det av og til, men nå husker jeg ikke. Jeg tror det var noe om at et eller annet kommer nærmere og nærmere, mens det virker fjernere og fjernere, sier Simon.

Da er det kanskje ikke rart at musikken også høres litt udefinerbar ut - som om den befinner seg i et mystisk grenseland mellom nært/intimt, og fjernt/ukart. Scarlet Monroe har holdt på i rundt tre år og når Tobias beskriver musikken deres er det med ord som ung, glad, desperat, leken og litt nostalgisk.

På turne i frosne nord.
Foto: Ina Marie Winther Åshaug

Selvironisk forfengelighet

- Hva er historien bak Ukas Urørte låt "Eight"?

- Det er en litt selvironisk låt fra den tiden vi nettopp hadde flyttet til Oslo, en ganske flytende periode hvor ingen av oss hadde jobb og vi levde litt fra dag til dag. Den handler om forfengelighet. Om når man tripper rundt hjemme på fredag og lørdags ettermiddag, før man skal på fest. Prøver forskjellige plagg og daller seg opp for nye mennesker, forklarer Audar.

Bensin på bålet

I fjor reiste bandet på norgesturné, og etter en stille periode med mye øving kribler det igjen i konsertrockefoten.

- Vi er sykt gira på å spille konserter og har ikke spilt ute siden juni! Men vi har så masse idéer og planer at det tar skikkelig lang tid å få det ut av skolten og ut i verden sånn som vi vil ha det, sier Simon.

Av inspirasjonskilder forklarer Audar og Martin at det tidligere ofte var konkrete band som Sonic Youth og Håkan Hellström, mens det nå gjerne er alt mulig, samtidig som venner og forskjellige ting som skjer rundt dem også har blitt en viktig faktor.

- Hva betyr det å bli Ukas Urørt?

- Ukas Urørt er en god liter bensin på bålet. Det er veldig inspirerende å få positiv tilbakemelding på et prosjekt vi bruker så mye tid på. Også fører det jo til en god del oppmerksomhet både på internett og radio, det er jo bra, sier Audar og Martin.

Vårslipp

Til våren slipper Scarlet Monroe en EP hvor låtene også blir å finne. Og hvis Urørtredaksjonen skal komme med et hett tips helt på tampen, så blir det å holde øyne og ører åpne for indiebandene fra nord.

MER OM: Scarlet Monroe på Urørt

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.