Hopp til innhold

Ukas Urørt (U5) - Soup

Ikke bare lager Soup fengende synthpop med røtter i drone- og postrock, snart gir han også ut tidenes mest miljøvennlige plate!

Soup

Av:

Henning Severud

Urørt mener:

Soup lager rock som ikke er rock og kunne lett vandret Interpol-gaten. I stedet pakker han inn posten-, proggen- og dronerockens dysterhet i et slør av soveromsprodusert og dramatisk synthpop.

Hør: Ostrich Society (pop up) Last ned: Ostrich SocietyMer om: Soup

Erlend Viken (25) fra Trondheim bruker 1-3 timer daglig på musikken. Siden 2004 har han laget musikk som Soup. Tidligere har han spillt i Trondheimsbandet Psalm og ble kompis tangentene allerede som syvåring.

Ikke spikersuppe

Hva er historien bak Ukas Urørte låt?

- De aller første tonene er del av en vignett jeg lagde for et TVprogram. Beaten ble såpass kul at jeg lagde en full låt av det. Så bygger jeg på som jeg alltid gjør, synes det trengtes en kvinnelig andrestemme og tok da inn vokalassistanse fra Kathrine Eliassen, en venninne fra Volda.

Når Erlend koker suppe er det ikke på spiker. Trønderen som for tiden bor i Volda lager i følge seg selv variert men gjenkjennbar musikk, med spor av alt fra Albert Åberg til Godspeed You! Black Emperor.

- Det er et sammensurium av både akustiske og elektroniske lyder, og er inspirert av alt jeg noen gang har hørt på.

Selv om influensene er mange, og lyden av Soup sammensatt, er det kanskje nærliggende å plassere musikken, om ikke i familie, så i det minste på samme slektstre som Sigur Rós, Explosions in The Sky, Postal Service og M83.

Soup og kompis på Urørtfinalen 2008, Studentersamfundet i Trondheim.

Videofinalist

Sammen med regissør Julian Vargas var Soup nylig nominert til prisen for Årets Urørtvideo med musikkvideoen "My Justine". Samtidig har nesten 223 000 sett Soups nye egenproduserte videosnutt på YouTube, inspirert av internettfenomenet Lasse Gjertsens legendariske "Amateur".

- Jeg la den ut litt på tull. Plutselig skrev en utenlandsk fan, om du vil kalle det det, at en av låtene mine hadde hjulpet ham å komme gjennom en tung fase i livet sitt. Da ble jeg rørt.

Plateslipp og nullutslipp

I 2006 gav Soup på egenhånd ut sitt første album "Come On Pioneers". Nå i februar kommer hans neste plate, denne gangen på indielabelet How Is Annie, som også huser Urørt-band som Monzano, Sirka Ragnar, Morfar, Scarlet Monroe og Youth Pictures of Florence Henderson.

Erlend er opptatt av miljøet, og når han tok fly til Urørtfinalen i Trondheim var det selvfølgelig med innkjøpt Co2-kvote. Nå har han som ambisjon at plateutgivelsen skal bli så miljøvennlig som mulig.

- Vi bruker gjennvunnet papp, også har vi en smart liten sak inni coveret som vil bedre miljøet!

Sammen med platen følger det nemlig en pose med frø og en bruksanvisning. Dersom man planter frøene og trærene får vokse opp vil trærene kunne ta opp mer Co2 enn produseringen av plateutgivelsen har forårsaket!

Har du en apell til folket?

- Vær snille med hverandre, og bli litt mer bevisst på det som skjer rundt oss. Og selvfølgelig, spis mer suppe!

Lenker

  • Henning Severud
  • Ostrich Society
  • Soup
  • Ostrich Society
  • "My Justine"
  • her
  • Monzano
  • Sirka Ragnar
  • Morfar
  • Scarlet Monroe
  • Youth Pictures of Florence Henderson
  • "Amateur"
  • Lasse Gjertsen
  • videosnutt

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober