NRK Meny
Normal

Ukas P2-artist - Kjell Karlsen (80)

Han lærte aldri å spille jazzpiano, bare «lurespilte» feite akkorder på orglet i Sarpsborg Metodistkirke hvor han fikk organistjobber fra 13 års alderen.

Kjell Karlsen
Foto: Erling Wicklund / NRK

- Jeg hører ennå prestens misbilligende kommentar over de syndige klangene: Du øver, Kjell?

Fra orgelkrakk til storband

Kjell Karlsens orkester 1954

Kjell Karlsens orkester 1954

Nå trekker Kjell Karlsen fullt hus ved konserter i samme kirke – med atskillig mer sataniske klanger. Komposisjon og arrangering lærte sarpingen «av bitter erfaring»- fra han som 16-åring startet eget Sarpsborg-band i 1947, avanserte til Kampen Ungdomsstorband i Oslo i 1952 og endte tiåret som proff storbandleder i NRK-serien Swingtime, direktesendt fra Store Studio til radiolyttere i hele Skandinavia. Han er ennå ikke kommet over skuffelsen da NRK startet eget radiostorband med mange av de samme elitemusikerne – men uten Kjell.

Viljesterk og streng

Kjell Karlsen Big Band Bonanza

Ikke vil han kalle seg dirigent, heller. – Men jeg får gutta med meg når det gjelder! Jeg kan terpe på ”lukkede” og ”åpne” toner, jeg går ut fra min egen feeling og vet hvordan jeg vil ha det!

Trompeteren Atle Hammer skal på en prøve ha meldt med sitt guttaktige smil: - Vi tør ikke annet enn å komme inn der du slår, for du ser jo så streng ut. Mens trombonist og proffdirigent Frode Thingnæs – han også ung storbandmusiker hos Kjell Karlsen for 50 år siden - innrømmer: - Jeg savner klubbene dine. Og da er referansen verken til Pingvinklubben eller Metropol Jazzhus hvor Kjell Karlsens grupper ellers var fast inventar i Oslo-jazzens blomstringsperiode 1955-65.

Talentspeideren


Kjell Karlsens stående ambisjon har alltid vært å bringe fram nye generasjoner musikere med jazznerve. På 1950- og 60-tallet fant for eksempel saksofonistene Mikkel Flagstad, Bjørn Johansen, Harald Bergersen, Erik Andresen, Totti Bergh, Alf Kjellman og Hans Hammer alle et springbrett til sine videre karrierer i Kjell Karlsens små- og storband. Det samme gjaldt bassist Erik Amundsen og trommeslager Ole Jacob Hansen samt vokalistene Karin Krog og Laila Dalseth.

Jazzakademiet


Ved 80-års jubileet fortsetter Kjell Karlsen sin talentspeidende og jazzpedagogiske livsgjerning. Med den smågeniale konsert- og foredragsserien Jazzakademiet har han åpnet både Oslo Konserthus og Grieghallen for et stort og takknemlig publikums vei inn i jazzens verden. Serien fortsetter i høst med sin fjortende sesong.

I selskap med Kjell Karlsens orkester
Foto: Presse

Pioner-tida


Selv om begrepet «Kjell Karlsens orkester» stadig oser av kommersiell slager- og dansemusikk, har han aldri helt ødelagt sitt jazzrykte. Gemini-plata «Portrait of a Norwegian Jazz Artist» dokumenterer Kjell Karlsens aktiviteter på det tidlige 1960-tall. Her finner vi kvintett-, oktett- og storbandbesetninger av den da kommende norske jazzelite – delvis også i samspill med internasjonale toppsolister som tenorist Don Byas og Rune Gustafsson.

Jubileumskonsert og nye plater

80-årsjubileet markerer Kjell Karlsen med utgivelse av trippel-CD og festkonsert med fullt storband og solister i Oslo Konserthus. Der skal såvel datteren WeBe som to barnebarn være blant vokalistene. Men det er først søndag 13. november, i mellomtida må det sorteres noter og skrives nye arrangementer...

UKAS P2-artist 5-9. september, hver dag kl 6.03 og 17.40

Kjell Karlsen
Foto: Erling Wicklund / NRK

Ukas P2-artist Kjell Karlsen (1:5 langversjon)

Ukas P2-artist Kjell Karlsen (2:5 langversjon)

Ukas P2-artist Kjell Karlsen (3:5 langversjon)

Ukas P2-artist Kjell Karlsen (4:5)

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).