Hopp til innhold

Uenighet om Prøysens legning

Prøysen-biografer uenige om hvordan hans seksuelle legning påvirket litteraturen.

Alf Prøysen med skuespillere under opsetningen av Trost i taklampa i 1963.
Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

I flere Prøysen-viser, blant annet i "Mannen på holdeplassen" skrevet i 1964, mener biograf Ove Røsbak å finne antydlinger om at Prøysen var tiltrukket av menn. Røsbak reviderer nå sin biografi fra 1992 og mener Prøysens legning har stor relevans for hans litteratur.

Nye opplysninger

- Det er noen som har gitt meg nye interessante opplysninger om den seksuelle legningen hans, som jeg er mener er viktig for å forstå personen og verket.

- Vet du om Prøysen hadde en mannlig partner noen gang?

- Det vil jeg ikke kommentere nå.

Litteraturviter Knut Imerslund ved Høgskolen i Hedmark jobber også med en Prøysen-biografi, og har nye kilder i form av brev og ny informasjon om Prøysens ungdomstid på Ringsaker. Han vil skrive mer om Prøysens litterære produksjon enn om hans liv, men vil omtale Prøysens legning.

- Kan fort bety for mye

- Men jeg er litt redd for at disse opplysningene om Prøysens seksuelle legning fort kan komme til å bety for mye i en biografisk sammenheng.

I 2004 skrev Ove Røsbak en kronikk i Dagbladet hvor han omtalte Prøysens legning og at han i 1992 under arbeidet med sin biografi om Prøysen synes det var vanskelig å vite hvorvidt han skulle omtale dette.

Liv og verk

Tre år etter mediestormen i 2004 er Røsbak nå i gang med en revidering av biografien. Foruten informasjon om Prøysens legning legger han vekt på Prøysens forhold til sin mor. Men hvorfor er Prøysens seksuelle legning relevant for forståelsen av hans litteratur?

- Liv og verk henger sammen, og når man som Prøysen skriver om psykologiske mekanismer, så tror jeg at man bruker egne følelser.

Litteraturviter Knut Imerslund mener det kun er to til tre viser av Prøysen som antyder noe om hans legning og at det blir for enkelt å se hele hans forfatterskap i lys av hans legning.

- Kanskje kan man forstå visse sider av Prøysens diktning bedre med utgangspunkt i disse opplysningene, men jeg er veldig forsiktig med å la dette bli en altoverskyggende forklaringsmodell når det gjelder Prøysens tekster.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.