NRK Meny
Normal

Uenighet om Prøysens legning

Prøysen-biografer uenige om hvordan hans seksuelle legning påvirket litteraturen.

Alf Prøysen med skuespillere under opsetningen av Trost i taklampa i 1963.
Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

I flere Prøysen-viser, blant annet i "Mannen på holdeplassen" skrevet i 1964, mener biograf Ove Røsbak å finne antydlinger om at Prøysen var tiltrukket av menn. Røsbak reviderer nå sin biografi fra 1992 og mener Prøysens legning har stor relevans for hans litteratur.

Nye opplysninger

- Det er noen som har gitt meg nye interessante opplysninger om den seksuelle legningen hans, som jeg er mener er viktig for å forstå personen og verket.

- Vet du om Prøysen hadde en mannlig partner noen gang?

- Det vil jeg ikke kommentere nå.

Litteraturviter Knut Imerslund ved Høgskolen i Hedmark jobber også med en Prøysen-biografi, og har nye kilder i form av brev og ny informasjon om Prøysens ungdomstid på Ringsaker. Han vil skrive mer om Prøysens litterære produksjon enn om hans liv, men vil omtale Prøysens legning.

- Kan fort bety for mye

- Men jeg er litt redd for at disse opplysningene om Prøysens seksuelle legning fort kan komme til å bety for mye i en biografisk sammenheng.

I 2004 skrev Ove Røsbak en kronikk i Dagbladet hvor han omtalte Prøysens legning og at han i 1992 under arbeidet med sin biografi om Prøysen synes det var vanskelig å vite hvorvidt han skulle omtale dette.

Liv og verk

Tre år etter mediestormen i 2004 er Røsbak nå i gang med en revidering av biografien. Foruten informasjon om Prøysens legning legger han vekt på Prøysens forhold til sin mor. Men hvorfor er Prøysens seksuelle legning relevant for forståelsen av hans litteratur?

- Liv og verk henger sammen, og når man som Prøysen skriver om psykologiske mekanismer, så tror jeg at man bruker egne følelser.

Litteraturviter Knut Imerslund mener det kun er to til tre viser av Prøysen som antyder noe om hans legning og at det blir for enkelt å se hele hans forfatterskap i lys av hans legning.

- Kanskje kan man forstå visse sider av Prøysens diktning bedre med utgangspunkt i disse opplysningene, men jeg er veldig forsiktig med å la dette bli en altoverskyggende forklaringsmodell når det gjelder Prøysens tekster.

 

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: