Hopp til innhold

– Endringen er en form for sensur

I år må du bruke MinID for å finne ut hva naboen tjener. Datatilsynet jubler, mens redaktørforeningen mener pressen blir offer for sensur.

Skattelister

Tone Damli Aaberge, Petter Northug og Triana Iglesias er de mest populære navnene på de siste års skattelister.

Foto: Scanpix

Fredag legges skattelistene ut - men denne gangen kun på Skattedirektoratets egne sider.

Det betyr at søkeverktøyene som blant andre NRK.no og VGnett har brukt de siste årene ikke blir synlige i år.

Her har navn som Petter Northug, Triana Iglesias og Tone Damli Aaberge tronet øverst de siste årene. Sistnevnte hadde over 130.000 treff i fjor.

Ove Skåra

Ove Skåra er informasjonssjef i Datatilsynet.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Vil du vite hva naboen eller kjendisene tjente i fjor, må du finne fram kodene dine og navigere deg gjennom MinID. Det er også satt en begrensning på hvor mange ganger en kan søke. Prøver du mer enn 500 ganger i måneden, vil du bli avvist.

Datatilsynet er svært godt fornøyd med det nye systemet - de mener det skal kreve litt ekstra innsats å snoke i andres økonomi.

– Finansdepartementet har forstått at skattelistene kan brukes på en annen måte i 2011, sier Informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, til NRK.no.

– Men en begrensning på 500 søk i måneden er kanskje ikke så mye å bry seg om?

– Det er bedre enn ingenting, svarer Skåra.

Skattesøk NRK.no

Søkemotorer som denne er historie. I år må du fram med MinID-kodene dine for å finne ut hva naboen tjener.

Foto: Skjermdump

– Hensikten er tilbake

Han mener hensikten med skattelistene kommer tilbake nå, 150 år etter at de første listene ble offentliggjort.

– Før måtte folk ta turen innom kommunehuset, hvor skattelistene lå ute i tre uker. Da hadde de interesserte et mål med besøket, og det krevde mer av den enkelte for å få det gjennomført, sier Skåra.

– De siste årene har vi sett at mediene blant annet har brukt applikasjoner for nærmest å pushe skattelistene over på folk. Det har vært for lett tilgjengelig, sier Skåra.

– Underholdningen fjernes

Datatilsynet mener den nye ordningen ikke ødelegger for hensikten med skattelistene, nemlig åpenhet. Listene vil jo fremdeles er offentlige, men kanskje ikke så tilgjengelige som før.

– Men det tar bort det rene underholdningsaspektet ved dette. Nå tror vi folk kommer til å logge seg inn fordi de har en bestemt grunn for å gjøre det, sier Skåra.

Arne Jensen, assisterende generalsekretær i Norsk redaktørforening

Arne Jensen, assisterende generalsekretær i Norsk redaktørforening, er kritisk til den nye ordningen.

Foto: Marit Hverven

Dét argumentet kjøper ikke Norsk redaktørforening.

Assisterende generalsekretær Arne Jensen sammenligner skattelistene med tinglysningene som ofte står i lokalavisene. Begge deler kan brukes som underholdning, mener han.

– Hele poenget med eiendomsregisteret er jo å vite hvem som eier. Noen bruker det til å vurdere eiendomsmarkedet, andre til å finne ut hvem som skiller lag, hvis eiendommen blir fordelt mellom ektefeller. Slik vil det alltid være, sier Jensen.

Redaktørforeningen: – Dette er sensur

Norske nettaviser vil være fulle av skattesaker også i år. Med den nye ordningen vil pressen få en kopi av skattelistene, men redaksjonene må skrive under på at de ikke vil offentliggjøre innholdet på nett.

Arne Jensen i Redaktørforeningen er opprørt over det han mener heller mot sensur fra myndighetenes side.

– Tilgangen er jo den samme for journalister, men listene kan ikke publiseres som før. Myndighetene bestemmer hvordan dette skal videreformidles, og det oppleves som en form for sensur, sier han.

– Hva tenker du om Datatilsynets argumenter?

– Nå er det jo Datatilsynets oppgave å være bekymret for personvernet. Men når det kommer til den harde kjerne for hva de er bekymret for, så ser vi ikke helt poenget, sier Jensen til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.