Hopp til innhold

U2 åpner pengesekken

Bandet gir 5 millioner pund til et nytt prosjekt som skal finne nye musikalske talenter blant irske barn.

U2

U2 løser ikke bare verdensproblemer. Nå vil de hjelpe unge irske talenter til å bli musikere.

Foto: Peter Morrison / AP

U2 - Bono og Bill Gates på World Economic Forum 2002

Bono og Bill Gates på World Economic Forum 2002. Vokalisten er svært politisk aktiv og fronter mange politiske saker, både personlig og som artist.

Foto: JEFF CHRISTENSEN / REUTERS
U2, bono og the edge.

Selv om Bono og The Edge begge er politisk aktive, er de ikke alltid enige.

Foto: Claudio Pozo / Scanpix/AFP
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

U2 med vokalist og frontfigur Bono i spissen har siden bandets opprinnelse engasjert seg sterkt i politiske saker. Da spesielt temaet krig.

Uenighet om Bush

Bandet består av svært så sterke personligheter. For to år siden gikk gitarist The Edge, heter egentlig David Evans, i tottene på Bono. Grunnen var at vokalisten skulle møte den daværende presidenten i USA, George W Bush.

Dette ville skade ryktet til supergruppen, mente gitaristen som i ettertid så at møtet heller bidro til det motsatte.

Bono overbeviste Bush i en prat om maktballansen i Afrika, og The Edge måtte nok en gang innrømme at vokalisten hadde gjort noe fint.

Skjulte musikktalenter

Denne gangen er det ikke et verdensproblem det irske bandet begir seg ut på, men et positivt prosjekt i barndomslandet.

De gir 5 millioner pund (omtrent 46,6 millioner norske kroner) til en prøveordning som skal sørge for at 10 000 irske barn skal få muligheten til å lære seg å spille musikk. Dette er et pilotprosjekt hvor de håper å finne skjulte musikktalenter.

- Vi er opprømte over at bandets penger kan hjelpe barn til å få en mulighet de ellers ikke ville fått, sier gitarist The Edge ifølge Musicrooms.

Prosjektet har tidligere vært på vent siden ingen har bidratt med finansielle midler som organisasjonen sårt har trengt. Uten U2 ville aldri det ambisiøse prosjektet ha skjedd.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.