Hopp til innhold

Tysktime

I 1955 gikk den tredje tyske jazzfestivalen av stabelen i Frankfurt. Samme år tok ungjenta Ulrike Meinhof artium, litt lenger nord i landet, i Weiburg….

«The beat goes on»

Tysktime: Nilsen og Borge i passiar, Potzdamerplatz, mai 2007. Foto Øivind Haugen NRK
Foto: Øivind Haugen / NRK

Hør: Studio Sokrates: Jazz og filosofi i Berlin del 8, (R)

Se: Jazz og filosofi i Berlin del 8 (video)

Tysklands jazzhistorie er i sannhet underlig. I denne serien om jazz og filosofi i Berlin har vi naturlig nok støtt på tragedier og meningsløs undergang. Sommeren 1953 ble den første jazzfestivalen i Frankfurt am Main startet. Festivalen er i dag verdens eldste «levende» jazzfestival.

Ulrike Meinhof flyttet til Marburg og leste filosofi, sosiologi, pedagogikk og germanistikk. Et tiår senere, etter attentatet på Rudi Dutschke, 1. april 1968 skrev Ulrike sin mest berømte tekst:

«Protest er når jeg sier fra om noe jeg ikke liker. Motstand er når jeg sørger for at det jeg ikke liker slutter å eksistere»

The beat goes on

I de amerikanske okkupasjonssonene oppsto de såkalte «Amerika-Hauser». Her kunne tyske ungdommer stikke innom, høre de siste jazzplatene, lese Down Beat og lære mer om demokrati på amerikansk. «Amerika-Hauser» var et ledd i amerikanernes demokratisering i et land som hadde vært styrt av nazister i tolv år.

APO, eller den utenomparlamentariske opposisjonen i vesttyskland har sitt utspring blant radikale ungdommer som sikkert besøkte disse amerikahusene på femtitallet. Utover på sekstitallet ble tyske ungdommer mer radikale. Enkelte ble svært radikale.

Begrepet «Links übeholen » «å kjøre forbi på venstresida» oppsto: Det gjaldt å være mer venstreradikal enn de andre. Forestillingen om at samfunnsforandring og demokratisering må skje med maktbruk var utbredt… RAF, Rote Arme Fraktion, alias Baader-Meinhof-banden ble et faktum.

Berlin, Alexanderplatz mai 2007, foto Øivind Haugen, NRK
Foto: Øivind Haugen / NRK

Berlin, Alexanderplatz - åsted for den siste bølgen av radikal forandring i Tyskland i 1989..

Musikken

1: Caterina Valente og Kurt Edelhagens orkester: Is you is or is you ain’t my baby ?

2: Lee Konitz m tysk følge: Feeling-In and Filling-In in Villingen

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)