NRK Meny
Normal

Tyskernes kodemaker

Koden som kodemaskinen Enigma lager ble regnet for å være umulig å knekke, men det gikk til slutt, takket være masse tålmodighet. 

Kodemaskinen Enigma
Foto: Erling Normann / NRK

Da Per Olav lagde sending om spioner og koder var han så heldig å få teste den tyske kodemaskinen Enigma fra andre verdenskrig. Dette er en elektromekanisk krypteringsmaskin, som de tyske militærstyrkene brukte til å sende hemmelige koder seg i mellom. 

Maskinen er enkel å bruke, men lager en supervanskelig kode som de allierte styrkene hadde kjempeproblemer med å forstå. Først etter at en hel gjeng med matematikere hadde regnet i flere år, klarte de å skjønne hvordan maskinen virket.

Da vi var på opptak forsøkte Hans Robert Bjørnaas fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet å forklare alt dette for Per Olav. Disse klippene ble det ikke plass til i sendingen, men nå kan du altså lære litt mer om Enigma-maskinene her på nettet. 

SE:  Slik virker kodemaskinen Enigma

 

SE:   Slik knakk de allierte Enigma-koden

 

SE OGSÅ: Per Olav får prøve Enigma  

 

Hans Robert Bjørnaas

Hans Robert Bjørnaas forklarer mens Per Olav synes det er vanskelig å forstå hvordan Enigma virker

Foto: Erling Normann / NRK

 

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK