Hopp til innhold

Tysk nettavis etterforskes for landssvik

Netzpolitik granskes etter at de publiserte opplysninger som ifølge tyske styresmakter er statshemmeligheter.

GERMANY-LAW-TREASON-MEDIA-INTELLIGENCE

ANKLAGET: Nettstedet Netzpolitik etterforskes for landssvik. Her er sjefredaktør Markus Beckedahl og skribent Andre Meister.

Foto: BRITTA PEDERSEN / Afp

– Dette er et uakseptabelt forsøk på å sette munnkurv på to kritiske journalister, mener Michael Konken, leder i det tyske presseforbundet (DJV).

Torsdag startet Tysklands statsadvokat etterforskning mot nettavisen Netzpolitik. Bakgrunnen skal være at avisen har skrevet at staten skal øke internettovervåkningen i landet.

Ifølge tyske medier skal det være første gang på over 50 år at journalister har opplevd anklager om forræderi.

Statsadvokaten har startet en etterforskning på bakgrunn av mistanker om forræderi i artiklene publisert på Netzpolitik sier en talskvinne for statsadvokatens kontor, ifølge Reuters.

Lekkede dokumenter

Hun sier etterforskningen ble startet på bakgrunn av et klagemål fra Tysklands føderale og statlige sikkerhetstjenester for innenriks politisk overvåkning (BfV). De mener artikler publisert 25. februar og 15. april er basert på lekkede dokumenter.

Print Screen Netzpolitik

ETTERFORSKES: Dette er en av artiklene som er bakgrunn for anklagen om landssvik.

Foto: NRK

– Dette er et klart forsøk på å skremme oss fra å gjøre vår jobb. Det er også rettet mot potensielle kilder fra det politiske Berlin, for å avsløre hvordan regjeringen håndterer skandalen med masseovervåkning, som ble initiert av Edward Snowden, sier Markus Beckedahl, sjefredaktør i Netzpolitik ifølge ARD.

– Et angrep på pressefriheten

Rikskringkasteren ARD har rapportert at Netzpolitik har publisert artikler om at BfV skal ha søkt ekstra midler for å øke landets internettovervåkning, samt at de skal ha planer om å sette opp en spesialenhet for å overvåke sosiale medier. Begge artiklene skal være basert på lekkede konfidensielle dokumenter.

– Dette er et angrep på pressefriheten. Vi lar oss ikke skremme, sier nettsidens journalist, Andre Meister. Nettsiden spesialiserer seg på nettpolitikk, databeskyttelse, informasjonsfrihet og digitale rettigheter.

I 1962 måtte finansminister Franz Josef Strauss gå av etter at avisen Der Spiegel ble anklaget for landsforræderi for en sak hvor de hevdet at Vest-Tysklands militær var uforberedt til å forsvare seg mot kommunistene i den kalde krigen.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP