Hopp til innhold

Tysk nettavis etterforskes for landssvik

Netzpolitik granskes etter at de publiserte opplysninger som ifølge tyske styresmakter er statshemmeligheter.

GERMANY-LAW-TREASON-MEDIA-INTELLIGENCE

ANKLAGET: Nettstedet Netzpolitik etterforskes for landssvik. Her er sjefredaktør Markus Beckedahl og skribent Andre Meister.

Foto: BRITTA PEDERSEN / Afp

– Dette er et uakseptabelt forsøk på å sette munnkurv på to kritiske journalister, mener Michael Konken, leder i det tyske presseforbundet (DJV).

Torsdag startet Tysklands statsadvokat etterforskning mot nettavisen Netzpolitik. Bakgrunnen skal være at avisen har skrevet at staten skal øke internettovervåkningen i landet.

Ifølge tyske medier skal det være første gang på over 50 år at journalister har opplevd anklager om forræderi.

Statsadvokaten har startet en etterforskning på bakgrunn av mistanker om forræderi i artiklene publisert på Netzpolitik sier en talskvinne for statsadvokatens kontor, ifølge Reuters.

Lekkede dokumenter

Hun sier etterforskningen ble startet på bakgrunn av et klagemål fra Tysklands føderale og statlige sikkerhetstjenester for innenriks politisk overvåkning (BfV). De mener artikler publisert 25. februar og 15. april er basert på lekkede dokumenter.

Print Screen Netzpolitik

ETTERFORSKES: Dette er en av artiklene som er bakgrunn for anklagen om landssvik.

Foto: NRK

– Dette er et klart forsøk på å skremme oss fra å gjøre vår jobb. Det er også rettet mot potensielle kilder fra det politiske Berlin, for å avsløre hvordan regjeringen håndterer skandalen med masseovervåkning, som ble initiert av Edward Snowden, sier Markus Beckedahl, sjefredaktør i Netzpolitik ifølge ARD.

– Et angrep på pressefriheten

Rikskringkasteren ARD har rapportert at Netzpolitik har publisert artikler om at BfV skal ha søkt ekstra midler for å øke landets internettovervåkning, samt at de skal ha planer om å sette opp en spesialenhet for å overvåke sosiale medier. Begge artiklene skal være basert på lekkede konfidensielle dokumenter.

– Dette er et angrep på pressefriheten. Vi lar oss ikke skremme, sier nettsidens journalist, Andre Meister. Nettsiden spesialiserer seg på nettpolitikk, databeskyttelse, informasjonsfrihet og digitale rettigheter.

I 1962 måtte finansminister Franz Josef Strauss gå av etter at avisen Der Spiegel ble anklaget for landsforræderi for en sak hvor de hevdet at Vest-Tysklands militær var uforberedt til å forsvare seg mot kommunistene i den kalde krigen.

Kulturstrøm

 • Nordmann vant Apple Design Award 2023

  Appen Flighty var en av appene som vant Apple Design Award 2023. Blant grunnleggerne er nordmannen Markus Aarstad.

  – Jeg er utrolig stolt over hva teamet har fått til. Vi er tre stykker som sitter i hvert vårt land, og kom sammen om en felles drive for å forberede hverdagen til flyreisende, sier Aarstad til NRK.

  Flighty ble grunnlagt for fire år siden og er laget av Markus Aarstad, Ryan Jones og Francesc Bruguera. Appen hjelper med sporing av flyinformasjon, og kan blant annet varsle deg ved forsinkelser på flyreisen din.

  – Å bli anerkjent på den globale scene av det siste århundrets kanskje mest innflytelsesrike selskap er veldig gøy, sier Aarstad.

  Markus Aarstad
  Foto: Flighty

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.