NRK Meny
Normal

Tysk «Inglourious Basterds»-stjerne åpner eget flyktningsenter

Den tyske skuespilleren og regissøren Til Schweiger er lei tyskernes motvilje til å ta imot asylsøkere og åpner sitt eget flyktningsenter nord i Tyskland.

Til Schweiger

SKUESPILLER: Den tyske skuespilleren Til Schweiger skal ha fått nok tyskernes motvilje til å ta imot asylsøkere og åpner sitt eget flyktningsenter.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

En av Tysklands mest kjente skuespillere, Til Schweiger, har ifølge den danske avisen Politiken sett seg lei tyskernes motvilje til å ta imot asylsøkere, og har bestemt seg for å åpne sitt eget flyktningsenter.

– Vi vil bygge et flaggskip av et flyktningsenter og samtidig etablere et hjelpefond for traumatiserte barn, sier Schweiger.

Flyktningsenteret skal bygges ved byen Osterode i delstaten Niedersachsen nord i Tyskland, der skuespilleren sammen med noen venner har kjøpt noen nedlagte brakker.

Dette skal omgjøres til et flyktningsenter som vil tilby fritidsaktiviteter for barn, et idrettsanlegg, workshops og et syrom.

Niedersachsen skal ha åpnet en midlertidig flyktningleir i de gamle brakkene i juni, og det er disse Schweiger ønsker å forbedre.

Facebook-debatt

Schweigers flyktningstøtte har blitt godt dekket i tysk media den siste tiden. I juli publiserte folk rasistiske kommentarer på skuespillerens Facebook-side etter at han delte en lenke til avisa Hamburger Abendblatt som oppfordret lokale til å donere klær og sengetøy til flyktninger.

Dette ledet til en heftig debatt mellom rundt 1400 brukere. Deutsche Welle skriver at skuespilleren måtte til slutt bryte inn og be folk forlate siden hans.

– Det var et sjokk for meg å se at det tydeligvis er flere mennesker i Tyskland med fascistmeninger enn jeg trodde det skulle være, sa Schweiger til Variety om episoden.

Schweiger ble blant annet beskyldt for å være en landforræder.

– Jeg forstår ikke hvordan folk i Tyskland kan gå ut på gatene i frykt over islamisering og radikalisering, og på samme tid la være å hjelpe personer som flykter fra akkurat dette, sier han.

Gjøre en forskjell

51-åringen sier at det var rollen som regissør som gjorde det mulig for han å gjøre noe som var «sosialt relevant».

– Jeg har lekt foran kamera og tjent penger på det. Hver eneste politimann, soldat og sykepleier gjør så mye mer for samfunnet. Jeg bare leier ut ansiktet mitt, sier han.

Tyskland forventer å motta rundt 600.000 asylsøknader i 2015, en nærmest tredobling fra i fjor.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3