Hopp til innhold

Tysk «Inglourious Basterds»-stjerne åpner eget flyktningsenter

Den tyske skuespilleren og regissøren Til Schweiger er lei tyskernes motvilje til å ta imot asylsøkere og åpner sitt eget flyktningsenter nord i Tyskland.

Til Schweiger

SKUESPILLER: Den tyske skuespilleren Til Schweiger skal ha fått nok tyskernes motvilje til å ta imot asylsøkere og åpner sitt eget flyktningsenter.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

En av Tysklands mest kjente skuespillere, Til Schweiger, har ifølge den danske avisen Politiken sett seg lei tyskernes motvilje til å ta imot asylsøkere, og har bestemt seg for å åpne sitt eget flyktningsenter.

– Vi vil bygge et flaggskip av et flyktningsenter og samtidig etablere et hjelpefond for traumatiserte barn, sier Schweiger.

Flyktningsenteret skal bygges ved byen Osterode i delstaten Niedersachsen nord i Tyskland, der skuespilleren sammen med noen venner har kjøpt noen nedlagte brakker.

Dette skal omgjøres til et flyktningsenter som vil tilby fritidsaktiviteter for barn, et idrettsanlegg, workshops og et syrom.

Niedersachsen skal ha åpnet en midlertidig flyktningleir i de gamle brakkene i juni, og det er disse Schweiger ønsker å forbedre.

Facebook-debatt

Schweigers flyktningstøtte har blitt godt dekket i tysk media den siste tiden. I juli publiserte folk rasistiske kommentarer på skuespillerens Facebook-side etter at han delte en lenke til avisa Hamburger Abendblatt som oppfordret lokale til å donere klær og sengetøy til flyktninger.

Dette ledet til en heftig debatt mellom rundt 1400 brukere. Deutsche Welle skriver at skuespilleren måtte til slutt bryte inn og be folk forlate siden hans.

– Det var et sjokk for meg å se at det tydeligvis er flere mennesker i Tyskland med fascistmeninger enn jeg trodde det skulle være, sa Schweiger til Variety om episoden.

Schweiger ble blant annet beskyldt for å være en landforræder.

– Jeg forstår ikke hvordan folk i Tyskland kan gå ut på gatene i frykt over islamisering og radikalisering, og på samme tid la være å hjelpe personer som flykter fra akkurat dette, sier han.

Gjøre en forskjell

51-åringen sier at det var rollen som regissør som gjorde det mulig for han å gjøre noe som var «sosialt relevant».

– Jeg har lekt foran kamera og tjent penger på det. Hver eneste politimann, soldat og sykepleier gjør så mye mer for samfunnet. Jeg bare leier ut ansiktet mitt, sier han.

Tyskland forventer å motta rundt 600.000 asylsøknader i 2015, en nærmest tredobling fra i fjor.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober